Najlepše okrasne rastline v maju

Maj je mesec ljubezni, ko v duhu prebujene narave izrekamo svojo naklonjenost bližnjim. Je čas poležavanja v travi in občudovanja prvih travniških cvetlic, med katerimi najbolj izstopajo modre plavice in rdeči maki. Ob pogledu na novo, mlado listje na drevesih zaigra srce. Ustalimo se v topli in sončni polovici leta. Vrtovi se kopajo v cvetočih grmovnicah in prvih trajnicah. Čeravno je barvni spekter širok, meseca maja najbolj izstopa bela.

Acer shirasawanum ‘Aureum’ – japonski zlatolistni javor

Japonski javorji so pogosta okrasna drevesa v slovenskih vrtovih. Njihovi zanimivi krpati listi so vir občudovanja od pomladi do jeseni.

Razrast: višina in širina 3 – 4 m

Nega: Potrebujejo hranljiva tla, ki spominjajo na gozdna, torej veliko humusa in dovolj vlage, ki ne sme zastajati. Izberemo mu mesto, ki je zaščiteno pred močno sončno pripeko, pa vendar svetlo.

Clematis alpina – planinski srobot

Planinski srobot je vzpenjalka z zanimivimi pernato deljenimi listi in mnogoterimi svetlo roza cvetovi. Za razrast potrebuje oporo, ki je lahko tudi navadna žičnata vrtna ograja. Z leti preraste v množico delno olesenelih, prepletenih vej.

Razrast: v višino in širino 2 – 3 m

Nega: Ustrezajo mu globoka tla z veliko humusa ter sončna rastišča. Kot vse druge vrste srobotov ima rad ‘noge v senci in glavo na soncu’. Senco na nogah mu zagotovimo s kombiniranjem s pokrovnimi trajnicami, svetlobo v zgornjem delu pa z oporo za vzpenjanje. Za obilno cvetenje dognojimo pred začetkom cvetenja in skrbimo za zadosti vlage.

Choisia ‘Aztec Pearl’ – čojsija

Nekoliko redkeje jo srečamo v vrtovih, pa ni nobenega razloga za to, da je ne bi gojili. Odlikujejo jo cvetoča in dišeča socvetja ter iz treh delov sestavljeni, ozki, zimzeleni listi. Lepo se kombinira z drugimi grmovnicami in trajnicami.

Razrast: 1,5 – 2 m v višino in širino

Nega: Manjši, dobro prezimen zimzelen grmiček, ki potrebuje le malo pozornosti, nas spomladi nagradi z opojno dišečimi socvetji, ki se pojavijo še enkrat, jeseni. Preprosta za vzdrževanje, rada je na soncu. V senčnih legah bo ostala manjša, cvetovi bodo manj številni.

Crataegus ‘Paul’s Scarlet’ – glog

Opisana sorta je pogosto uporabljena v javnih zasaditvah kot tudi v zasebnih vrtovih, saj je enostavna za gojenje in nezahtevna za vzdrževanje. Njena barvita socvetja lahko občudujemo od aprila do junija.

Razrast: 5 – 8 m v višino, 4 – 6 m v širino

Nega: Glog je trpežna rastlina, ki dobro prenaša vsakršna tla, najraje ima zelo sončno mesto. Odlikujejo ga zanimiva karminasto rdeča socvetja, sestavljena iz polnjenih cvetov. Po potrebi odstranjujemo odganjke iz korenin, ki se radi pojavijo.

Viburnum plicatum ‘Mariesii’ – japonska snežna kepa

Od klasične vrtne snežne kepe se razlikuje po listih, ki so ovalni, in ploščatih socvetjih, ki  v času cvetenja etažasto prekrijejo vso krošnjo te velike grmovnice. V zasaditvah so dokaj pogoste, če je le dovolj prostora na voljo. V večjih vrtovih so lepe tudi zasajene v skupine.

Razrast: 3 – 4 m v višino in širino

Nega: Pri obrezovanju vej nikoli ne krajšamo, saj s tem pokvarimo osnovno obliko grma. Veje po potrebi izrezujemo – nazaj do glavne veje ali do tal. Če se da, se rezi izognemo. To bomo lahko storili, če bomo rastlini že v začetku našli primerno mesto, ki naj bo sončno. Glede tipa tal ni izbirčna.

Phlox ‘Candy Stripes’ – iglasta plamenka

Plamenka je trajnica blazinaste razrasti. Je idealna izbira za prekrivanje manjših površin, kjer si spomladi želimo nekaj barve. Primerna je za zasajevanje skalnjakov, škarpnikov, grobov in robov gredic.

Razrast: 10 do 15 cm v višino, do 60 cm v širino

Nega: Izberemo ji sončno rastišče, ki naj bo bolj suho, še bolj pomembno – dobro odcedno. Ko je enkrat posajena in vraščena, za obilno cvetenje ne potrebuje posebne nege. Razrašča se blazinasto. Če želimo ohranjati mladostni videz, jo lahko vsakih nekaj let razdelimo in razsadimo na več lokacij.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: