Najpogostejše težave s paradižnikom in kako jih rešiti

Čas branja: 4 min

Ni hujšega, da vestno in skrbno okopavate, zalivate in skrbite za rodovitne rastline na vašem domačem vrtu, ko pa pride do zorenja plodov, ne gre vse po planu. Paradižnik gnije na spodnjem delu, ima črne listne robove, v glavi zelja in čebuli pa se pojavljajo sivi obroči. Preverite najpogostejše težave s paradižnikom in rešitve, ki jih predlagajo Plantellini strokovnjaki.

Črna lisa na dnu paradižnika (na muhi) je znak pomanjkanja kalcija.

Z dodajanjem kalcija premagamo najpogostejšo težavo s paradižniki

Kalcij je gradnik celičnih sten, zato se njegovo pomanjkanje hitro pozna z razpadom rastline in s trohnenjem tkiva. Mnogi menijo, da bo nekaj jajčnih lupin v jamico za sajenje plodovk rešilo to težavo s paradižnikom. Kalcij je hranilo, ki po rastlini potuje z vodo. Če lahko čez listne reže izhlapeva normalno, tudi težav s kalcijem ni. Pri visokih temperaturah pa rastlina reže zapre. S tem je prekinjen tudi vodni stolpec, zato je omejen tudi dostop kalcija do konic rastlin in do plodov, listov …

Poleti je torej potrebno omiliti temperaturo. V rastlinjaku je zato tako pomembno zračenje tudi na bokih. Nujno postaja tudi senčenje.

Če rastlini zaradi neprimernega načina namakanja zmanjka vode, se dotok kalcija ponovno prekine. Zelo pomembno pa je tudi pravilno gnojenje. Rastline, ki imajo na razpolago preveč dušika, potrebujejo več vode. Kjer so celice velike, celične stene pa tanjše, se pomanjkanje kalcija pozna hitreje.

Za krepitev celične stene rastlin svetujemo redno tedensko škropljenje s sredstvom iz njivske preslice Bio Plantella Natur.

Kdaj gnojimo po tleh in kdaj po listih?

Ko opazimo prve znake težav s paradižniki, gnojenje v tla ne bo več pomagalo. Potrebno je kalcij dostaviti tja, kjer ga manjka – do plodov. Zato uporabljamo listna gnojila.

Priporočamo uporabo 100 % organskega listnega gnojila Bio Plantella Kalcij za paradižnike, ki poleg kalcija vsebuje tudi sredstva za preprečevanje stresa.

Pomanjkanje kalcija pa se s črnenjem listnih robov kaže tudi spomladi pri solati. Tukaj pride do tega zaradi previsoke zračne vlage v rastlinjakih ali pod agrokopreno. Tudi v tem primeru izhlapevanje iz rastlin  ni možno, zmanjka pa tudi kalcija. Tudi takrat je listno gnojenje z Bio Plantella Kalcij listnim gnojilom toplo priporočljivo.

Zakaj uporabljati Bio Plantella Kalcij za paradižnike?

  • Naravno kalcijevo gnojilo s trojnim delovanjem: bio-stimulant, gnojilo in korektor za pomanjkanje kalcija.
  • Preprečuje in zdravi fiziološke bolezni (gnitje vršičkov, pokanje plodov paradižnika, grenka pegavost jabolk).
  • Podaljšuje skladiščno sposobnost plodov

Kako se kaže pomanjkanje kalija?

V zadnjih letih vrtičkarje pesti vse več težav s paradižniki, ki ne zorijo, vrhovi plodov ostajajo zeleni in trdi ali pa imajo trde, bele delce v plodu. Gre za pomanjkanje kalija.

Ta težava s paradižniki je pogosto pogojena tudi s tem, da uporabljamo preveč kalcija, lahko pa je vzrok tudi preveč fosforja v povezavi z visokimi temperaturami. Zato ne pretiravamo z organskimi gnojili, uporabimo priporočeno količino, dodamo pa še 20 dkg/10 m² kalijevega sulfata.

Za odpravljanje te težave s paradižniki in drugimi plodovkami je najenostavnejša in najzanesljivejša uporaba že pripravljenega specialnega organskega gnojila Plantella Organik K ali Bio Plantella Nutrivit za paradižnik in plodovke, ki imata dodatek naravnega kalija. Za čvrste in sočne plodove uporabljamo Bio Plantella Organsko za paradižnike z morskimi algami in dodatkom kalija.

Visoko kakovostni biostimulant iz rjavih morskih alg je idealno za gnojenje vseh vrst plodovk (paradižnikov, paprik, kumar, jajčevcev, bučk …).

Poleg tega je pomembno, da so korenine na hladnem (zastirka). Če je kalcija preveč, bodo težave s kalijem, ki prispeva k okusu in tudi obratno.

Zakaj uporabljati Bio Plantella Organsko za paradižnike?

  • Visoko kakovostni biostimulant iz rjavih morskih alg
  • Idealno za vse vrste plodovk (paradižnikov, paprik, kumar, jajčevcev, bučk …).
  • Dodan naravni kalij za zdrave in vitaminsko bogate.
  • Primerno tudi za vegane.

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

Zlata pravila eko vzgoje domačega paradižnika

[Prenesite vodič]

V vodiču Zlata pravila eko vzgoje domačega paradižnika Plantellin strokovnjak agronom strne napotke o izbiri in sajenju paradižnika kot tudi ostalih plodovk. Dodaja tudi napotke za pravilno prehrano teh vrtnin, zelena dela in zaščito teh rastlin pred škodljivci in boleznimi, ki prepogosto povzročijo, da gre ves naš trud v nič. Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

Plantella je odlična!

Že veliko let jo uporabljam. 

VALERIJA KOČEVAR
Priporoča: izdelki Plantella za paradižnike

Hvala Plantella👍

Na začetku vrta me razveseljujejo rože, naprej pa zelenjava. S Plantella izdelki vse lepo cveti, rastline so močne in vedno imam lep in obilen pridelek. Letos sem imela malo težav, sadike so kar stale na mestu, nič niso zrastle. Začela…

Marija Šalehar
Priporoča: izdelki Plantella za paradižnike

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: