Poletna nega v zelenjavnem vrtu: top 5 rešitev za težave

Pridelovanje zelenjave postaja pomemben del našega življenja. Zlasti pri poletni negi zelenjavnega vrta se ves čas srečujemo z izzivi. Mednje sodijo raznovrstne težave in problemi v času pridelave, ki imajo lahko za posledico tudi slabši uspeh in pridelek.

Katera so najpomembnejša poletna opravila? Ali je težave bolje preprečevati kot zdraviti? Najprej prvo, ko nastanejo težave, pa bo potrebno tudi drugo.


Rešitev #1: Rastlinam pomagamo prebroditi stres

Zdi se, da ga ni dneva, ko organizmi na planetu Zemlja ne bi doživljaji stresa. Pozeba ali ohladitve, vročina in vročinski val, neurja s točo in močnim vetrom, poplava in podobni nepredvideni vremenski dogodki so pogosto vzrok za nastale poškodbe na našem vrtu in gojenih zelenjadnicah.

Oklestenele zelenjadnice po neurju s točo.

Ko se pojavi stres, moramo ukrepati hitro po nastalih posledicah. Zato uporabljamo sredstva, ki krepijo rastline, jim pomagajo pri obnovitvi rasti in vzpostavljanju normalnih razmer za rast in razvoj. Po poškodbah od toče, pozebe ali vročine (npr. opekline na plodovih plodovk) ali mraza, vetra in stoječih voda uporabimo foliarno aplikacijo (škropljenje na list oz zeleni del rastline). Lahko z njimi tudi zalivamo.

Bio Plantella Vita vsebuje bio stimulanse (vitamine in aminokisline) zato pomaga pri izjemno hitri regeneraciji rastlin po stresnih dogodkih.

Bio Plantella Vita je odličen bio stimulator rastlin, narejen na osnovi aminokislin in vitaminov, ki ga uporabimo v primeru stresnih razmer ali kot preventivo. Pomembno je, da z izvajanjem ukrepa ne boste povzročili novega stresa. Zato običajno foliarno aplikacijo (gnojenje preko listov) izvajamo zgodaj zjutraj, ko je hladneje, ne pa sredi dneva, saj se tako izognemo dodatnim ožigom na rastlinah


Rešitev #2: Prekrivanje s prekrivkami ali zastirko

Med prekrivke prištevamo naravne in umetne prekrivne materiale. To so folije različnih materialov (npr. polietilen) in barv (črna, rjava, bela, siva), tudi biorazgradljive folije in zastirke se uveljavljajo (slama, miskant, pokošena trava).

Zastirka v vrtu ohranja vlago v prsti in zmanjšuje rast plevela.

Za zaščito rastlin pred neugodnimi dejavniki okolja lahko uporabimo mreže, protitočne ali protivetrne. Mreža je hkrati pripomoček za zaščito posevkov zelenjave pred pticami, zajci, srnjadjo. Za škodljivce, kot so porova zavrtalka, čebulna muha, kapusov belin, resarji, ščitkarji uporabljamo protiinsektne mreže. Te so bistveno gostejše pletene, zato da preprečijo nalet majhnih škodljivih organizmov.

Senčenje rastlinjaka s senčilno mrežo prepreči ožige plodov

Za zaščito rastlin uporabimo tudi vlakninaste prekrivke ali koprene, ki so uporabne v vseh letnih časih, a v vrtnarstvu so uporabne za zaščito pred nizkimi temperaturami pozimi, spomladi in jeseni. Ker so prekrivke lahke (od 15 do 30 g/m2) prepuščajo svetlobo, vlago in del toplote, jih uporabimo za neposredno prekrivanje, lahko brez ali z oporo (loki). Pomembno je ustvariti toplejšo mikro klimo med prekrivko in prekrivano rastlino, da jo zaščitimo pred manj ugodnimi razmerami.


Rešitev #3: Zaščita pred škodljivci in boleznimi v vrtu

Glede na vrsto zelenjave, čas in pogoje pridelave se nam pojavljajo tudi različni škodljivi organizmi (bolezni, škodljivci, pleveli). Pred vsemi varujemo gojene rastline najprej s pomočjo metod z nizkim tveganjem:

Vsi ti ukrepi zelo pripomorejo k dobrim temeljem pridelave in zmanjšujejo možnosti za pojav škodljivih organizmov. Ko pa se ti pojavijo, jih najprej prepoznamo, da lahko  proti njim pravočasno in pravilno ukrepamo z ekološkimi pripravki za zaščito pred škodljivci in boleznimi. Če imamo izpit iz fitomedicine, pa so nam na voljo tudi primerna in registrirana fitofarmacevtska sredstva. Seveda velja opozorilo, da pred uporabo FFS natančno preberemo navodilo o uporabi.

Za lažje prepoznavanje in ukrepanje proti boleznim in škodljivcem v zelenjavnem vrtu preizkusite naš slikovni vodič: SOS Vrtnar. Lahko se tudi posvetujete s Plantellinim strokovnjakom na strokovnjaki@plantella.si ali na brezplačni številki 080 81 22.


Rešitev #4: Prehrana rastlin – dognojevanje

Osnovna hranila zelenjadnicam zagotovimo z gnojili in gnojenjem pred začetkom pridelave. Primeren kolobar in predhodni posevki oskrbijo nekaj zalog, ostalo mora nadomestiti pridelovalec, da zadosti različnim potrebam po hranilih pri različnih zelenjadnicah. Če so potrebe po hranilih večje kot je zaloga v tleh, primanjkljaj nadomestimo z gnojenjem v času rasti, najbolje s foliarno aplikacijo. V ta namen uporabimo tudi specialna tekoča gnojila npr. MG, Ca, K, morske alge ipd, ki jih najdemo v gnojilih Bio Plantella.


Rešitev #5: Voda in namakanje

Najbolje je uporabiti kapljični način namakanja, kjer dodajamo vodo po kapljicah do globine korenin, lahko prilagodimo količino dodane vode in število namakanj na dan. Cilj takšen oskrbe z vodo je visoka kakovost pridelkov zelenjave, kar nam zagotovi visoko prehransko vrednost.

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.


Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: