Presajanje orhidej po korakih

Pri presajanju orhidej je ključnega pomena pravilna izbira substrata. Za bujno cvetenje, zdravo rast in razvoj priporočamo presajanje rastlin vsaki dve leti oziroma vselej, če je lonček postal premajhen ali če se je substrat zgostil. Opozorilni znak za presajanje je tudi, ko opazimo, da večina korenin raste mimo lončka, takoj po končanem cvetenju ali pred novim obdobjem rasti.

1. korak: Pred presajanjem

Za presajanje izkoristimo čas, ko rastlina počiva, to je po cvetenju. Presajanje za rastlino predstavlja  šok, zato pazimo, da rastlino pazljivo vzamemo iz lončka in v celoti odstranimo star izčrpan substrat, s škarjami pa odstranimo poškodovane korenine. Pozorni smo, da ne poškodujemo še aktivnih korenin.

2. korak: Izberemo primeren in kakovosten substrat

Za presajanje orhidej uporabimo visoko kakovostni specialni substrat Plantella Zemlja za orhideje iz lubja, kokosovih vlaken, šotnega mahu in perlita. Njegova značilnost je, da dobro sprejema vodo in hranila, ohranja stabilno strukturo, ne razpada oz. ne gnije. Poleg teh lastnosti poskrbi tudi za zadostno oporo rastlinam in omogoča dobro rast korenin. Ker sodi med kakovostne substrate, v lončku tvori zračne žepke, ki omogočajo dobro izmenjavo plinov.

3. korak: Posadimo orhidejo

Ko smo odstranili star substrat in  odrezali poškodovane korenine,  rastlino postavimo v lonček, vmes nasujemo substrat za presajanje in  rahlo potresemo, da zapolnimo vse prazne prostore. Orhidejo presadimo v isti ali malenkost večji lonček, ki naj bo po možnosti plastičen.

Po presajanju lonček skupaj z rastlino potopimo v vodo,  tako da bo substrat v celoti prepojen z vlago. Ko lonček vzamemo iz vode, odvečno vodo dobro odcedimo.


DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: