Pravi čas za prvo škropljenje sadnega drevja in jagodičevja

Čas branja: 4 min

Dandanes najdemo po vrtovih široko paleto sadnih rastlin. Raznolikost sadnih vrst nas čez leto razveseljuje s svojo rastno obliko, lepimi cvetovi in okusnimi plodovi. Če želimo dober pridelek pa je potrebno ujeti pravi čas za škropljenje, ki bo bistveno zmanjšalo težave z škodljivci in boleznimi v domačem sadovnjaku.

Prvo ali zimsko škropljenje

Pomlad je čas za prvo škropljenje, ki ga imenujemo tudi zimsko škropljenje. S tem bistveno zmanjšamo poškodbe zaradi bolezni in škodljivcev v sezoni. Škodljivci predstavljajo veliko nevarnost vsem rastlinam v našem vrtu. Uničijo pridelek, prenašajo bolezni in slabijo rastline. Da preprečimo škodo, opravimo prvo zimsko škropljenje z naravnim sredstvom Bio Plantella Ovitex, olje za škropljenje. Da okrepimo rastline, škropimo z bakrovim sredstvom Bio Plantella Baker.

Številni škodljivci, njihove ličinke in jajčeca prezimujejo na drevesih, grmih in drugih olesenelih rastlinah v našem vrtu. Skrivajo se v lubju debla, vej. Vsaka špranja je lahko pribežališče škodljivcev. Zato je zelo pomembno, da opravimo zimsko škropljenje z oljnim sredstvom Bio Plantella Ovitex, olje za škropljenje. Sredstvo v skladu z navodili zmešamo z vodo v škropilki in temeljito omočimo celotno drevo. Tako bomo naredili čez škodljivce oljni film, ki jih zaduši in uniči.

Pri škropljenju se dobro zaščitimo z dolgimi oblačili, zaščitnimi očali, masko na dihalih in rokavicami.

Kaj uporabimo za zimsko škropljenje in kdaj?

  • Škropimo sadno drevje, jagodičevje in okrasne rastline.
  • Sredstvi uporabljamo vsako zase, saj se drugače močno zmanjša učinkovitost.

Pravilna uporaba bakrovega sredstva Bio Plantella Baker

Bio Plantella Baker je visoko koncentriran bakrov (Cu) pripravek, zato je odličnen za listno škropljenje sadnih in drugih rastli. Izboljšuje naravno odpornost, fotosintezo in sprejem hranil v rastlino. Rastline so tako bolj zdrave in bolje rodijo.

Za nakup ne potrebujemo izkaznice za ffs.

Pravilna uporaba Bio Plantella Ovitex, olje za škropljenje

Bio Plantella Ovitex, olje za škropljenje, je povsem naraven insekticid in akaricid, ki hitro uniči vse razvojne stadije škodljivih žuželk, kot so kapar, listne uši in pršice.

Bio Plantella Ovitex, olje za škropljenje, uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in informacije o sredstvu.

Na voljo je v specializiranih trgovinah, brez izkaznice za ffs.

Na kaj pazimo pri škropljenju sadnega drevja in jagodičevja?

V času škropljenja mora biti temperatura nad 5 °C in nato še vsaj 6 ur po škropljenju.

Izberemo dan brez vetra in močnega sonca. Seveda po škropljenju ne sme deževati, sicer je enostavno treba škropljenje ponoviti ko bodo vremenski pogoji ustrezni.

Najbolj učinkovito bo škropljenje v fazi, ko se brsti začnejo napenjati.

Če je možno, škropljenje ponovimo čez 7 – 14 dni. Pazimo, da škropimo le do faze mišjega ušesca. Drugače lahko poškodujemo mlado rast.

Kdaj je pravi čas škropljenja, moramo ugotoviti sami, in sicer z rednim dnevnim pregledovanjem drevja. Včasih imamo milo zimo in se brsti kaj kmalu začnejo napenjati in tudi obratno, v dolgi in hladni zimi enostavno počakamo s škropljenjem. Tako sledimo naravnim procesom in se jim prilagodimo za najboljšo zaščito naših rastlin.

Bio Plantella za zdrav pridelek jabolk, hruišk, češen, breskev itd.

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.


Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: