Sejanje trave jeseni: prva pomoč po vročem poletju

Obnova trate jeseni pomeni precej truda, a se nam bo ta bogato poplačal v lepem videzu zdrave in zelene površine jeseni in tudi pozimi. Večji uspeh in manj dela pa nas bo čakalo tudi spomladi in v celotni naslednji sezoni.  

Trato kosimo vse do zmrzali

Dnevi se krajšajo in ohlajajo in tudi rast trave se močno upočasni. Zato naša zelenica potrebuje manj pogosto košnjo.

Košnja trate

Zadnjo košnjo opravimo čim kasneje. Trava čez zimo ne sme ostati previsoka, saj bi se lahko polegla in tako gnila, nastajala pa bi tudi polst.

Po prvi zmrzali ne kosimo več, izogibamo pa se tudi hoji po zmrznjeni travi, saj s tem polomimo in poškodujemo travne bilke.

Redno grabimo odpadlo listje z zelenice

Jeseni se na trati nabira odpadlo listje, pa tudi različni odmrli ostanki. Zato je treba trato vsaj enkrat tedensko pregrabiti in ostanke odstraniti.

Pravi čas za zračenje travne ruše

Trata, ki služi kot pohodna in rekreacijska površina, se čez leto precej zbije. Zbita tla preprečujejo zraku in vodi dostop do korenin. Voda se v nalivu dežja rada zadržuje na površini. Zato je potrebno prezračevanje trate, pri čemer lahko uporabljamo rezanje, močno grabljenje, prebadanje …

Za manjše vrtičke je najenostavnejše prebadanje z vilami, za večje pa uporabimo vertikulirno napravo. Po zračenju potresemo po površini Plantella Izbrane kremenove peske, ki jih pometemo v odprtine.

Gnojenje trave prilagodimo potrebam v tem času

Če želimo imeti gosto in lepo trato, je zelo pomembno, da jo pravilno in redno gnojimo. V nasprotnem primeru se hitro razraste nadležni plevel, ki se ga zelo težko znebimo. Zato v začetku septembra še zadnjič pognojimo s Plantella Specialnim gnojilom z atravo. Dušik v njem bo pospešil rast do začetka jeseni. Pognojimo tik pred dežjem, če to ni mogoče, pa obilno zalijemo, da se gnojilo raztopi.

Pred zimo pa nikakor ne gnojimo več z dušikovimi gnojili, saj bi ta pospešila rast, mlade občutljive travne bilke pa bi lahko mraz poškodoval.

Vseeno pa moramo poskrbeti za primerno prehrano naše trate, da bo omogočila boljše prezimovanje in bo trava novo sezono pričela zdrava in lepo razrasla.

V oktobru travo še zadnjič pognojimo s Plantella Specialnim jesenskim gnojilom za trato, ki ima višjo vsebnost fosforja in kalija za močnejše in globlje korenine. Tako prehranjena trava bo tudi odpornejša na bolezni, kot je na primer snežna plesen.

Preberite več o izdelku Plantella Specialno Jesensko gnojilo za travo

Odstranimo plevel in mah

Kadar je trata slabo vzdrževana ali sta jo poškodovala dolgotrajna vročina in suša, dobi plevel prednost pred travnimi bilkami in se začne razraščati.

Jeseni uničujemo zlasti večletne širokolistne plevele, kot so: kislica, slak, osat in podobno. V mladi travi to naredimo ročno, v trati, starejši od 2 let pa lahko uporabimo tudi za to registrirane herbicide.

Najpogostejša in zelo opazna težava na trati je mah. Ta se na senčnih in vlažih legah pojavi tudi pri višjih poletnih temperaturah. Mah uničimo s Plantella Specialnim sredstvom proti mahu. S tem sredstvom 3 v 1 (železo, hranila, kremenovi peski) učinkovito uničimo mah, hkrati pa trato rahljamo in spodbudimo rast trave.

Če je v času, ko mah posujemo s tem sredstvom še vedno toplo, mah nekoliko poškropimo z vodo, da se prah nanj bolje oprime. Tako mah po nekaj dneh porjavi in ga le še pograbimo in zavržemo.

Preberite več o izdelku: Plantella Proti mahu 3v1

Za takojšnji učinek uporabimo sredstvo Plantella Proti mahu, ki je v tekoči obliki. Ta deluje že v enem dnevu, samo enostavno direktno poškropimo po mahu. Prav tako ne škoduje trati. Uporabimo koncentracijo 50 mL / 1 L vode. Mah se v roku nekaj dni posuši in takrat ga pograbimo stran. Nikoli ne grabim zelenega mahu, ker ga tako le raznesemo po celi zelenici.

3 MIN ZA VRT: Kako izkoreninimo mah v trati

Sejanje trave na prazna mesta v trati

Na mestih, kjer je trata propadla ali pa smo odstranili plevel ali mah, je potrebno zasejati novo trato.

September je poleg aprila najprimernejši čas za sejanje trave. Toplo vreme z občasnimi padavinami ustvarja idealne pogoje za kalitev.

Prva pomoč za setev trate na praznih mestih:

Obnovljena trata je lepa do jeseni.
Obnovljena trata je lepa čez celotno sezono.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: