Pelargonije so na balkonih obvezne

Čas branja: 5 min

Pelargonije so dobile ime po grški besedi “pelargos”, kar pomeni štorklja. Ime je bilo povezano z obliko plodov, ki spominjajo na kljun štorklje. Vendar pa se ime pelargonija pogosto zamenjuje s tistim za cvetlice, ki so pravzaprav druga rastlinska vrsta, znana kot pelargonijevke ali geranije. Pelargonije (Pelargonium) so rod cvetočih rastlin, ki jih nekateri poimenujejo tudi geranije. V isti družini obstaja  poseben rod trajnic z latinskim imenom Geranium, a to niso pelargonije.

Pelargonije so imeli v različnih kulturah po svetu različne simbolične pomene. V Viktorijanskem obdobju so pelargonije simbolizirale plemenitost in se pogosto uporabljale v cvetličnih aranžmajih za izražanje občudovanja in spoštovanja. V drugih kulturah so pelargonije povezane z notranjim mirom in srečo. Nekateri verjamejo, da pelargonije odganjajo tudi negativno energijo in prinašajo pozitivno vzdušje v prostor.

Pelargonije so zimzelene trajnice, ki so avtohtone v toplih zmernih in tropskih predelih sveta, s številnimi vrstami v južni Afriki. Odporne so na sušo in vročino, vendar lahko prenesejo le manjše zmrzali. Imajo dolgo obdobje cvetenja, cvetovi so večinoma rdeči, oranžni ali beli; vendar  obstaja velika paleta kultivarjev z veliko raznolikostjo velikosti, barve cvetov, oblike listov in aromatičnega listja. Izmed množice pelargonij predstavljamo tri najpogostejše skupine pokončnih pelargonij.

Pokončne in grmičaste

Pelargonije conalke Pelargonium zonale so pokončne grmičaste rastline s sočnimi stebli, ki se gojijo zaradi lepote cvetov, tradicionalno rdeče, lososove, vijolične, bele ali rožnate.

Cvetovi so lahko vrstnati, polvrstnati  ali nevrstnati.  Listi so okrogli ali rahlo krpati in rahlo dlakavi. Poleg zelenih listov z ali brez zoniranja ima ta skupina tudi različno obarvano listje – dvobarvno, tribarvno, bronz ali  zlato.

Poleg svoje estetske vrednosti imajo pelargonije tudi nekaj uporabnih zdravilnih lastnosti. V ljudskem zdravilstvu so bili pelargoniji uporabljeni za zdravljenje različnih tegob, kot so prehladi, kožne težave in vnetja. Nekateri verjamejo, da olje iz listov pelargonije lahko pomaga tudi pri zdravljenju manjših ran in odrgnin ter lajšanju glavobolov in hripavosti.

Kraljevska pelargonija

Pelargonium grandiflorum, imenovana tudi angleška ali kraljevska pelargonija ima velike cvetove,  premera 4-6 cm, cvetni listi pa so različnih barv, od belih do skoraj črnih. Doseže višino med 50 in 150 cm, razvije stebla z ledvičastimi listi, zaokroženimi na zgornjem robu in s premerom od 5 do 8 centimetrov. Tudi pelargonije s pisanimi okrasnimi listi prihajajo iz Anglije.

Ena najbolj edinstvenih lastnosti Pelargonium grandiflorum je njen izjemen vonj po čokoladi. Ko potrkate ali podrgnete liste te pelargonije, se sprosti prijeten vonj po čokoladi, ki je pogosto opisan kot sladek, nežen in zelo privlačen. Vonj po čokoladi je posledica prisotnosti posebnih aromatičnih spojin v oljnih žlezah listov. Priljubljena je tudi med izdelovalci naravnih dišav in kozmetičnih izdelkov, saj lahko njen edinstven vonj doprinese k ustvarjanju razkošnih in privlačnih vonjav.

Angelska pelargonija

Pelargonije Pelargonium crispum imajo videz majhne kraljevske pelargonije z majhnimi nazobčanimi listi in veliko manjšimi cvetovi ter so zelo kompaktne in košate.

Listi angelske pelargonije imajo nežno aromo limone, zaradi česar je rastlina idealna za vrtove, terase in balkone. Ko se po njih podrgne ali stisne, sproščajo prijeten vonj, ki pomirja in osvežuje čute. Ta čudovit vonj je naraven odganjalec insektov, zaradi česar je angelska pelargonija še posebej priljubljena na mestih, kjer želimo uživati v naravi, ne da bi nas nadlegovali nadležni insekti.

Poleg svojega vonja so listi angelske pelargonije tudi zelo dekorativni, saj imajo zarezane robove in nazobčane oblike. Njeni listi so običajno svetlo zelene barve, kar doda svežino in živahnost vsakemu vrtu ali prostoru, kjer jo gojimo. Nekatere sorte imajo dvobarvno listje.

Dišeče lepotice

Grmičaste zimzelene trajnice z dišečimi listi Pelargonium graveolens, se gojijo predvsem zaradi vonja.  Dišava se oddaja, ko se dotaknemo listov, pri čemer so nekateri vonji aromatični, drugi ostri in v nekaj primerih celo neprijetni. Vonj nekaterih vrst, ki rastejo v njihovem naravnem habitatu, deluje odvračalno za živali. Nasprotno pa privabljajo druge žuželke, da obiščejo cvet in rastlino oprašijo. Listi so nazobčani,  cvetovi manj izraziti kot pri drugih skupinah in so najbolj podobni divjim vrstam, iz katerih izvirajo.

Poleg tega, da se gojijo za okras, so P. graveolens pomembne v industriji parfumov in se destilirajo. Obstajajo dišeče pelargonije, ki dišijo po citrusih, meti, borovcih, začimbah ali različnem sadju, a so sorte z vonjem vrtnic najbolj komercialno pomembne. Olja dišečih pelargonij vsebujejo citronelol, geraniol, evgenol, alfa pinen in številne druge spojine. Užitni listi in cvetovi se uporabljajo tudi kot aroma v sladicah, tortah, želejih in čajih. Najpogosteje se uporabljajo vonjave vrtnice, limone in poprove mete. Uporabljajo se tudi tiste s pridihom breskve, cimeta in pomaranče.

Kako skrbimo za pelargonije

OpraviloFrekvencaNavodila
Zalivanje1-2x na tedenTemeljito zalijte rastlino, ko je zgornja plast zemlje suha na otip. V poletnih mesecih morda pogosteje.
Na prezimovanju skoraj ne potrebujejo vode.
Gnojenje1x na tedenZa gnojenje uporabimo gnojilo z veliko vsebnostjo kalija in fosforja, kar spodbuja cvetenje.  Plantella Cvet je gnojilo z vsemi potrebnimi hranili, vitamini in dodanimi aktivatorji cvetenja. Uporabimo pa lahko tudi Specialno tekoče gnojilo za pelargonije, ki ima unikatno formulo, razvito posebej za njihove potrebe. Sestava gnojila je zasnovana tako, da spodbuja zdrav razvoj korenin, krepko rast in obilno cvetenje. Gnojimo z zalivanjem ali škropljenjem. Prekomerno gnojenje lahko poškoduje rastlino.
Presajanje2-3 letaPresajajte spomladi, ko opazite, da korenine izhajajo iz drenažnih lukenj ali je zemlja preveč zbita. Izberite petkomponentno zemljo Plantella Balkonia.
ObrezovanjePo potrebiOdstranjujte odmrle cvetove in odcvetele cvetne stebla, da spodbujate nov razvoj cvetov in bolj bujno rast.
OsvetlitevSončno do polsenčnoPelargonije imajo raje sončno lego, vendar prenašajo tudi nekoliko senčenja.
Temperatura18-24°CPelargonije uspevajo pri zmernih temperaturah, med 10°C in 30°C, izogibajte se izpostavljanju zmrzali.
Vlažnost zrakaObičajnaPelargonije se dobro prilagajajo običajni vlažnosti zraka v notranjih prostorih.
RazmnoževanjeSpomladiRazmnožujte s potaknjenci, ki jih posadite v vlažno zemljo Plantella Balkonia in jih pokrijete s plastično vrečko za boljše ukoreninjenje.
Preventiva škodljivcevRednoRedno pregledujte rastlino na prisotnost škodljivcev in pravočasno ukrepajte z naravnimi insekticidi Bio Plantella Kenyatox.
Preventiva bolezniRednoRedno pregledujte rastlino na prisotnost pepelaste plesni in listne pegavosti. Rastlino krepimo z naravnim pripravkom na osnovi njivske preslice Bio Plantella Natur.

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.


Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

Balkonske rože cvetijo s pomočjo Plantelle

S Plantello smo zadovoljni!

Izdelke Plantella pri nas doma dobro poznamo, jih uporabljamo že nekaj let, tako na vrtu kot tudi na balkonu itd., in smo z njimi zadovoljni. 👍👌

PETRA VIRANT, Šentvid pri Stični
Priporoča: Plantella Cvet in List za balkonske rože

Brez Plantelle ne gre!

Že vrsto let uporabljam Plantello. Brez nje ne gre.

KLAUDIJA ZAVOLAVŠEK ČAS
Priporoča: izdelke Plantella za balkonsko cvetje

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: