Pravilen izbor in namestitev sobnih rož v stanovanju

Sobne rože so pozimi v notranjih prostorih izpostavljene precej slabim razmeram. Zrak je večinoma presuh, v prostorih je velikokrat pretoplo. Kadar zračimo, pa jih doseže hladen zrak, ki predstavlja stres. Včasih kar preveč poskrbimo zanje in jih prekomerno zalivamo. Tudi svetloba je pozimi bistveno šibkejša kot spomladi in poleti. Zato je še posebej pomembno, da poskrbimo za ustrezen prostor, lego in nego.

Če želimo sobne rože, pa naj bodo to zelene ali cvetoče sobne rože, ohraniti zdrave in vitalne, moramo najprej vedeti, od kod izvirajo. Od tega je namreč odvisno, kakšne razmere in oskrbo jim moramo zagotoviti.

Sobne rože iz tropskih delov sveta

Največ sobnih rastlin izvira iz tropskega dela sveta, kjer dosegajo temperature razmeroma visoke vrednosti in redko padejo pod 15°C. V tropskih predelih je tudi relativna zračna vlaga precej visoka. Za lončnice iz teh krajev je zimska temperatura v naših stanovanjih razmeroma ugodna, problem pa je zračna vlaga oz. suhost zraka. Dodaten omejujoč dejavnik je tudi svetloba, ki jo je pozimi v našem podnebju malo, saj so dnevi krajši. Na neugodne razmere se rastline odzovejo z rumenenjem in odpadanjem listov. Take rastline postavimo v dnevne bivalne prostore, ki jih ogrevamo (dnevna soba, kuhinja, kopalnica).

Sobne rože, ki prihajajo iz subtropskih delov sveta

Rastline iz subtropskih predelov so navajene na razliko med poletnimi in zimskimi temperaturami. Poletne temperature so visoke, nizke pa padejo na 5 do 10°C. Takšnih pogojev v naših ogrevanih stanovanjih ni lahko zagotoviti, saj jih je treba postaviti na svetlo in neogrevano mesto, obenem pa paziti, da temperature ne padejo pod 5 stopinj. Največkrat najdemo take pogoje v kakšni svetli garaži ali na neogrevanem hodniku ob oknu. Sem spadajo npr.: ciklame, azaleje, vse sredozemske rastline, pa tudi nekatere sočnice ali sukulente.

Prilagodljive sobne rože

Nekatere rastline so zelo prilagodljive glede razmer in oskrbe. Glede na naše želje in znanje izberemo take, s katerim bo naše sobivanje prijetno tako za nas, kot tudi za rastline.

Rastline, ki uspevajo nad radiatorjem

V bivalnih prostorih pogosto najdemo tik ob oknu, kjer naj bi bilo idealno mesto za večino rastlin, radiator. Nekaterim rastlinam je tako okolje všeč, saj so njihove korenine rade na toplem, listi pa ne, poleg tega pa jim ugaja veliko svetlobe. Taka rastlina je flamingovec, (Anthurium sp.). Toploto imajo rade še afriške vijolice, kalanhoje, orhideje in streptokarpi.

Da poskrbimo za enakomerno in dolgo cvetenje, jih redno dognojujemo s tekočim gnojilom Plantella Cvet. Poleg vseh potrebnih hranil vsebuje tudi morske alge, ki zmanjšajo šok ob nizki zračni vlagi in manjku svetlobe.

Katere sobne rože uspevajo v vlagi?

Če rastline v naravi živijo v zelo vlažnih predelih, jim nad radiatorjem ne bo ugajalo. Tako npr. sobne praproti nikakor ne izpostavljamo preveliki toploti in suhemu zraku v bližini grelnih teles. Odzvale se bodo z rumenenjem konic listov, venenjem in propadanjem. Lahko pa jih postavimo na stopnišča, v kopalnico ali v dnevni prostor, proč od radiatorja.

Z rastlinami lahko tudi zmanjšamo vlažnosti  v hiši, saj absorbirajo vlago  in jo po potrebi tudi oddajajo v prostor ter izboljšujejo njegovo kakovost.  Rastlina absorbira kapljice rose, meglo ali druge vrste meglene vlage skozi zračne reže v listih. Ta vlaga se premakne navzdol proti koreninam. Rastline, ki imajo rade tudi vlažna tla, so bolj dovzetne za razvoj te prilagoditve, lahko pa nekatere rastline v suhih regijah z rahlimi padavinami ravno tako dobro predelajo tudi vlago.

Kaj izbrati, če v prostoru ni dovolj svetlobe?

Največ svetlobe potrebujejo rastline, ki v naravi uspevajo v puščavah, stepah in savanah, medtem ko se rastline iz tropskih gozdov lahko zadovoljijo tudi z nekoliko senčno lego. Zavedati se moramo, da količina svetlobe zelo strmo pada z oddaljenostjo od okna, tako je samo en meter od okna svetlobe za 20 – 50 % manj.  

Te rastline uspevajo in rastejo tekom celega leta, tudi pozimi. Da zmanjšamo šok ob zmanjšani količini svetlobe, jih še vedno redno dognojujemo s tekočim gnojilom Plantella List, ki vsebuje morske alge. Te delujejo kot biostimulant in zmanjšajo šok zimskega časa. To gnojilo namenimo vsem zelenim lončnicam, tudi cvetočim, seveda v fazi brez cvetov in cvetnega nastavka.

Izberite pravo sobno rožo glede na prostor in razmere

ProstorRazmerePrimerne sobne rastline
spalnicasvetlo,
15-18 °C
čopasta zelenčica, sanseveria (taščin jezik), spatifil, sobni bambus
kopalnica, kuhinjamalo svetlobe, visoka vlaga,
več kot 18 °C
filodendron, potos, različne praproti, tilandzia, ščitovka (Aspidistra), gorska palma, spatifil, vinika, fitonija
dnevna soba, jedilnica  svetlo, toplo,
več kot 18 °C
različni fikusi, difenbahija, monstera, dracena, kroton, juka, alokazija, amarilis, božična zvezda, eshinant, flamingovec, gorska palma, guzmanija, sobna lipa
otroška sobasvetlo,
več kot 18 °C
begonije, fitonija, tilandzia, papirjevec, muholovka, gerbera
hodniksvetlo,
10 do 15 °C
azalea, ciklama, klivija, primula, kaktus, sukulente (agava, aloja, krasula…), avstralska vita

Pozimi je čas za presajanje sobnih rastlin

Zimski čas je pravi, da si vrtnar vzame čas za sobne rastline in jih v tem času pogosto presajamo. Sobne rastline presadimo v zemljo Plantella Premium, specialno zemljo iz najkakovostnejše šote, z bio aktivno glino, dodatkom dolgo delujočih hranil, aktivatorji cvetenja in bio rastlinskimi vlakni. Tako zredčimo pregoste sobne rastline, jih presadimo v večje lončke in jim zagotovimo boljše pogoje za rast.

Izjema pri izbire zemlje so orhideje, ki potrebujejo posebno mešanico lubja, šotni in kokosovih vlaken, zato uporabimo posebno Plantella Zemljo za orhideje. Zaradi specifične rasti zahtevajo orhideje ravno prav hranil in malce drugačen pristop zalivanja. Prekomerne količine zalivanja in gnojenja so škodljive, saj jih orhideje niso vajene in vedno vodijo v odmiranje koreninskih vršičkov. Z razliko od ostalih rastlin s šopastim koreninskim sistemom in številnimi koreninskimi vršički imajo orhideje majhno število korenin in vršičkov, ki jih z nekaj truda lahko celo preštejemo. Vsak aktiven vršiček je zato še toliko bolj pomemben, ohranjanje njihove vitalnosti pa eden glavnih trikov uspešnega gojenja. Zato orhidejam najbolj ustreza »namakanje«.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: