Imate težave s paradižnikom?

Čas branja: 4 min

Paradižnik pred obiranjem zelo rade ogrožajo bolezni, pojavijo se tudi motnje zaradi pomanjkanja kalcija. Ob pravočasnem in pravilnem ukrepanju bo pridelek zagotovljen. Če ne ukrepamo in odpravimo težave s paradižnikom, ki nas pesti, se nam lahko zgodi, da bomo ob pridelek.

Paradižnikova plesen je najbolj nevarna

Paradižnikova plesen spada med najpogostejše in tudi najbolj nevarne bolezni paradižnika, napade pa lahko tudi krompir. Ravno vlažno vreme ima pri širjenju bolezni odločilno vlogo – paradižnikova bolezen se v deževnih letih skoraj neustavljivo hitro širi. Ob robovih spodnjih listov najprej opazimo sive oz. rjave pege nepravilne oblike. Ob vlažnem vremenu in rosi se na spodnji strani peg oblikuje umazano bela plesniva prevleka. Na steblu se pojavljajo temne pege elipsaste oblike, na zelenih plodovih pa opazimo temnejše vdrte pege. Plod je neužiten in brez vsake vrednosti. 

Če želite ohraniti zdrav paradižnik, je treba poskrbeti za  širok kolobar brez krompirja, z vrta odstranjujemo tudi rastline krompirja, ki so ostale v tleh od preteklega leta.

Kako ukrepamo?

Paradižnik v boju proti boleznim krepimo z rednim škropljenjem z naravnim zaščitnim sredstvom na osnovi njivske preslice Bio Plantella Vital za paradižnike. Za učinkovito zaščito rastline s pripravkom škropimo vsakih deset dni in še po vsakem dežju. Sredstvo na osnovi njivske preslice okoli rastline okrepi celično steno rastline, skozi katerega bolezen ne more prodreti.

Če je poletje zelo deževno, je najbolje, da rastline pred vlago zaščitimo tudi s folijo ali pa zgradimo posebno streho, ki pa mora biti postavljena dovolj visoko.

Da se izognemo ponovnemu napadu bolezni v naslednjemu letu, že v trgovini izbiramo seme ali sadike bolj odpornih sort in hibridov. Sadimo jih dovolj narazen, da nasad paradižnika ni pregost. Vsekakor ne smemo pozabiti na odstranjevanje zalistnikov in listov pod območjem plodov. V primeru okužbe je smiselno močno okužene rastline pravočasno odstraniti iz posevka in jih uničiti.

Opazimo lahko tudi druge bolezni

Če na listu ali steblu opazimo okrogle, z žilami omejene, sivo-rjave pege z dobro vidnimi koncentričnimi krogi na listih in steblu, je paradižnik okužila črna listna pegavost paradižnika. Listi z večjim številom peg se posušijo in odpadejo. Plod se okuži v bližini peclja, kjer nastanejo 2 do 3 cm velike rjavo-črne pege, ki preidejo v gnilobo.

Če želimo ohraniti zdrav pridelek, rastline krepimo z izdelkom Bio Plantella Vital za paradižnike.

Od ekoloških pripravkov uporabimo Bio Plantella Vital za paradižnike, ki krepi rastline že od začetka vegetacije dalje. Z njim krepimo paradižnik v rednih tedenskih presledkih. Svetujemo tudi zračenje rastlinjakov, setev razkuženega semena, ohranjanja vrtne higiene.

Ali ste vedeli?

Razhudnikovk (paradižnik, paprika, krompir) ne sadimo skupaj. Predvsem moramo poskrbeti, da posadimo krompir čim dlje od paradižnika. V bližini rastlin se raje izogibamo kajenju ali pa si po kajenju vsaj temeljito umijemo roke. S tem zmanjšamo tveganje za pojav tobakovega virusa. To sva dva uspešna načina, da se rešimo težav s paradižnikom.

Preprečite pomanjkanje kalcija

Pomanjkanje kalcija se pri paradižniku kaže v gnilobi na dnu ploda. Kalcij je pomemben element gradnje celičnih sten. Če ga primanjkuje, se celične stene zgrudijo in sesedejo, plod pa posledično propada, da opazimo črno nekrotično tkivo. Take plodove seveda poberemo, ker so neuporabni.

Ob pomanjkanju kalcija plodovkam (kumare, bučke, paprike,…) dodajamo Bio Plantella Kalcij za paradižnike

Znaki pomanjkanja kalcija na paradižniku

Za dober in zdrav pridelek paradižnika je treba kalcij paradižniku dodajati preko listov s pomočjo sredstva Bio Plantella Kalcij za paradižnike. Prvo škropljenje opravimo takoj ob nastavku prvih plodov. To opravilo ponovimo enkrat na teden

Pomanjkanje kalcija je še bolj izrazito, če je paradižnik preveč pognojen z dušikom ali z organskimi gnojili. To pa je v domačih vrtovih zelo pogosto. Za pomanjkanje kalcija je treba iskati vzrok tudi v moteni oskrbi z vodo, saj prav ta element iz tal do plodov potuje z vodo. S sredstvom Bio Plantella Kalcij za paradižnike škropimo pozno zvečer, ko so rastline ohlajene. Vedno pazimo, da škropimo z vodo, ki ni hladna in direktno iz vodovoda.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: