Najceneje je, da sadike vzgojimo kar sami

Čas branja: 4 min

Samooskrba na lastnem vrtu omogoča vzgojo kakovostne domače zelenjave in sadja, z upoštevanjem nekaj nasvetov pa nam pomaga tudi privarčevati. Najboljši način, da prihranimo denar pri samooskrbi je, da sami vzgojimo sadike zelenjave, ki jo bomo posadili v vrt.

Najceneje se seveda izkaže, če pridelujemo iz lastnega semena. A tudi če tega nimamo, se nam še vedno splača vzgajati lastne sadike. Vrečka semen v trgovini običajno stane okoli 1 do 3 eur in vsebuje vsaj 20 do 40 semen. Za sadike zlasti plodovk in kapusnic, ki so najdražje, pa bomo odšteli vsaj 1 eur / sadiko, če kupujemo ekološke sadike, pa tudi več. Takih sadik za povprečen vrt potrebujemo vsaj 50.

Koliko sadik potrebujemo?

Slovenci smo znani po pretiravanju za rezervo in priprava sadik ni nobena izjema. Zato smo pripravili seznam, koliko rastlin je v povprečju potrebno posaditi, da bo zelenjave dovolj za eno odraslo osebo v gospodinjstvu.

VRTNINAŠt. rastlin na 1 oseboVRTNINAŠt. rastlin na 1 osebo
endivija 4bučke 2
radič5jajčevec 3
solata 5kumara 1
brokoli 3lubenica 1
brstični ohrovt 2melona 1
glavnati ohrovt 2paprika 3
cvetača 3paradižnik 3
kitajsko zelje 3čili 2
listnati ohrovt 2pastinak 3
zelje 5peteršilj 5
drobnjak 1sladki komarček5
por 10zelena 2

Lončke za sadike pripravimo sami

Preden se odpravimo v trgovino kupit setvene lončke in pladnje, pregledamo, kaj lahko v ta namen recikliramo doma. Za vzgojo sadik lahko uporabimo jogurtove lončke, v katere spodaj naredimo luknjice.

Prav tako so uporabne banjice sladoleda, ali še bolje, biološko razgradljive škatle od jajc, rolice, ki ostanejo od papirnatih brisač ali toaletnega papirja … Setvene lončke lahko pripravimo tudi iz starega časopisnega papirja tako, da časopisni papir razrežemo na kose, ga zmočimo in ovijemo okoli kozarca. Ko se posuši, kozarec umaknemo, oblikovan lonček iz časopisa pa uporabimo za naše sadike. Tako pripravljen lonček skupaj s sadiko lahko posadimo tudi v vrt.

Izberimo ustrezen substrat za sadike

Je zelo potreben in odločilen, zato izbiramo med kakovostnimi substrati. Priporočam visoko kakovosten setveni substrat Bio Plantella Start za prve setve in pikiranje, ki omogoča mladim rastlinam idealne pogoje za hiter in dober razvoj korenin ter krepko rast sadik. Sestavljena je iz 100 % naravnih šot in ima posebej prilagojeno sestavo za sejančke. Njena fino mleta struktura zagotavlja, da takoj, ko se razvije koreničica, ima na voljo dovolj vlage in hranil. Poleg tega se mlada rastlinica lažje učvrsti in ima močnejšo začetno rast.

Specialist zelenjadarstva Igor Škerbot priporoča Bio Plantella Vita:

Premagujmo stres pri vzgoji sadik tudi z uporabo pripravka Bio Plantella Vita, s katerim zalivamo od vznika dalje na 7 do 10 dni, vsaj tri do petkrat.

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

Ali lahko privarčujemo pri izbiri zemlje?

Pri izbiri substrata ne splača varčevati. Le kakovostna zemlja omogoči hiter razvoj koreninskega sistema in tako močnejše sadike. Slabše razvite sadike bodo namreč v vrtu težje kljubovale vsem vremenskim neprilikam in bodo zato bolj dovzetne tako za bolezni kot tudi za škodljivce, kar seveda pomeni več sredstev za nego ali pa izpad pridelka. Ena vreča zemlje Bio Plantella Start bo v povprečnem gospodinjstvu zadostovala za vse sadike.

Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

Izkušnje zadovoljnih uporabnikov …

Odlično!

Z uporabo izdelkov Plantella sem zelo zadovoljna, saj z njihovo pomočjo moj vrt odlično prideluje.

IRENA KASTELIC
Priporoča: izdelki Plantella za vrt

Pridelek je bogat in zdrav, mi pa veseli.

S plodovi našega vrta se prehranjuje šestčlanska družina in odkar uporabljamo Plantello, lahko s presežkom razveselimo tudi prijatelje.

NATAŠA SVENŠEK, Podlehnik
Priporoča: izdelki Plantella za vrt

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: