Poberimo domače seme in prihranimo

Čas branja: 3 min

Nabiranje semen je ne le koristno za ohranjanje biotske raznovrstnosti in spodbujanje trajnostne rabe rastlin, temveč tudi odličen način varčevanja. S pravilnim nabiranjem in shranjevanjem semen namreč lahko prihranimo denar, ki bi ga sicer porabili za nakup novih semen vsako leto. Nabiranje semen rastlin je najbolj smiselno pred začetkom jeseni, ko se poletje preveša v hladnejše obdobje. To je čas, ko rastline začenjajo razvijati svoje plodove in semena, hkrati pa se začnejo tudi spremembe v barvi, teksturi in povrhnjici teh plodov. Sledenje tem spremembam nam omogoča, da ujamemo trenutek, ko so semena dovolj zrela za nabiranje.

Za pravilno nabiranje semen je ključno, da se osredotočimo na zrelost rastline. To pomeni, da je plod dosegel svojo optimalno velikost, barvo in teksturo ter da so semena v njem dovolj razvita. Ko so semena pripravljena za nabiranje, je potrebno pazljivo odrezati ali odtrgati plod, da ne poškodujemo semen. Pri tem je dobro uporabiti primerna orodja, kot so škarje ali noži, da se izognemo poškodbam plodov ali rastlin.

Kdaj bo seme

Ne smemo pozabiti, da nekatere rastline naredijo seme prvo leto, nekatere pa drugo. Pri enoletnih rastlinah uporabimo seme že prvo leto, mednje spadajo: paradižnik in ostale plodovke, žita, fižol, grah, bob, motovilec, glavnata solata. Pri dvoletnih rastlinah pa se prvo leto razvije le zeleni  del rastline, ki semeni v naslednji sezoni. Med njimi najdemo: kapusnice (zelje, brokoli, cvetačo), česen, čebula, korenje, peteršilj, zelena.

Pri paradižniku lahko seme uporabimo že prvo leto.

Zrelost semena je zelo pomembna. Poznamo »zeleno« zrelost, kjer je seme še zeleno in ima bledo ovojnico (npr. grah, fižol). Seme je mehko in sočno. Nato se med sezono začne seme sušiti in spreminjati barvo. Ovojnica postane trda, prava semenska lupina. Nato je stopnja mlečne zrelosti, kjer je semenska lupina svetlih barv in vsebina semena mehka, a suha. Polna zrelost je, ko je seme trdo in se semenska lupina posuši. V tej fazi seme pade iz semenske ovojnice na tla in to je čas, ko ga nabiramo. 

Pobiranje semena

Izberemo najbolj zrele in zdrave plodove za zbiranje semen. To so običajno plodovi, ki so že dosegli svojo polno velikost in barvo ter se začenjajo sušiti ali razpokati. Kdaj so vrtnine, oziroma njihovi plodovi prave zrelosti, najlažje ugotovimo pri plodovkah. Paradižniki se obarvajo rdeče, seveda odvisno od sorte, a se lahko obarvajo tudi rumeno, oranžno, vijoličasto,… Enako velja za papriko, feferone, čili, ki se obarvajo rdeče. Pri kumarah pustimo, da se obarvajo rumeno in zmehčajo. 

Kje se nahaja seme?VrtninaKdaj ga pobiramo?
strokfižol, grah, bob (stročnice)suhi in lomljivi, luščenje semena
luskzelje, ohrovt, cvetača, repa, koleraba (križnice)zlatorjave barve in še vedno mehki
kobulsolata, peteršilj, zelena, korenjepobiramo, predno začne seme izpadati in sušimo v papirnatih vrečkah

Semenske plodove je treba dobro posušiti, preden odstranimo semena. Postavimo jih na suho in prezračevano mesto, da se temeljito posušijo. To preprečuje plesen in gnilobo, ki bi lahko vplivali na kalivost semen.

Ko so plodovi dovolj suhi, lahko začnemo odstranjevati semena. Pri nekaterih plodovih, kot so paradižniki, jih je mogoče preprosto iztisniti. Pri drugih, kot so buče, jih moramo previdno izluščiti.

Pred shranjevanjem je dobro semena še dodatno očistiti. To storimo tako, da odstranimo ostanke plodov ali drugih nečistoč. Uporabite fino cedilo ali sito, da presejemo semena. Tudi po čiščenju je priporočljivo, da semena še nekaj dni dodatno posušimo, da se prepričamo, da so res povsem suha, preden jih shranimo.

Shranjevanje semen

Semena shranjujmo v suhih in zračnih posodah, kot so papirnate vrečke, stekleni kozarci ali plastične škatle. Posode naj bodo dobro zaprte, da preprečimo vdor vlage in škodljivcev. Poleg tega je priporočljivo, da na posodah označimo ime rastline in datum nabiranja.

Shranjena semena hranimo na hladnem in temnem mestu, kot je shramba ali hladilnik. Nekatera semena so bolj občutljiva na temperaturne spremembe, zato je stabilno okolje ključno za ohranjanje njihove kalivosti.

Kalivost

Kalivost zelenjave se nanaša na sposobnost semen, da kalijo in razvijejo nove rastline. Visoka stopnja kalivosti je ključnega pomena za uspešno pridelavo, saj zagotavlja bolj zdrave in močne sadike ter obilico okusne zelenjave. Ob primernem shranjevanju je čas kalivosti odvisen od posamezne vrste.

Čas kalivosti pravilno shranjenega semena:

vrtninekalivost (let)
fižol3
koruza2
endivija5
solata10
korenje3
paradižnik4
kumare5
brokoli3
por2
čebula1
česen1

Z upoštevanjem teh korakov boste lahko uspešno shranili semena zelenjave in jih uporabili za naslednjo sezono, kar vam bo prihranilo denar in omogočilo nadaljnjo rast različnih rastlin.

Domače shranjevanje semen prinaša občutek zadovoljstva, saj smo priča celotnemu življenjskemu ciklu rastlin – od kaljenja do polne rasti. Poleg tega nas spodbuja k bolj premišljenemu načinu vrtnarjenja, saj z izbiro najboljših rastlin za shranjevanje semen spodbujamo prilagoditev in krepimo svoj vrt. Tako se pridružujemo dolgi tradiciji, ki je nekoč prenašala semena iz roda v rod, danes pa omogoča tudi izmenjavo in deljenje semenskih zakladov z vrtnarsko skupnostjo.

Ne glede na to, ali se odločate za shranjevanje semen zaradi varčevanja, ohranjanja starih sort ali preprosto zaradi veselja do vrtnarjenja, se boste zagotovo počutili nagrajeni, ko boste opazovali svoje sadike rasti iz semen, ki ste jih skrbno shranili. To je pot, ki nas povezuje z našimi koreninami in hkrati vodi v trajnostno prihodnost, kjer se zavedamo vrednosti vsakega semena in ga z veseljem ohranjamo za naslednje generacije.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: