Potonike: Kraljice cvetličnih vrtov

Čas branja: 4 min

Romantičnega vrta si brez vpadljivega, mogočnega cvetja in prijetnega vonja potonik skorajda ne moremo predstavljati. Za potonike velja, da sta oblika in velikost cvetov odvisna od starosti rastline. V prvih letih se lahko pri sortah s polnjenimi cvetovi ali vrstnatimi cvetovi razvijejo le pol vrstnati, v poznejših letih pa sortno značilni. Zanimivo je tudi, da potonike z enojnimi cvetovi navadno ne dišijo oziroma imajo manj prijeten, oster vonj.

Paeonia je edini rod, ki  izhaja iz družine Paeoniaceae. Doma so v Aziji, Evropi in Zahodni ter Severni Ameriki. Potonike so gojili že v šestem in sedmem stoletju, sprva v cesarskih vrtovih  na Kitajskem in jih uporabljali tako v kulinariki kot medicini. V Evropi so P. officinalis in njene sorte gojili od 15. stoletja naprej, prvotno tudi v medicinske namene, intenzivnejša vzgoja pa se je začela šele v 19. stoletju, z vnosom P. lactiflore iz Kitajske. Na začetku so krasile grajske in samostanske vrtove, kasneje pa so se preselile tudi na meščanske in kmečke vrtove. Po kratkem zatonu so z novimi selekcijami ponovno izstopile iz ozadja.

Potonike delimo na:

  • Botanične potonike, med katerimi je tudi P. officinalis – navadna ali divja potonika, ki je samonikla tudi pri nas na kraških kamnitih travnikih in grmiščih, a spada med zavarovane rastline.
  • Zelnate potonike uvrščamo med trajnice, saj nimajo olesenelih nadzemnih delov. Čez zimo se v tleh ohranijo močno razraščene korenine in korenike, tudi do tri četrt metra globine.
  • Med lesnate ali grmičaste potonike pa uvrščamo tiste, ki imajo nadzemni del olesenel.

Paeonia Itoh sodijo med posebne in so nastale s križanjem zelnatih in drevesastih potonik ter združujejo lastnosti obeh matičnih rastlin. Po drevesastih potonikah so ohranile velike, dolgotrajne cvetove ter močna stebla s  temno zelenimi, velikimi, bujnimi listi, ki ostanejo vse do jeseni. Listi so na polnem soncu gostejši in zdravi, cvetje pa traja dalj, če je njihovo rastišče v rahli, popoldanski senci.

Kaj morate vedeti o potonikah

  1. Potonike so trajnice, kar pomeni, da se lahko vrtne potonike gojijo več let. Vendar pa je treba biti potrpežljiv, saj lahko traja nekaj let, preden rastline dosežejo polno cvetenje. Potonike so znane po tem, da sčasoma postajajo vse lepše in bujnejše.
  2. Ko se odločite za vzgojo potonik, je pomembno izbrati pravo lokacijo. Potonike najbolje uspevajo na sončnih ali delno senčnih mestih, kjer imajo dovolj prostora za širjenje svojih korenin. Prav tako potrebujejo dobro odcedna tla, da se izognejo prekomerni vlagi, kar lahko privede do gnitja korenin.
  3. Presajanje potonik je priporočljivo le, če je nujno potrebno, saj so rastline občutljive na motnje koreninskega sistema. Če pa se morate odločiti za presajanje, je najbolje to storiti po koncu cvetenja, preden rastlina začne tvoriti nove brste. Pazite, da presajene rastline ne izpostavljate neposredni sončni svetlobi, dokler se ne ukoreninijo na novem mestu.
  4. Potonike so znane po svojem izjemno dolgem cvetenju, ki lahko traja od nekaj dni do več tednov. Vendar pa imajo različne sorte različne cvetne čase, zato lahko z izbiro različnih sort podaljšate obdobje cvetenja v vašem vrtu. Na primer, zgodnje cvetoče sorte bodo cvetele že spomladi, medtem ko se pozno cvetoče sorte razvijejo proti koncu poletja.
  5. Potonike so precej nezahtevne rastline glede vzdrževanja. Enkrat vzpostavljene, potrebujejo le redno zalivanje, hranjenje s kompostom ali gnojili za cvetoče rastline ter odstranjevanje odcvetelih cvetov. Prav tako je priporočljivo, da rastline podprete s paličicami ali mrežo, da se izognejo zlomu stebla zaradi teže cvetov.

Vzdrževanje potonike

Potonike obstajajo v različnih sortah, ki se razlikujejo po velikosti, barvi cvetov, obliki in cvetnem času. Pri izbiri sorte upoštevajte svoje podnebne razmere, saj nekatere sorte bolje prenašajo vročino ali mraz. Prav tako preverite, ali je sorta primerna za vaš vrt glede na velikost rastline in prostor, ki ga imate na voljo.

Potonike potrebujejo dobro odcedna tla, bogata s humusom. Pred sajenjem lahko dodate kompost ali organsko gnojilo v tla, da izboljšate njihovo strukturo in hranilno vrednost. Uporabimo ekološko organsko gnojilo Biogrena. Prav tako je priporočljivo testirati pH vrednost tal, saj potonike najbolje uspevajo v rahlo kislih tleh s pH med 6,0 in 7,0. Zato za dognojevanje uporabimo Plantella Specialno gnojilo za rododendrone, ki je namenjeno rastlinam, ki jim ugaja kisel pH.

Pri sajenju potonik pazite, da jih ne sadite preveč globoko. Korenine naj bodo pokrite s približno 2,5 cm zemlje. Preveč globoko sajenje lahko vodi v slabšo rast in cvetenje. Prav tako pustite dovolj prostora med rastlinami, da se lahko razširijo. Sadimo jih lahko v skupine ali, predvsem P. Itoh, tudi na obrobe vrtov, kot nekakšno neformalno živo mejo, vendar odmaknjeno od dreves ali grmovnic, saj nočejo tekmovati za hrano in vlago.

V kolikor so pravilno posajene, vzdrževanje ni zahtevno, saj se odstranjuje le obledele, odcvetele cvetove, jeseni pa odmrle liste. So dolgožive tudi do 50 let, presajanja pa ne prenašajo najbolje, če pa že, se jih sadi zgodaj jeseni, tako se do zime že lahko vrastejo. Prvo leto načeloma ne zacvetijo.

Potonike potrebujejo redno zalivanje, še posebej med sušnimi obdobji. Voda naj doseže koreninski sistem rastlin, vendar se izogibajte prekomernemu zalivanju, saj prekomerna vlaga lahko poškoduje korenine. Pazite tudi, da listi niso dolgo časa mokri, saj to lahko povzroči bolezni.

Andreja Pogačar Špenko priporoča sajenje v pravo zemljo:

Potonike pri sajenju ne dopuščajo napak, saj preplitvo kot tudi pregloboko sajenje prepreči njihovo cvetenje. Godijo jim bogata, rodovitna, dobro odcedna, a stalno vlažna tla, z rahlo kislim ali rahlo apnenčastim pH ter z dodatkom Plantella Premium zemlje. Gnoji se jih lahko samo z gnojili, ki imajo nizko vsebnost dušika, kot je Plantella Specialno gnojilo za okrasne rastline. Odgovarja jim predvsem jutranja sončna lega z rahlo popoldansko senco.

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

Vrste potonik in kombinacije zasaditev

Očarljivi cvetovi potonik se lepo dopolnjujejo z vrtnicami, bradatimi perunikami, krvomočnicami, plahtico in drugimi trajnicami v vpadljivih barvnih kombinacijah.

P. lactiflora  ‘Peppermint Patty’ je pol vrstnata z nagubanimi, zasukanimi in rebrastimi belimi cvetnimi listi, ki imajo škrlatno rdeče in zelenkaste proge in lise.  Cvetovi so ploščato oblikovani ter rahlo dišeči.  Simetričen grm sestavljajo močna stebla, ki obdržijo pokončne cvetove tudi ob vremenskih neprilikah.

P. itoh ‘Scrumdiddlyumptious’ je redka, a iskana sorta, ki s svojimi prefinjenimi velikimi, vpadljivimi cvetovi jemlje dih. Pol vrstnati kremasto rumeni cvetovi so prepojeni z rožnato rdečico,  robovi cvetnih listov pa potemnijo. V zrelem obdobju razvije tudi do 50 cvetov.

Paeonia itoh ‘Morning Lilac’ z živopisnimi, velikimi, dišečimi cvetovi v barvi fuksije in s svetlo zlato sredino cveti tudi do 6 tednov.

Hibridna P. ‘Early Scout’ je med prvimi cvetočimi potonikami, saj ji družbo delajo tulipani. Škrlatno rdeči cvetovi so manjši, kontrastni s fino narezanim zelenim listjem.

P. lactiflora ‘Bowl of Beauty’ je čudovito dišeča kitajska potonika z anemoni podobnimi velikimi cvetovi na močnih steblih. Cveti pozno spomladi do zgodaj poleti.

Zelo privlačni, živahni, rahlo dišeči cvetovi japonske potonike P. japonica ‘Barrington Belle’ so pol vrstnati, svilnati v barvi fuksije.

Čudovit grm, ki lastnico že nekaj let razveseljuje v Kopru.

P. itoh ‘Julia Rose’ cveti rahlo dišeče pozno spomladi do zgodaj poleti, s čudovitimi enojnimi do pol dvojnimi cvetovi, ki se časovno spreminjajo. Popki so češnjevo rdeči, z odpiranjem pa se prelijejo v oranžno marelično barvo, z nežno vijolično rdečim robom, ki v nadaljevanju zbledi v rumen odtenek.

Ponosni smo na naš okrasni vrt

Potonike so čudovite

Moje olesenele potonike me vsako leto znova razveseljujejo s cvetenjem. Z uporabo Plantella izdelkov je njihova vzgoja enostavnejša in vedno uspešna.

MAJDA CASERMAN, Vrhnika
Priporoča: izdelki Plantella za okrasni vrt

Nepogrešljivo pri samooskrbi

Uporabljam Plantelline fungicide in insekticide, Kenyatox, gnojila za jagode, vrtnice itd., da je moje zelenjava in cvetje zdravo in lepo na pogled. Tudi sadovnjak in vinograd.

FANI BORŠTNAR
Priporoča: izdelki Plantella

Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: