Najboljši načini za odstranjevanje plevela

Pogosta nadloga je plevel. Hitro se razraste med zelenjavo in rožami na vrtu, a ga najdemo tudi med gojeno trato in med tlakovci. Plevel ne le kazi videza našega vrta, ampak tudi tekmuje z gojenimi rastlinami za hranila, vodo in prostor, kar lahko resno ogrozi njihovo zdravje in rast. Zato je nadzor nad pleveli ključnega pomena za ohranitev lepega in produktivnega vrta in okolice.

Kaj je plevel?

Plevel je nezaželena rastlina, ki raste na območjih, kjer ni zaželena, in tekmuje z gojenimi rastlinami za hranila, vodo, prostor in svetlobo. Pleveli so prilagodljive in trdožive rastline, ki se hitro širijo in lahko povzročijo veliko škodo na vrtovih, poljih, tratah in drugih obdelovalnih površinah. Zaradi svoje sposobnosti hitrega razmnoževanja in rasti lahko hitro prevzamejo nadzor nad območjem, kjer se pojavljajo, kar otežuje gojenje želenih rastlin.

Pleveli učinkovito tekmujejo z gojenimi rastlinami za osnovne vire, kar lahko privede do zmanjšanja pridelka ali slabšega zdravja želenih rastlin. Mnogi pleveli imajo globoke ali razvejane korenine, kar otežuje njihovo popolno odstranitev. Če del korenine ostane v tleh, lahko plevel hitro ponovno zraste.

Muhvič med gojeno trato

Primeri plevelov vključujejo trpotec, regrat, koprive, detelje in različne trave, ki se pogosto pojavljajo v vrtovih in tratah. Zaradi svoje prilagodljivosti in vzdržljivosti je zatiranje plevela pogosto velik izziv za vrtnarje in kmete.

Učinkovito zatiranje plevela zahteva kombinacijo preventivnih ukrepov, mehanskih metod, kot so ročno puljenje in oranje, ter včasih uporabo kemičnih sredstev ali ekoloških metod, kot so zastiranje tal in uporaba herbicidov.

Plevel v trati

Pogosta želja je okrog hiše imeti žametno trato. A je to izjemno težko doseči, saj v okolici našega bivališča rastejo pleveli na travniku in tudi pri sosedu. Ročno puljenje je večinoma težaško, a v večini primerov uspešno.

Odsvetuje se edino ročno odstranjevanje mahu. Tu ga bomo na enem mestu odstranili, a istočasno ga bomo raznosili na pet drugih mest.

Zato se za odstranjevanje mahu priporoča uporaba Plantella Stop mah 3v1. Sredstvo potresemo po trati ter pustimo nekaj dni, da učinkuje. Ko mah počrni, ga odstranimo. Izdelek se imenuje 3v1, ker ima poleg sredstva proti mahu dodane še kremenčeve peske in manjši delež hranil, ki pripomoreta k hitrejši in boljši obnovi trate.

Plevelov bo veliko manj, če se potrudimo z rednim vzdrževanjem trate. Če je trata gosta in ima močan koreninski sistem, potem je veliko manjša možnost, da se bo plevelu uspelo ukoreniniti, razmnoževati in uspešno rasti. Naj bodo tla zračna in odcedna, za kar bomo poskrbeli z zračenjem in uporabo Plantella Kremenovih peskov. Trata naj ima tudi dovolj hranil za rast – dognojujmo jo s Plantella Specialnim gnojilom za trato (3-krat letno) ali Plantella Formula 365 za trato (1-krat letno).

Okoli hiše in med tlakovci

Na parkirišču iz tlakovcev ali po robovih hiš, oziroma kjer se najde kakšna špranja v betonu, se hitro pojavijo pleveli. Izkušnje kažejo, da jih je zelo težko izkoreniniti, saj ko jih pulimo, ostane v špranji vsaj del korenine, iz katere drugo leto spet odžene. Ena izmed preverjenih metod je polivanje plevela med tlakovci z vročo slano vodo. Naslednji dan jih lahko lepo odstranimo. Enako problematičen je tudi mah med tlakovci. Tu lahko uporabimo Plantella Stop mah, ki je v tekoči obliki in ga razredčenega z vodo popršimo po mahu.

Pri uporabi tekočega gnojila Plantella Stop mah na tlakovcih bodite previdni. Preizkusite ga na manj opaznem predelu površine. Ker je sredstvo osnovano na osnovi železa, lahko na nekaterih vrstah tlakovcev pusti trajne madeže.

Zelenjavni vrt

Na zelenjavnem vrtu pa ne moremo kar tako škropiti plevelov, saj bi med sezono uničili pridelke. Poleg tega sredstvo ostane vsaj en mesec v zemlji, kar pomeni, da v tem času ne bo nič raslo. V takem primeru zelo dobro deluje ekološki pristop, s katerim v jesenskem času uredimo vrt tako, da bo v naslednji sezoni plevelov nič ali malo.

Pri lopatanju ali oranju je pomembno zemljo »obrniti na glavo« tako, da gredo pleveli čim globlje v zemljo. Predhodno je idealno, če jih vseeno poskusimo kar se da veliko populiti. Oranje je učinkovita metoda za zatiranje plevela, saj lahko uniči njihove korenine in prepreči njihovo nadaljnjo rast.

Priporočljivo je orati zemljo, ko je ta dovolj vlažna, saj je takrat lažje preobrniti in prekiniti koreninski sistem plevela. Pomembno je tudi, da se oranje izvede dovolj globoko, da se uniči koreninski sistem plevela in prepreči njegovo ponovno rast.

Prekrivanje s kartonom proti plevelu

1. korak: Karton in gnojilo
Na zemljo položimo karton, ki bo preprečil plevelom vznik in zadušil njihovo morebitno rast. Kot gnojilo uporabimo organsko gnojilo Plantella Organik, v količini 1 kg / 10 m2. Gnojilo bo v kombinaciji z mikroorganizmi pospešilo razgradnjo organskih ostankov plevelov v zemlji.

2. korak: Zemlja
Na karton nasujemo zemljo, priporočamo uporabo Plantella Vrtne zemlje. Zemlja bo pritisnila karton in preprečila, da bi ga odpihnilo.

3. korak: Zastirka
Na koncu pride na vrh še zastirka, s katero dosežemo manjšo erozijo, toplejša tla in s tem bolj učinkovito razgradnjo ostankov plevelov v zemlji.

Za uspešno uničenje plevela je potrebna tudi vlaga tekom jeseni in zime. Če je jesen suha in še ne zmrzuje, potem bi bilo dobro vrt zaliti, saj se bodo pleveli drugače slabo razgradile. Prihodnje leto takoj opazimo, da imamo v zemlji veliko deževnikov, ki so se razmnožili zaradi obilice organske snovi. Z zastirko vztrajamo celo sezono na vrtu, ker bo tako veliko manj plevela. Če bomo zastirko odstranili, potem sejemo rastline dovolj na gosto, da tako zadušimo morebitne plevele, ki bodo vznikli.


Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: