Okrasne koprive: sobne rastline ali popestritev poletnih zasaditev

Čas branja: 2 min

Okrasne koprive ponovno prihajajo v modo. Vedno več je tudi poletnih balkonskih nasadov, kjer najdemo te zelene pisane rastline. Zaradi svojih čarobnih barv, nezahtevne nege in preprostega razmnoževanja ponovno osvajajo srca ljubiteljev zelenja.  

Zgodovina okrasnih kopriv še ni dobro raziskana. Predvidevamo le, da so bile prve rastline pripeljane v Evropo okoli leta 1800 in se potem hitro širile. Zelo so popularne v Skandinaviji, kjer se preko ljubiteljskih vrtnarjev širijo nove in nove vrste.

Idealna rastlina za kombinacije

Obstaja preko 500 različnih vrst in barvnih kombinacij. Predvsem je zanimivo tudi to, da koprive močno spreminjajo odtenke barv glede na njihovo lego, ista vrsta koprive je lahko na sončni legi močno vijolična, medtem ko v polsenčni rdeča z oranžnimi odtenki.

Vzgojiti koprivo kot drevo

Sam imam koprive rad tudi v poletnih zasaditvah, kjer jih kombiniram s cvetočimi enoletnicami. Seveda, pa so markantne tudi kot samostojne lončnice. V zadnjem obdobju sem kar nekaj kopriv začel vzgajati v enodebelno strukturo oz. kot Američani radi rečejo »Coleus tree«.

Okrasno koprivo v obliki drevesa dobimo tako, da je na vrhu ne vršičkamo, ampak pustimo, da zraste čim višja. Višino delno pogojuje rastišče, saj zrastejo na senčnih legah višje rastline.

Odstranjujemo le stranske poganjke, da se rastlina čim bolj razvija po vertikali. Ko doseže želeno višino, ostranimo zgodnji vršiček in začnemo delati na gostoti krošnje.

Ker je kopriva hitro rastoča rastlina, bo enodebelna kopriva zrasla že v eni sezoni. Z rednim vršičkanjem pa v naslednjih letih delamo na gostoti.

Koprive ne pustimo, da cveti, saj so cveti nedopadljivi in od rastline zahtevajo preveč energije. Kopriva se ob cvetenju ne razvija več dobro, zato cvet čim prej odstranimo.   

Nezahtevne okrasne koprive vedno uspejo

Okrasne koprive veljajo za nezahtevne. Spadajo med zelo »žejne rastline«, saj potrebujejo res veliko vode, sploh poleti in tiste, ki so na bolj sončnih legah. Moja terasa je južno orientirana, zato v sončnih poletnih dnevih zalivam koprive tudi do dvakrat na dan. Toda pazite, okrasne koprive ne prenašajo stoječe vode, zato poskrbite za drenažo.

Okrasne koprive imajo rade kakovostno zemljo, zato bo 5-komponentna zemlja Plantella Balkonia najboljša izbira, saj je odlična za sajenje in presajanje vseh balkonskih, okenskih in sobnih rastlin.

Enkrat tedensko jih pogostim s specialnim tekočim gnojilom Plantella List, ki je obogaten z 11 vitamini in izvlečki morskih alg. Koprive se nanj izredno dobro odzivajo in noro rastejo.

Enkrat mesečno jim v zemljo dodam 100 % organsko gnojilo v obliki pelet Plantella Organik. Priporočljivo ga je dodati predvsem tistim okrasnim koprivam v koritih, na prostih legah brez zaščite pred dežjem. Na dežju se peleti lepo razgradijo, rastlina pa postopno dobiva vse potrebne hranljive makro- in mikroelemente.

Če se vam kakšen vrh po nesreči odlomi, si s tem ne delajte prevelikih skrbi. Vrh postavite v vodo in v enem tednu bo rastlina pognala korenine. Na takšen način okrasne koprive tudi razmnožujemo.

Poskrbimo za zaščito okrasnih kopriv

Vroče in vlažno poletno vreme dobro dene tudi mrčesu in vsem ostalim zajedavcem rastlin. Ker imajo koprive izredno mehko strukturo, jih predvsem rade napadejo gosenice in vataste uši, zato je rastlino potrebno primerno zaščititi. V lonce k rastlinam dodam Bio Plantella Rumene lepljive ploščice v obliki metuljčkov, na katere se ujamejo mušice. Vsake toliko pa jih poškropim z naravnim insekticidom Bio Plantella Kenyatox na osnovi naravnega piretrina. Koprive tako ostanejo čvrste in zdrave skozi vso sezono.

Lahko se pojavi tudi padavica, ki jo prepoznamo po poleženih rastlinicah in stanjšanih steblih. Bolezni se izognemo z uporabo zdravega semena, upoštevanju potrebnih razdalj med rastlinami in pravilnim kolobarjenjem.

Avtor: Jan ROBIN

Instagram: #Botanistbyheart

Facebook: @BotanistbyHeart

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: