Načrtujte okrasni vrt tako, da bo lep skozi vso sezono

Okrasni vrt naj bo mesto za povezavo z naravo, počitek in sprostitev, za mlajše generacije pa tudi varen kotiček za raziskovanje in igro. Možnosti vrtnega oblikovanja so skorajda neomejene, zadnja leta pa so vedno bolj v ospredju naravi bližji stili, ki vključujejo valovite in mehke linije okrasnega vrta.

Okrasni vrt naj bo zanimiv čez celotno sezono

Za lep okrasni vrt skozi vse letne čase, je potrebno upoštevati klimatske razmere in spremembe. Mnogi vrtovi so najlepši poleti zaradi množice sezonskega cvetja. Vendar v vrt lahko vključimo rastline tako, da bo zanimiv v vseh letnih časih. Nekatera drevesa in grmovnice imajo zimzeleno širokolistno ali igličasto listje, medtem ko listopadna drevesa in grmovnice tvorijo cvetje, plodove ali pisano jesensko listje. Najboljši vrtovi združujejo te in druge lastnosti, ki prispevajo k splošni lepoti.

Za lepoto je potrebno premišljeno načrtovanje

Vrt, skladen našim željam in pričakovanjem bo le, če bo ustrezno načrtovan. Zato se dobro poučite o vsaki rastlini in njeni odrasli velikosti ter narišite načrt okrasnega vrta v pravem merilu. Večje rastline razporedite v ozadje, nižje pa bližje hiši. Pustite odprt in zračen prostor ob vhodu v hišo, naredite vijugaste stezice ob katerih naj rastejo dišeče trajnice kot je sivka. Med drevjem in grmovnicami ter daleč od poti si ustvarite miren kotiček, kjer se boste zlili v naravo bodisi z ležanjem v gugalni mreži, na ležalniku ali boste posedali na leseni klopici.

Vključite drevesa in grme

Drevesa in grmovnice so relativno dražje od zelnatih rastlin, vendar pa glejmo na njih kot na dolgoročno naložbo. Pri sajenju upoštevate, kako velika bodo, ko odrastejo. Med rastjo spremenijo podobo okrasnega vrta z ustvarjanjem senčne mikroklime. Drevesa zagotavljajo manjšim rastlinam varovanje pred vročim popoldanskim soncem.

Za okrasni vrt ob hiši izbirajte manjša drevesa. Izberite tiste s spomladanskim cvetjem, kot so cvetoči dreni, s pisanim jesenskim listjem, kot so javorji, ali privlačnimi vzorci lubja, kot so breze, ki na mizo prinesejo več kot le velikost in strukturo. Nekatera drevesa, kot sta drevo katsura in javor iz papirne lubje, združujejo več teh lastnosti za štiri letne čase. Širokolistne zimzelene rastline, na primer božiki in iglavci, kot so smreke, zagotavljajo barvo, strukturo in zaščito pozimi ter zavetje za divje živali na vrtu. Velikost je odvisna od velikosti vrta, zato pazljivo izbirajte sorte manjših dreves.

V okrasni vrt lahko vključite užitna drevesa kot so jerebike, asimine, užitne drene, okrasne češnje in jablane. Vedno je najbolje, da izberete avtohtone vrste. Ponekod je dovolj posaditi solitarno povešavo drevo kot je povešava breza, murva, ali vrba. V zelo majhnem vrtu, izberite različico stebrastih dreves kar je ob imenu označeno z besedo ‘Fastigiata’.

Grmovnice za dopolnitev izgleda

Druga linija za drevesi so grmovnice, ki zapolnijo prostor pod in med drevesi. Lahko naredite mešano gredo iz grmovnic različnih višin, struktur in različnega časa cvetenja, kar bo zanimivo v različnih letnih časih. Grmičevje zagotavlja žariščne točke, saj v določeni sezoni pokaže cvetove, plodove ali listje. Priljubljene forzicije in azaleje spomladi ustvarijo množico cvetov, nato pa se preostanek leta zlijejo v ozadje. Viburnumi ponujajo tri zanimive letne čase, s spomladanskimi cvetovi, ki pozno poleti dajejo temno modre, črne ali rdeče jagode in različne odtenke jesenske barve. Kamelije in volčini cvetijo jeseni, pozimi in zgodaj spomladi, medtem ko preostali del vrta miruje. Visokim grmovnicam sledijo nižje. Če grmu na okrasnem vrtu namenimo izstopajoče solitarno mesto, naj bo ta izstopajoč po neki lastnosti kot npr. kitajski dren z množico ploščatih cvetov na še golem lesu.

Iglavci in vednozelene grmovnice naj služijo kot dopolnilo okrasnega vrta. Odlična združba, ki ne potrebuje veliko nege so iglavci in javorji. A je tovrstni vrt rahlo monoton, ker manjka cvetlične barvitosti.

Brežina pokrita s pokrovnimi rastlinami se postopno dviguje v grmovnice in drevesa.

Mešane trajnice dodajo dinamiko

Visoke trajnice hitro zapolnijo prostor v času dokler se grmovnice ne razrastejo, z druge strani pa greda ostane polna tudi pozimi, ko trajnicam nadzemni del odmre. Večina trajnic požene listnato rast spomladi in cveti na neki točki spomladi, poleti ali zgodaj jeseni. To upoštevamo pri načrtovanju okrasnega vrta za vse letne čase.

V vrt vključite tudi cvetoče vzpenjavke. Posebno atraktivna sta spomladi goli jasmin in Armandov srobot, ki cvetita, ko je ostalo drevje še ogolelo. Pomlad nam lahko popestrijo čebulnice, ki jih sadimo skupaj s pokrovnimi rastlinami v skupine ob robu gredic ali ob spomladi cvetoči resi.

In ne pozabite na drevesa, grmovnice in trajnice, ki privabljajo opraševalce. Pozimi naj na okrasnem vrtu cveti mahonija Lonicera purpussi in rožmarin, spomladi španski bezeg in viburnum, poleti sivka, bazilika, žajbelj, meta, monarda, lilije, maslenice, krvomočnice, sončnice  pa metuljnik, hibiskus, perovskija , slamniki, gavre, bergenije in druge cvetoče rastline. Jeseni pa astre, hermelika …

Nega in sajenje

Katerekoli rastline boste izbrali za okrasni vrt, pripravite jim dobro okolje za rast. Tla najprej razrahljajte, očistite  nadležnih rastlin. Izkopljite sadilno jamo vsaj 4x večjo kot je lonec ali gruda. V sadilno jamo dodajte zemljo Plantella Premium in Plantella kristalno gnojilo za okrasne grmovnice. Ob sajenju obvezno zalijete. Dognojujte 3- do 4-x v rastni sezoni od pomladi do poznega poletja. Če je poleti suho in vroče rastline le zalivajte in krepite z naravnimi sredstvi in ne dognojujte.

Ne pozabite na zaščito pred klopi

Pri načrtovanju okrasnega vrta pa ne pozabite tudi na svojo zaščito in zaščito svojih najbližjih. V grmovju in travi se lahko skrivajo klopi, ki lahko na človeka in na živali prenašajo povzročitelje različnih bolezni. Najpogostejši sta lymska borelioza in klopni meningoencefalitis (KME). Sočasno lahko prenašajo tudi
več patogenov, kot sta virus KME in borrelia, kar povzroči mešane okužbe. Z virusom klopnega meningoencefalitisa pa se lahko okužijo tudi domače živali, na primer koze, ovce in krave.

V kolikor klopi niso okuženi, nam niso nevarni, žal pa vedno ni tako. Pred njimi se lahko zaščitimo z Effect Protect Repelentom proti klopom. Ta nežen kremast losjon je koži prijazen in primeren za vso družino, tudi za mlajše otroke. Losjon je dermatološko testiran in se lahko uporablja tudi skupaj z losjonom za sončenje ter omogoča do 7 ur zaščite pred klopi.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: