Poletno obrezovanje žive meje

Čas branja: 2 min

Konec junija je zadnji čas, ko pred prihajajočim poletjem temeljito obrežemo žive meje. Pri izbiri primernega dneva za obrezovanje je priporočljivo izbrati malo hladnejši in oblačen dan. Ta ukrep je še posebej pomemben za zimzelene rastline, ki so občutljive na poškodbe zaradi intenzivnega sonca in vročine takoj po obrezovanju.

V začetku poletja, točneje konec junija, obrezujemo nekatere listopadne in tudi zimzelene žive meje. Tako se ta čas lotimo rezi bukve in gabra, iz katerih oblikujemo goste in trpežne žive meje.

Zimzelene žive meje iz iglavcev

Med zimzelenimi obrezujemo tiso, ki v živi meji zraste tudi do 2 m visoko, zanjo pa je značilna gosta in počasna rast. Tisa je edini iglavec, ki prenese močno obrezovanje, saj njeni nov poganjki odganjajo tudi iz olesenelih delov.

Najpogostejši iglavec za žive meje pri nas je tuja ali klek, ki zraste med 1,5 in 3 m višine, včasih še več. Obrezujemo ga konec junija, včasih pa še tudi proti koncu avgusta.

Pozorni smo na rjavenje kleka, saj je občutljiv na daljše obdobje suše in vročine. Zato ga lahko občasno zalijemo ali poškropimo z vitaminskim kompleksom Bio Plantella Vita. Sem in tja nastavimo okoli žive meje Bio Plantella Rumene lepljive plošče, da opazimo napad tujinega zavrtača.

V živi meji se lepo obnesejo tudi različne sorte pacipres, ki ravno tako dosežejo višino do 3 m. Tudi te režemo konec junija.

Zimzeleni listavci

Zanimive so žive meje iz zimzelenih listavcev, kot so lovorikovec, kalina ali liguster in pušpan.

Liguster zraste do 3 m visoko in ga obrezujemo konec junija. Pozorni smo na napad ligustrovega tripsa ali resokrilca, proti kateremu uporabimo Bio Plantella Kenyatox.

V juniju ravno tako obrezujemo lovorikovec. Najbolje je, da režemo posamezne veje, da ne poškodujemo listov, saj bi nam to kazilo izgled te drugače zelo lepe žive meje. Pozorni smo na luknjičavost listov, ki jih po potrebi sproti odstranjujemo, da se ne širi.

Pušpan je nižja okrasna živa meja, ki jo lahko lepo oblikujemo. Raste gosto in počasi. Obrezujemo ga v juniju, po potrebi pa še konec avgusta. Pozorni smo na napad pušpanove vešče, ki je v preteklih letih uničila veliko pušpanovih grmičkov. Če opazimo pajčevine in gosenice, najprej živo mejo presesajmo z močnim sesalcem ali vanjo usmerimo močan vodni curek. Nato jo poškropimo z insekticidom Vivera Karate Zeon.

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.


Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: