Naredi sam svoje potaknjence vrtnic in privarčuj

Vrtnice, ki so naprodaj v trgovinah, so praviloma cepljene, vzgojiti pa jih je mogoče tudi s potikanjem. Vendar morajo drevesničarji za  mlade potaknjenke dlje časa skrbeti, da zrastejo enako velike kot cepljenke, čas pa je v poslu denar. Doma se nam nikamor ne mudi, zato se lahko s potikanjem vrtnic poigra vsak. Tako bomo lahko ponosni na čisto svojo vrtnico, hkrati pa bomo tudi privarčevali.

Velikokrat imamo na vrtu kakšno posebno vrtnico, ki čudovito cveti ali pa nas njeno cvetenje očara zelo dolgo. Ker ne vemo, katere sorte je, je tudi ne moremo kupiti. Zato je najbolje, da jo razmnožimo s potaknjenci.

Kot pri vsakem opravilu je tudi pri pripravi poteknjencev vrtnic koristno poznati tuje izkušnje in osnovna pravila, da bo pot do uspeha zanesljivejša. Vrtnice lahko potikamo ob različnih letnih časih na različna načine.

Poleti je najboljši čas za ljubiteljsko potikanje vrtnic. To storimo bodisi takoj po koncu prvega cvetenja, se pravi konec junija, bodisi avgusta. Način priprave potaknjencev je pojasnjen ob fotografijah.

Po korakih do potaknjenca vrtnice:

  1. KORAK

Za potaknjenec uporabimo poganjek, ki je ravno odcvetel. Vedno izberemo za poletne potaknjence krepke poganjke, ki nimajo ne na listih ne na lubju znakov glivičnih bolezni. Poganjek mora biti tako dolg, da je na njem pet ali šest listnih pecljev, od katerih vsak nosi šest lističev.

2. KORAK

Vrh poganjka odrežemo nekaj milimetrov nad zgornjim listom s šestimi lističi.  Poganjek pri dnu odrežemo nekaj milimetrov pod najnižjim listom. Odstranimo vse liste razen zgornjih dveh.

3. KORAK

Preostala lista prikrajšamo na dva lističa. Pri močno trnastih sortah odstranimo tudi trne. Potaknjenec je pripravljen. Spodnji del potaknjenca poprašimo s hormonom za lažje ukoreninjanje, Plantella Rhizopon I z zelenim pokrovčkom, ki je primeren za vse zelene, še neolesenele potaknjence. Del, ki ga poprašimo, ne sme biti moker. 

4. KORAK

Potaknjenec potisnemo v substrat do preostalih lističev. Lonec za potikanje vrtnic naj bo globok 30 – 40 cm. Zalijemo. Postavimo v svetlo senco. Čez potaknjenec lahko poveznemo »avbo« iz odrezane plastenke, ki pa jo moramo vsak dan za nekaj časa dvigniti.

Potaknjence enkrat dnevno pršimo  z vodo, ogreto na zunanjo temperaturo. Da so se potaknjenci ukoreninili, vemo po tem, ko začnejo z rastjo. 

Če listi potaknjencev porumenijo, lahko pomeni, da je bilo prevroče ali pa smo rastline preveč zalili. Rumene liste odstranimo. Če potaknjenec ne poganja pomeni, da je prišlo do blokade tudi v delu, ki je v zemlji in rastlina ne tvori korenin.

ALI VESTE? Poletni potaknjenec vrtnice lahko z glavnega poganjka tudi odlomimo oziroma odpulimo. Odščipnemo morebitni repek lubja, ki se je zatrgal z glavnega poganjka. Tako pripravljeno dno poganjka hitreje tvori kalus (obnovitveno tkivo) in korenine.

Vrtnice navdušujejo sosede

Za vrtnice priporočam gnojilo za vrtnice Plantella Specialno gnojilo za vrtnice.

HEDVIKA MOŽINA, Pernica
Priporoča: Plantella Specialno gnojilo za vrtnice

Kdaj potaknjence vrtnic sejemo v lonec in kdaj direktno v gredo?

Potaknjence lahko potikamo v lonce ali gredo. Za lonce uporabimo substrat Bio Plantella Start, ki je hkrati zračen in  dobro zadržuje vlago, a ima tudi dovolj hranil za rast rastline za tri četrt leta. Navadna vrtna zemlja je za potaknjence pretežka.

Bio Plantella Start je specialna zemlja za setev, vzgojo in presajanje sadik. S posebej prilagojeno sestavo omogoča hiter razvoj koreninskega sistema. pH vrednost in vsebnost hranil v zemlji sadikam zagotavlja vse potrebne hranilne snovi za razvoj korenin mladih rastlin in sadik.

  • Zagotavlja zdrave in močne sadike.
  • Vsebuje 100% naravno šoto.
  • Zagotavlja idealne pogoje za rast mladih rastlin.

Glavna težava potikanja v lonce je zalivanje. Potaknjenec in nato ukoreninjenka se ne smeta niti  utopiti niti presušiti, zato je zalivanje potaknjencev v loncih opravek za redoljubne ljudi, ki znajo s prsti preveriti, ali je že čas za zalivanje ali ne, in ki poleti ne hodijo na dopust.

»Leteči« vrtnarji naj raje potikajo v gredo. Zemljo na gredi je treba za potaknjence zrahljati z ustreznimi dodatki, mesto za potikanje pa izbrati na svetlem delu grede, kamor se ne upre poletno sonce.

Ali potaknjenec vrtnic pokrivamo?

Načeloma potaknjencem vrtnic koristi, če jih pokrijemo s plastenko z odrezanim dnom ali pa večjim kozarcem za vlaganje. A le, če do potaknjenk ne pride sonce, sicer se pregrevajo, kar mladim vrtnicam gotovo ne koristi.  Pokriti potaknjenec vrtnice je treba vsak dan prezračiti, da se spodaj na razmahneta plesen in gniloba.

Čez zimo, preden pritisne resnejši mraz, pokrijemo potaknjenke s kopreno ali jih umaknemo v neogrevan rastlinjak ali drug pomožni prostor.

Počakamo, da naslednjo pomlad vrtnica odžene in se razraste. Uspeli potaknjenec s koreninami čvrsto drži substrat v loncu, zato ga lahko maja presadimo na končno mesto. Šibkejše potaknjence presadimo šele jeseni.

Vas zanima, kako narediti potaknjence pelargonij? Preberite več v članku revije Gaia >>>

Za bujno cvetoče vrtnice živahnih barv

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.


Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: