Kako pravilno presajamo sobne rože

Čas branja: 3 min

Korenine rastlin v posodah so z lončkom omejene v rasti, kar omejuje rast celotne rastline. Te se sčasoma razvijejo in potrebujejo večji prostor za rast. Da je čas za presajanje sobnih rož, prepoznamo po tem, ko rastejo počasneje ali korenine rastejo ven iz lonca skozi odcedne odprtine.

Korenine, ki izraščajo iz cvetličnega lončka skozi odcedne luknje, so najboljše merilo, a je rastlini potrebno zagotoviti več prostora za razvoj. Vzrok za presajanje je lahko tudi slaba stabilnost rastline, zaradi veliko zelene nadzemne mase listov v primerjavi z lončkom.

Najboljši čas za presajanje sobnih rastlin je začetek obdobja aktivne rasti, kar je za zelene rastline po navadi spomladi. Tudi cvetoče rastline presajamo, ko se konča čas mirovanja. Pri pozimi cvetočih rastlinah je to konec poletja in začetek jeseni, pri ostalih odvisno od časa cvetenja.

Kako pravilno presajamo sobne rastline

  1. Pri velikih rastlinah z nožem ločimo prst od stene lončka. Lonec položimo na bok in ga rahlo valjamo in pritiskamo, da razrahljamo prst. Pazljivo izvlečemo rastlino, da je ne polomimo.
  2. Slabe in nagnite korenine porežemo, ravno tako porežemo ali skrajšamo predolge korenine, ki bi bile v novem lončku zvite, skrajšamo. V izogib nadaljnjemu gnitju, korenine posujemo s cimetom.
  3. Rastlino postavimo v večji lonček. V kolikor listi izraščajo iz sredinskega dela, rastlino posadimo na enako višino. Plezajoče rastline in tiste z močnim steblom lahko posadimo nekoliko globlje.
  4. Ves prazen prostor okrog korenin zapolnimo z novo prstjo, ki jo ves čas nežno potiskamo h koreninam.
  5. Rastlino zalijemo z vodo, kateri smo dodali vitaminski kompleks Bio Plantella Vita, ki bo rastlinam dal nov zagon in pomagal lažje prenesti stres ob presajanju.

Kdaj je dovolj, če sobnim rastlinam zamenjamo vrhnjo plast zemlje?

Čvrst papir zavijemo v tulec z nekoliko večjo odprtino in skozi njega nasipamo substrat dokler ne zapolnimo vseh praznih mest okoli korenin. Za sajenje kaktej in sukulent zmešamo 2/3 Plantella Premium zemlje za okrasne rastline in 1/3 Plantella kremenovih peskov.

Rastlinam, ki ne marajo presajanja ali boljše rastejo v utesnjenem prostoru, kot je to neprava zamija Zamioculcas, le zamenjujemo zgornjo plast prsti ali presadimo v enako velik lonček, le da dodamo svež substrat.

Kako presajamo orhideje?

Preberite več v članku >>>

Nekatere sobne rastline potrebujejo opore

Pri presajanju je optimalen čas tudi za dodajanje ali zamenjavo opore rastlinam, ki jo potrebujejo bodisi zaradi načina rasti ali zaradi teže. Priporočamo opore ovite z mahom ali lesene opore. Pri zapikovanju opore v zemljo bodimo pozorni, da ne poškodujemo korenin. Oporo zapiknemo kakšen centimeter stran od rastline in ju potem povežemo skupaj ali okrog nje zapletemo rastlino.

Drobnolistne rastline, kot so: bršljani (Hedera), nevestica (Stephanotis), voščenka (Hoya) lahko ovijemo tudi okrog žičnate opore, ki jo pritrdimo v lonec vsaj na dveh straneh. V začetni fazi pomagamo rastlini z ovijanjem starejših in tudi mladih poganjkov. Potem bo rastlina to funkcijo opravljala sama.

Oskrba po presajanju sobnih rastlin

Pogostost gnojenja je odvisna od faze rasti, a tudi temperatur. V zimskem času dognojujemo le 1 do 2x mesečno, v fazi intenzivne rasti pa 1x tedensko. Zelo visoke temperature upočasnijo rast, zato takrat tudi gnojenje zmanjšamo in prilagodimo upočasnjeni rasti. Za cvetoče rastline uporabimo Plantella Cvet, za zelene listnate sobne rože pa Plantella List, visokokakovostno tekoče gnojilo iz izvlečkov alge in dodanimi vitamini.

Izdelki Plantella in Bio Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

Večina sobnih rastlin ne potrebuje rednega obrezovanja. V kolikor želimo, da rastlina raste bolj košato, rastlino vršičkamo tako, da odščipnemo vršičke. S tem spodbudimo k rasti brste v zalistjih pod mestom reza. Rastlina bo na tak način bolj košata, čvrsta in zdrava. Taka rastlina po navadi razvije tudi več cvetnih nastavkov. Bodimo previdni pri rastlinah, ki cvetijo na koncu poganjkov. Prepogosto vršičkanje lahko prepreči cvetenje.

Ob koncu rastnega obdobja olesenele in hitro rastoče rastline skrajšamo. Stebla lahko krajšamo na polovico do 1/3, in sicer tik nad prvim ali drugim kolencem.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI:

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik