Nasveti za nego božične zvezde

December je magičen mesec, ko naš svet zasije v prazničnih odtenkih. Domovi zažarijo z lučkami in okraski, medtem ko se veselje in radost širita med nami. Med ljubitelji rastlin so še posebej priljubljene tiste v temno rdečih in zelenih odtenkih, ki s svojimi čudovitimi listi očarajo vsak prostor. Božična zvezda ni samo priljubljena decembrska gostja; njena lepota in veselje lahko razveseljujeta vaš dom celo leto. Odkrijte, kako ohraniti praznično vzdušje v vašem domu s to čarobno božično zvezdo.

Božična zvezda (Euphorbia pulcherima)

To čudovito cvetočo lončnico iz Mehike odlikujejo impresivne dimenzije, saj v svojem naravnem okolju doseže tudi do 3 metre višine. Tisti, ki jo gojimo doma, običajno dosežejo višino med 30 in 45 cm ter so posebej prilagojene za gojenje v notranjih prostorih. V zadnjem času so še posebej priljubljene sorte z nakodranimi listi, ki se ponašajo z večjo odpornostjo in vzdržljivostjo. Odkrijte čar te čudovite rastline in uživajte v njeni eksotični lepoti kar v udobju svojega doma.

Božična zvezda Euphorbia pulcherrima  v naravnih pogojih zraste v prekrasen, nekaj metrov velik grm.  A cvetovi so le drobni, rumeni  v sredini, na vrhu poganjka.  Glavno barvitost ji daje to, kar imamo za cvetove, to  so obarvani ovršni listi.

Božična zvezda ’Winter Rose’ ima cvetove podobne vrtnicam. Lepši primeri imajo tudi več kot 20 majhnih ’vrtnic’ v eni skledi, vendar je tudi ena sama prava paša za oči. Pa še manj zahtevna in bolj trpežna je kot ostale velikolistne zvezde.

Listi božične zvezde, imenovani brakteje, privlačijo žuželke, ki rastlino oprašijo. Božične zvezde so lahko različnih barv, v božičnem času pa so seveda najlepše tiste z rdečimi listi. Lahko jih vzgojimo sami ali pa jih kupimo v trgovini.

Kako sami vzgojimo božično zvezdo?

Z vzgojo moramo začeti že konec julija. Pripravimo 10 – 15 cm dolge stebelne potaknjence z vrha rastline. Konca vtaknemo v vročo vodo da zakrkneta nato potaknjence pustimo 24 ur in posadimo v peskasto prst.

Če želimo več vrhov je potrebno vršičkanje, v nasprotnem primeru pa pustimo zgolj eno steblo. Temperatura v času gojenja ne sme pasti pod 18 °C. Najbolje uspeva v rahlo šotnati prsti in na svetlem mestu. Zato jih sadimo ali presajamo v zemljo Plantella Premium.

Med gojenjem je zvezda hvaležna za veliko hranil, bogatih s kalijem in fosforjem, z dodanim borom in kalcijem. V obdobju rasti jo obilno zalivamo in škropimo z mlačno vodo, po cvetenju pa zalivanje zmanjšamo. Od junija do oktobra jo enkrat tedensko dognojimo z gnojilom za cvetoče rastline Plantella Cvet.

Božično zvezdo uvrščamo med kratkodnevne rastline, ki pa za obarvanje listov v prepoznavno rdečo, roza, pisano barvo potrebujejo dolgo noč. Vrtnarji jih za cvetenje v božičnem času temnijo že od poletja naprej. Tudi v domači hiši uporabljamo izraz, da bomo zeleno božično zvezdo »obarvali«. To pomeni, da jo izpostavimo določenim pogojem, kjer se rastlina prilagodi s spremembo barve določenih listov. 

V prvih dnevih oktobra lahko začnemo z barvanjem ovršnih listov. Če barvamo v zaprtih prostorih je pomembno, da je v času barvanja samo naravna svetloba – ko je zunaj tema, mora biti tudi zvezda v temi.  Glede na čas cvetenja je božična zvezda rastlina kratkega dne. To pomeni, da se ji cvetovi in ovršni listi začnejo razvijati šele, ko se skrajša čas dnevne osvetlitve. Za cvetenje potrebujejo 8 tednov dolgo obdobje, v katerem traja dnevna osvetlitev 10 ur ali manj. Rastline moti celo ponoči prižgana luč. Če torej želimo, da bo zacvetela okrog božiča, poskrbimo, da jo imamo 8 tednov prej na svetlobi največ 10 ur, ostalo pa v temnem prostoru.

Kako v trgovini izberemo pravo božično zvezdo

Božična zvezda sorte ‘Mira’ ima nacepljene liste

Pri nakupu božične zvezde je pametno izbrati zdravo in dobro razvito rastlino z močnimi stebli. Bodite pozorni na majhne rumene cvetove na vrhu rastline, pri čemer je priporočljivo, da je odprtih le nekaj cvetov. Pri nakupu se izogibajte mestom, kjer je rastlina izpostavljena prepihu in hladnemu zraku. Ko jo prenesete domov, jo zaščitite s papirjem, da se prepreči morebitno prehlajenje. Pot do doma naj bo čim krajša in brez nepotrebnih postankov, saj lahko daljša izpostavljenost mrazu rastlino resno prizadene.

Če božična zvezda odvrže liste, pomeni, da je bila podvržena  prepihu, temperaturnim nihanjem ali prekomernemu zalivanju. Zato pazimo, kam jo postavimo, ko jo prinesemo v stanovanje.  

Nega in oskrba božične zvezde

Božična zvezda najbolje uspeva v svetli sobi, kjer so temperature med 15 in 20 °C. Postavite jo na prostorno mesto z enakomernim dostopom do sončne svetlobe, stran od oken in grelnih teles ter radiatorjev.

Pri zalivanju vodo dodajamo v podstavek, počakamo 20 minut (ali ko rastlina vsrka dovolj vode), nato odlijemo odvečno vodo. Če je mogoče, ji zagotovimo nekaj zračne vlage; zato jo v jutranjih urah redno poškropimo po listih. Pazimo, da zmočimo samo zelene liste, saj preveč zalivanja ali hladen prepih lahko povzročita odpadanje listov.

Da bo čim dalj lepa …

Hvaležna bo za ustrezno dognojevanje s tekočim gnojilo Plantella Cvet z dodanimi morskimi algami, vitamini in aktivatorji cvetenja. Redčimo ga z vodo. Za 1 liter vode zadostuje 7 ml /1l vode, tako doziranje pa je bolj enostavno in predvsem zelo natančno s priloženim pokrovčkom.

Božična zvezda za več let

Kljub vsej previdnosti se včasih zgodi, da rastlina liste odvrže predčasno. Taka božična zvezda pa nikakor ne sodi v organske odpadke, saj jo lahko ohranimo za naslednje leto. Po koncu cvetenja in odpadanju listov glavna stebla prikrajšamo na približno 10 cm in jo shranimo v hladnejši prostor s temperaturo okrog 10 °C. Pri obrezovanju božične zvezde se izloča beli mlečni sok, ki draži kožo, zato je priporočljiva uporaba zaščitnih rokavic. Da bo rastlina prešla v obdobje mirovanja, tudi zalivanje zmanjšajmo na minimum. Spomladi od marca naprej jo presadimo v kvalitetno zemljo Plantella Premium in pričnemo z rednim zalivanjem. V času rasti in nastanku braktej ne smemo dovoliti, da se zemlja izsuši, zato jo lahko zalivamo tudi dvakrat na teden, vendar pri tem pazimo na zmernost, saj lahko v nasprotnem primeru rastlino kaj hitro napade koreninska gniloba.


Vrtičkarska svetovalnica:

Božično zvezdo sem pomladi prestavila na balkon. Pustila sem jo v lončku (premer 13cm). Sedaj je zrasla v lep grmiček (približno 40cm višine). Kako naj jo negujem, da bo zacvetela (ali je to sploh mogoče)? Ali bi jo morala presaditi? Hvala za odgovor, Petra.

Vaša Božična zvezda zveni kot pravi uspeh na balkonu! Da bi še naprej uživali v njeni lepoti in morda celo spodbudili cvetenje, tukaj je nekaj nasvetov:

  1. Presaditev: Če je rastlina dobro uspevala v obstoječem loncu, ni nujno, da jo morate presaditi. Vendar, če opazite, da korenine že izhajajo iz drenažnih lukenj, bi bilo smiselno presaditi v nekoliko večji lonec z dobro odcedno zemljo.
  2. Zalivanje: Nadaljujte z dosedanjim načinom zalivanja, pri tem pa pazite, da zemlja ni ves čas mokra. Božična zvezda ima raje enakomerno vlažno zemljo, vendar ne prepojeno.
  3. Gnojenje: Nadaljujte s hranjenjem enkrat tedensko z gnojilom za cvetoče rastline Plantella Cvet od junija do oktobra. To bo podprlo zdravje rastline in spodbudilo cvetenje.
  4. Svetloba: Glede na to, da je božična zvezda rastlina kratkega dneva, boste morali simulirati kratki dan, da bi spodbudili cvetenje. To pomeni, da ji zagotovite temne noči, dolge vsaj 14 ur. Če želite, da cveti okrog božiča, začnite s tem postopkom približno 8 tednov pred pričakovanim datumom cvetenja. Omejite izpostavljenost svetlobi na največ 10 ur na dan.

Upam, da boste s temi nasveti uspešno spodbudili cvetenje vaše božične zvezde. Če imate še kakšna vprašanja, se ne oklevajte javiti ponovno!


Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.Nevenka Breznik Beton, uni. dipl. agr.

Avtorica prispevka je Plantellina strokovnjakinja Nevenka. Zaljubljena je v lepo oblikovane vrtove in specializirana na področju ekološkega vrtnarjenja. Že dvajset let se ukvarja s svetovanjem na temo ekološkega vrtnarjenja in varstva rastlin, svoje znanje pa deli v člankih, vodičih in na predavanjih.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: