Posadimo si sadno drevo

Sadje, ki ga kupimo v trgovini, ni nikoli tako okusno kot tisto, ki ga pridelamo sami. Na srečo za to, da sadno drevo posadimo doma, ne potrebujemo velikega sadovnjaka, ampak zadošča že majhen vrt pred hišo

Sadno drevje običajno sadimo jeseni

Osnovna pravila za sajenje sadnega drevja in jagodičevja

40 cm globoko sadilno jamo do polovice zasujemo z izkopano zemljo (s tem smo zemljo zrahljali). Nato damo vanjo sadiko in korenine zasujemo z vnaprej pripravljeno mešanico sadilnega substrata in zemlje v razmerju 1:3. Sadiko posadimo kakih 10 cm višje kot je površina zemlje, ker se bo zemljina še posedla. Pazimo na višino cepljenega mesta nad zemljo (8 do 20 cm), da bo sadika posajena tako globoko, kot je rasla v drevesnici.

Okrog posajene sadike dobro poteptamo in zalijemo, da se korenine bolje sprimejo z zemljo. Okoli posajene sadike potresemo 100 % organsko gnojilo Plantela Organik za sadike. Poleg posajene sadike postavimo v oddaljenosti 10 – 15 cm oporo in sadiko privežemo nanjo. Če po sajenju sledi sušno obdobje, zalivanje večkrat ponovimo. Ne pozabimo na zaščito sadik pred boleznimi in škodljivci, saj ti lahko že v prvem letu popolnoma zatrejo rast sadike.

Najprimernejši čas za sajenje sadik sadnih dreves je od konca oktobra do začetka maja. Kupujmo le sadike priznanih domačih pridelovalcev.

Sadiko sadnega drevja in jagodičevja po sajenju obvezno prikrajšamo

Tako vzpodbudimo rast sadike in obraščanje na ustrezni višini. Navodila za prikrajšanje so navadno priložena kupljeni sadiki. Neobraščeno sadno sadiko prikrajšamo 20 cm nad višino, kjer želimo imeti prve veje, obraščeno sadiko pa prikrajšamo približno 50 cm nad zadnjimi poganjki. Posebnost je sadika breskve, ki jo moramo močno prikrajšati. Neprikrajšane sadike šibko odganjajo in se slabo obraščajo ter na nepravem mestu.

Sadike jagodičja po prikrajšavi
Sadike jagodičja pred prikrajšavo
Sadne sadike po prikrajšavi: a) obraščena, b) neobraščena c) breskev
Sadne sadike pred prikrajšavo: a) obraščena, b) neobraščena c) breskev

Najpogostejše napake pri sajenju

  1. Sadike posadimo pregosto eno poleg druge. Ko zrastejo, senčijo druga drugo in zato slabo rodijo.
  2. Izberemo nepravilne podlage glede na možnosti v vrtu – podlaga je podzemni del rastline, ki določa, kako visoko bo drevo zraslo.
  3. Uporabimo prevelike količine gnoja, komposta ali sadilnega substrata in/ali ga damo neposredno na korenine, kar korenine zažge in sadike propadejo.
  4. Sadike posadimo pregloboko.
  5. Sadik po sajenju ne prikrajšamo.
  6. Sadik po sajenju ne zalijemo.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: