Tako bodo pelargonije in surfinije ohranile živahne barve in bujno cvetenje

Čas branja: 3 min

Pelargonije in surfinije veljajo za ene najbolj priljubljenih balkonskih rastlin, a ravno zaradi njihove široke razširjenosti so dovzetne za napade številnih bolezni in škodljivcev. Da bi te čudovite rastline obrodile bujno cvetje in očarale naše balkone, je pomembno, da jim posvetimo ustrezno nego. V tem članku boste izvedeli, na kaj moramo biti pri negi pelargonij in surfinij posebej pozorni ter kako se spopasti s pogostimi težavami, s katerimi se lahko srečamo.

S pravilno nego bomo zagotovili, da nam bodo pelargonije in surfinije vrnile s svojo barvitostjo, obilnim cvetenjem in okrasile naše zunanje prostore. To še posebej upoštevata Zora in Matevž Peinkiher iz Begunj. saj njun balkon kar buhti od cvetov.

Pelargonije in surfinije ljubijo sonce


Surfinije in pelargonije najbolje uspevajo na južni strani, kjer je najbolj sončno in toplo. Pomembno je, da jih zalivamo zjutraj, saj se tako rastline hitreje osušijo in zmanjšamo možnosti za razvoj bolezni. Redno pregledovanje rastlin je ključno, saj nam omogoča zgodnje odkrivanje morebitnih bolezni in škodljivcev. Odstranjevanje odcvetelih cvetov je prav tako pomembno, saj spodbuja nadaljnje cvetenje in preprečuje, da bi rastline usmerjale energijo v semensko tvorbo.

Pelargonije izvirajo iz južne Afrike in so prilagojene visokim temperaturam ter sušnim pogojem. Zato je pomembno, da jih ne zalivamo preveč pogosto. Prekomerno zalivanje lahko povzroči gnilobo korenin in druge težave, zato je treba rastline zalivati zmerno, ko je zgornja plast zemlje že nekoliko posušena. Pravilno zalivanje bo ohranilo pelargonije zdrave in bujno cvetoče.

V času rasti se nekaj zemlje posede, poleg tega pa jo rastline dodobra prerastejo s svojimi koreninami. Balkonske rastline bodo ob koncu poletja hvaležna za tanko plast nove sveže kvalitetne prsti Plantella Balkonia.

Bolezni pelargonij in surfinij

Koreninska gniloba je najpogostejša bolezen pelargonij in surfinij, pojavi pa se predvsem zaradi preobilnega zalivanja. Njene posledice so odmiranje in rumenenje listov, ob močnem napadu pa rastlina tudi preneha rasti in navsezadnje propade. 

Zelo pogosta bolezen pelargonij in surfinij je siva plesen. Največ težav nam povzroča v deževnih letih, pojavi pa se na odmrlih cvetovih, ki ne odpadejo, pač pa se prilepijo na vlažne liste rastline. Nadlogo preprečimo, če odcvetele dele redno odstranjujemo, ob napadu pa škropimo s primernim pripravkom proti sivi plesni.

Težave imamo lahko tudi s plutavostjo na pelargonijah, ki se pojavi predvsem zaradi prevelikih temperaturnih razlik med dnevno in nočno temperaturo ter zalivanja s hladno vodo po listih rastline. Tako je priporočljivo, da pelargonije zalivamo zjutraj, ko so rastline še hladne.

Pomembno je redno odstranjevanje napadenih listov in cvetov. Da zmanjšamo okužbe z boleznimi okrepimo balkonske lepotice z rednim tedenskim škropljenjem z naravnim sredstvom iz njivske preslice Bio Plantella Natur.

Škodljivci pelargonij in surfinij

Pršice prelke se na balkonskih lepoticah pojavijo v hudih poletni vročini, še posebno če imamo korita na okenski polici, kjer se sonce močno upre. Pršicam namreč ugaja sončna in zavetrna lega. Opazimo jih na spodnji strani listov, listi izgubijo zeleno barvo in so videti izsesani. Napadena rastlina ne raste več tako bujno in tudi cvetenja je vse manj.

Na pelargonijah se pojavijo tudi uši, škodujejo pa jim zaradi izsesavanja in prenašanja virusov. Nekatere uši izločajo tudi medeno roso na katere se naselijo glivice sajavosti, zato napadene rastline rade počrnijo.  V nekaj korit nastavimo Bio Plantella Rumene lepljive ploščice, da škodljivce čim prej opazimo. Uši uničimo s škropljenjem z naravnim sredstvom Bio Plantella Kenyatox. Vsebuje povsem naraven piretrin in deluje kontaktno, kar pomeni da moramo škropiti direktno po škodljivcih.

Balkonske lepotice potrebujejo redno dognojevanje

V vročih dnevih, ko balkonske rastline skoraj vsak dan zalivamo, s tem iz zemlje tudi izpiramo hranila, ki so za redno in bogato nastavljanje cvetnih popkov nujno potrebna. Za bogato cvetenje naših cvetočih lepotic je tako ključnega pomena redno dognojevanje z visokokakovostnim tekočim gnojilom za cvetoče rastline Plantella Cvet. Obogateno je z izvlečki morskih alg, poleg glavnih hranil pa vsebuje še železo, bor in baker.

Za pelargonije in surfinije uporabimo specializirano tekoče gnojilo Plantella Specialno tekoče gnojilo za pelargonije in Plantella Specialno tekoče gnojilo za surfinije, ki ima za ti dve bolj zahtevni vrsti okrasnih rastlin prilagojeno sestavo hranil in mikrohranil. Gnojilo raztopimo v vodi, s katero rastline zalivamo vsak teden od začetka pomladi do pozne jeseni. Milijon zvončkom in surfinijam dodajamo tudi Plantella tekoče železo.


Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.


Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

Čudovito balkonsko cvetje s Plantello uporabljajo zadovoljni uporabniki

S Plantello smo zadovoljni!

Izdelke Plantella pri nas doma dobro poznamo, jih uporabljamo že nekaj let, tako na vrtu kot tudi na balkonu itd., in smo z njimi zadovoljni. 👍👌

PETRA VIRANT, Šentvid pri Stični
Priporoča: Plantella Cvet in List za balkonske rože

Brez Plantelle ne gre!

Že vrsto let uporabljam Plantello. Brez nje ne gre.

KLAUDIJA ZAVOLAVŠEK ČAS
Priporoča: izdelke Plantella za balkonsko cvetje

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: