Nepogrešljive sobne rastline še iz časa naših babic

Nobena skrivnost ni, da so danes ponovno »v modi« sobne rastline, ki so že nekoč, v povsem drugih časih, krasile domove naših starih staršev. Vesel sem, da je spet čas fikusov, monster, voščenk, skoraj popolnoma pozabljenih aspidister, božičnih kaktusov in drugih pozabljenih rastlin. Pri nas doma te rastline nikoli niso bile izven mode, saj so zanje skrbeli moji domači, za kar sem jim več kot hvaležen.

Pozabljene, a hvaležne sobne rastline

Danes torej o malce pozabljenih pa vseeno zelo lepih, hvaležnih in skromnih rastlinah. To so prav gotovo tudi rastline uradov, zdravstvenih domov in šolskih hodnikov. Bile so tam nekje, obsijane z nekaj jutranjega sonca in občasno zalite, ampak so tako neverjetno uspevale in preraščale okna in hodnike. Zato bom danes pisal ravno o teh rastlinah, ki so se skozi čas navadile na naše razmere in ne veljajo več za nobeno eksotiko, čeprav so to še vedno rastline tropov in subtropov.

Poskrbimo zanje

Vsem sobnim rastlinam je skupno to, da ljubijo sonce, sploh jutranje. Ene sicer več kot druge, ampak sonce in svetloba sta osnova za razvoj rastline. Rastlin ne zalivamo pretirano, oz. smo kar skopi pri tem. Nikoli ne zalijemo prej ko je zemlja v posodi popolnoma posušena. Redno skrbimo za čistočo listov in jih vsaj dvakrat mesečno z vlažno krpo prebrišemo, da se na listih ne nabira prah, ki onemogoča biokemične procese in s tem intenziven razvoj naše lončnice ter jih poškropimo z Bio Plantella balzamom za liste z oddaljenosti 30 cm. Naraven balzam za liste na oljni osnovi čisti in širi listne pore ter preprečuje prijemanje umazanije in prahu na rastlinah z gladkimi listi, s čimer jim omogoča, da laže dihajo. Čistim in zdravim listom povrne naraven sijaj in zdrav videz. Rastlinam tudi zagotovimo dobro in kakovostno zemljo in gnojenje v poletnem času. Če dodamo temu nekaj pogovora in pozitiven odnos, nas bodo te rastline razveseljevale še desetletja.

 

Od kod prihajajo na naše police?

Ker te sobne rastline bolj ali manj poznate, bom nanizal le zanimiva dejstva, ki jih morda niste vedeli.

Monstera deliciosa

V špansko oz. portugalsko govorečih predelih tej sobni rastlini rečejo tudi Adamovo rebro – zaradi njene oblike listov. Izraz deliciosa pa izhaja iz užitka, s pomenom okusna, saj je njen sadež užiten. Še vedno ga nisem poskusil, ampak je menda okus podoben banani, mangu …Monsterini listi so zadnje čase moderni kot potisk za dekorativne elemente (posteljnino, zavese, tapete, blazine).

Taščin jezik

Rastlina stoterih imen, razširjena po vsem svetu, čeprav izhaja iz Afrike. Skoraj pozabljena, a sem vesel, da jo spet vidim med mladimi zbiralci. Rastlina je izjemno nezahtevna in s svojo obliko lahko super popestri naše zelene zbirke. V Španiji sem rastlino večkrat videl tudi kot del balkonskih zasaditev in moram reči, da je izgledalo izvrstno. Zaradi sodobnih izboljšav s študijami DNK je bila leta 2017 rastlina uradno odstranjena iz rodu Sansevieria in preseljena v rod Dracaena.

Aspidistranavadna ščitovka

Skoraj pozabljena samotarka, ki jo vsake toliko vidim na kakšnem skoraj opuščenem dvorišču in lepo uspeva tudi, če so skoraj pozabili nanjo. Rastlina je bila v viktorijanskih časih sila popularna, saj britanska stanovanja niso ponujale veliko svetlobe, pozimi pa sploh ne, a ta markantna skromna rastlina je v takšnih domovih kljub temu uspevala. Doma je na Kitajskem, Japonskem in v Himalaji, kjer spontano raste v senčnih in hladnih gozdovih.

Pilea

Sobna rastlina, ki je po zaslugi Norveškega misijonarja iz Kitajske priromala v Evropo in se razširila pri nas. Zaradi potaknjencev, s katerimi se je razširila po vsem svetu, si je prislužila eno svojih številnih vzdevkov, rastlina prijateljstva. Ta rastlina je darilo, ki kar naprej daje in daje! Poznamo jo tudi pod drugimi imeni: kitajski dolar, NLP rastlina ali misijonarska rastlina. V sedemdesetih izredno popularna sobna rastlina v Skandinaviji, danes pa kraljica instagrama.

Božični kaktus

Sobna rastlina, ki je bila v Evropo prenešena pred več kot 200 leti je vsekakor predhodnica božične zvezde. Zacveti, ko so ostale rastline v hudem zimskem spancu. Drugače skromna in včasih deluje že popolnoma propadla, a ko pride njen čas, zacveti v vsej svoji lepoti. Rastlina prihaja iz Brazilije in za razliko od Poinsettie ni toliko toksična in je bolj primerna za stanovanja s hišnimi ljubljenčki.

Voščenka

Jaz ji rečem kar porcelanasta pisarniška rastlina. Verjamem, da poznate koga, ki ima več 10 let staro košato hojo, ki lahko v skromni atmosferi čisto neopažena raste skozi vse leto. Potem pa čez noč preseneti in nas zasuje z markantnimi cvetovi, ki delujejo kot narisani. Rastlino je škotski botanik Robert Brown poimenoval v čast svojemu kolegu, znamenitemu britanskemu botaniku Thomasu Hoy-u.

 Okrasne koprive

Danes jih poznamo kot rastline za poletne balkonske zasaditve, prvotno pa so bile to sobne rastline tako meščanskih kot kmečkih domov. Na svetu obstaja več kot 800 vrst okrasnih kopriv. So preproste za razmnoževanje, barvne kombinacije pa ne poznajo meja in bolj kot so pisane, bolj so zabavne in lepe. To so rastline, ki so super tudi za naše najmlajše, saj bodo s svojo hitro rastjo pritegnile pozornost mladih, ki bodo zagotovo želeli skrbeti za svojo okrasno koprivo.

Afriška vijolica

Vedno cvetoča, a skromna rastlina, ki krasi police naših babic. Med mlajšimi zbiralci pa je ni tako pogosto videti. Njeno ime je bilo sprva Saintpaulia ionantha, v čast njenemu odkritelju, baronu Walterju von Saint Paul-Illairea, 1892. Vendar pa nedavne genetske študije to rastlino uvrščajo v drug rod, Streptocarpus, natančneje v podrod Streptocarpella. Teoretično bi torej morali svojo afriško vijolico imenovati Streptocarpella Saintpaulia.

Avtor članka: Jan Robin

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: