Želite, da bi vaše orhideje bujno cvetele?

Čas branja: 2 min

Najbolj pogoste in priljubljene so orhideje skupine falenopsis, a marsikatera iz drugih skupin je še bolj atraktivna ravno v zimskem času. Ob upoštevanju potrebe po mirovanju in oskrbi skladno rastni dobi, nam te tropske lepotice nudijo okras nekaj tednov do nekaj mesecev. Poleg primerne svetlobe in temperature, je pravilno zalivanje, gnojenje in počitek ključno za cvetenje.

Nega in gnojenje orhideje

Kadar orhideje gnojimo z mineralnimi gnojili v tekoči ali trdni obliki, ki jih je potrebno redčiti z vodo, pogosto pride do nepravilnega doziranja ali pa do nesorazmerne porazdelitve hranil. Orhideje to zelo slabo prenesejo in ne cvetijo. Enako ali še slabše je, če orhidejam sploh ne damo hranil.

Zaradi specifične rasti zahtevajo orhideje ravno prav hranil in malce drugačen pristop zalivanja. Prekomerne količine zalivanja in gnojenja so škodljive, saj jih orhideje niso vajene in vedno vodijo v odmiranje koreninskih vršičkov. Z razliko od ostalih rastlin s šopastim koreninskim sistemom in številnimi koreninskimi vršički imajo orhideje majhno število korenin in vršičkov, ki jih z nekaj truda lahko celo preštejemo. Vsak aktiven vršiček je zato še toliko bolj pomemben, ohranjanje njihove vitalnosti pa eden glavnih trikov uspešnega gojenja. Zato orhidejam najbolj ustreza »namakanje«.

Potrebujemo vodo, v katero dodamo Plantella Tabs gnojilo v obliki šumeče tablete za orhideje, ki posnema prehrano orhidej kot jo imajo v naravi, hkrati pa vsebujejo vse bistvene mikro in makro elemente, potrebne za optimalno rast. Z odlično topnostjo tableta omogoča  enakomerno dostopnost hranil, zato spodbuja bujno rast in odpornost na stres. Tako oskrbovane bodo orhideje bujno in dolgotrajno cvetele.

Gnojimo jih v povprečju enkrat na 10 do 14 dni. Le v zimskih mesecih gnojenje zmanjšamo na največ enkrat mesečno.

Pravilno gnojenje orhidej z namakanjem v 3 korakih:

1. korak

1 šumečo tableto Plantella Tabs za orhideje raztopimo v 3 litrih vode.

Orhideje slabo prenašajo klor in vodo iz vodovoda, zato je priporočljiva uporaba deževnice ali postane vode iz vodovoda.

2. korak

Lonček z orhidejo v celoti namočimo v pripravljeno raztopino. Namakamo približno 20 minut.

3. korak

Po 20 minutah rastlino odcedimo, saj sta substrat in korenine posrkala vso potrebno količino vode in hranil.

Uporabljajte okrasne lončke, ki so nekoliko višji od plastičnega lončka, v katerem raste orhideja, saj omogočajo odtekanje odvečne vode. 

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

Kaj pa presajanje ?

Za presajanje izkoristimo čas, ko rastlina počiva, po cvetenju in takrat, ko je opaziti, da je rastlina v lončku utesnjena ali se korenine slabo razvijajo. Več o presajanju preberite v članku Presajanje orhidej po korakih ali poglejte v video nasvetu Plantellinega strokovnjaka.

Uporabnice priporočajo Plantella Tabs

Orhideja spet cveti!

Odkar svoje orhideje namakam v Plantella Tabs za orhideje, cvetijo neprekinjeno in me razveseljujejo z obilico cvetov!

MOJCA VODLAN, Ljubljana
Priporoča: Plantella Tabs za orhideje

Orhideja je moj ponos!

Nisem ravno talent za rože, toda odkar orhidejo zalivam s Plantella Tabs, ta še kar cveti, razvijajo pa se tudi novi zametki cvetov. Ponosna sem!

AMELA MILOŠ, Ljubljana
Priporoča: Plantella Tabs za orhideje

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: