Te vrtnine bodo obrodile le, če bodo dovolj pognojene

Čas branja: 3 min

Na naših vrtovih gojimo številne zelenjadnice, ki se med seboj zelo razlikujejo tako po svojih zahtevah, kot po tem, koliko hranil potrebujejo za uspevanje. Če vemo, katerim vrtninam moramo gredico obilno pognojiti, katere pa bodo najbolje uspevale, če jih sploh ne gnojimo, lažje poskrbimo za svoj ekološki vrtiček, sebi pa olajšamo vrtnarjenje.

So vse vrtnine lačne?

Največ hranil potrebujejo kapusnice, bučnice, zgodnji krompir in sladka koruza. Te rastline bodo vedno hvaležne za dobro pognojeno gredico. Med rastline, ki potrebujejo precej hranil, lahko uvrščamo tudi paradižnik, jajčevec in papriko. Za bogato gnojenje pa so hvaležne tudi plodovke.

Slednje so največja in najbolj raznolika skupina vrtnin, v katero sodita dve različni družini zelenjave. Prva so razhudnikovke (Solanaceae), kamor se uvrščajo: paradižnik, jajčevci in paprika, druga pa bučnice (Cucurbitaceae), v kateri so različne vrste: buč, bučk, kumar, lubenic, melon. Glede na velikost same skupine plodovk je jasno, da zavzemajo večji del naših vrtov. K temu pa prispeva tudi vse večja priljubljenost zdravega prehranjevanja in želja po raznolikosti na vrtu.

Nekatere vrtnine so prave požrešnice

Bučke potrebujejo za rast veliko prostora, saj svoje vreže razprostirajo po celotnem vrtu, če jim to pustimo. Vendar so poleg kapusnic (zelje, cvetača, ohrovt,…) tudi vrsta, ki za rast potrebuje precej hranil. Bučke večinoma rastejo grmičasto, medtem ko kumare vreže razpredajo daleč naokoli, zato jih je primerno saditi na rob vrta, če imamo možnost, celo ob vrtno ograjo.

Tako se bodo vzpenjale po njej, ne po vrtu, poleg tega bodo na ta način drugim vrtninam v vročih dneh nudile nekoliko hlade sence.

Predvsem pri bučkah, kot so denimo ‘zuchini’, moramo biti v času rodnosti pozorni in plodove pobirati dnevno, saj drugače ti zelo hitro prerastejo primerno velikost. Pri bučkah in kumarah je pomembno redno zalivanje, saj plodove obeh vrst v največji meri sestavlja voda. Na nek način bi lahko rekli: kolikor vode rastlina dobi, toliko bo pridelka. Rastlina je občutljiva za pomanjkanje vode predvsem zato, ker je njihov koreninski sistem zelo slab, saj ne sega globoko. 

Paradižnik, papriko, jajčevec, buče, bučke in kumare gnojimo z organskim gnojilom v obliki granul Bio Plantella Nutrivit za paradižnik in plodovke. Na večjih površinah pa uporabimo priročno pakirano organsko gnojilo v obliki pelet Plantella Organik K. Ta ima dodan naraven vir kalija. Vse plodovke so namreč veliki potrošniki kalija, tega elementa pa v večini kupljenih in domačih organskih gnojilih primanjkuje.

Plodovke predvsem v vročih in sušnih poletjih nujno potrebujejo dognojevanje z Bio Plantella Kalcijevim listnim gnojilom za paradižnike.

Pri tem se veliko bolje obnese listna – foliarna uporaba gnojil. Še nekaj je skupno plodovkam – so velike ljubiteljice toplote in sonca. Zanje izbiramo sončna in najbolj topla mesta vrta, kjer ves dan sije sonce.

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

S pravilno nego in oskrbo do izvrstnega pridelka

Tako bučke, kumare, paradižnik in ostale plodovke bodo odlično uspevale, če jim ob sajenju dodamo dovolj organske snovi. Uporabimo organsko gnojilo v obliki pelet Plantella Organik ali organsko gnojilo v obliki granul Bio Plantella Nutrivit za paradižnik in plodovke.

Za boljšo odpornost in večjo razrast korenin rastline takoj po sajenju zalijemo s stimulatorjem rastlin in vitaminskim kompleksom Bio Plantella Vita. Ta izdelek je prava dragocenost, saj je bogat s pomembnimi vitamini, aminokislinami, huminskimi kislinami in ogljikovimi hidrati.

Strokovnjaki ga zato dodajamo tudi poškodovanim rastlinam za hitrejše okrevanje in rastlinam, ki doživijo stres zaradi nenadnih temperaturnih sprememb, po poškodbah ipd.


Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

Nam je uspelo – bo tudi vam?

S Plantello uspeva cel vrt!

Naši pridelki čudovito rastejo s pomočjo Plantellinih izdelkov.

KATJA POPOVIČ
Priporoča: izdelki Bio Plantella za plodovke

Plantella daje vidne rezultate!

Ob redni uporabi Plantella gnojil so rezultati vidni! 🤩

SMILJANA ANIČ, Rogaška Slatina
Priporoča: izdelki Bio Plantella za paradižnike

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: