Najpogostejša vprašanja o prezimovanju citrusov

Čas branja: 2 min

V Sloveniji v naravnem okolju citrusi uspevajo le na obalnem področju. Gojimo jih lahko tudi v celinskem delu, vendar jim moramo priskrbeti primerno prezimovališče, kjer uspevajo kot posodovke. Prezimovanje citrusov v notranjih prostorih se začne pozno jeseni, ko se nočne temperature znižajo pod 10 ºC. A tudi na prezimovanju so mnogi citrusi zelo aktivni, zato jim moramo nameniti veliko pozornosti.

1. Kdaj prestaviti citruse?

Da določimo pravi čas, moramo spremljati vremensko napoved. To pa zato, ker naj bosta zunanja in notranja temperatura enaki ali podobni. Najboljša temperatura za prezimovanje citrusov je 10 – 15 °C. Seveda, zunaj ne sme zmrzovati, ker nizke temperature citrusom škodijo in povzročijo odpadanje listja. Tako je v kontinentalni Sloveniji večinoma najboljši čas oktober, ko še ni zmrzali in so dnevne temperature še kar visoke.

2. Kam postaviti citruse?

Vsi citrusi (limona, pomaranča, kumkvat, pomelo, mandarina,…) so rastline toplote in svetlobe, zato zunaj uspevajo v zelo topli mediteranski klimi. Tudi na Primorskem zunaj preživijo le določene sorte mandarin. Ko jih prestavimo v notranje prostore, jim najdemo svetlo mesto. Idealni so seveda zimski vrtovi, osvetljene stopnice, neogrevane sobe z velikimi okni in tako dalje. Temperatura naj bo 10 – 15 °C in ne več, ker tudi citrusi potrebujejo ‘zimo’. Vse prostore redno zračimo, da zamenjamo zrak in morda ohladimo / segrejemo prostor.

Kaj pa če …

… nimamo svetlega prostora?

Če nimamo prostora, ampak citrus lahko prestavimo le v lopo / garažo / klet, kjer je le majhno okno, je dobro za dodatno osvetlitev namestiti kakšno žarnico, da rastlini podaljšamo dan.

… je prostor zelo hladen?

 Imate v prostoru manj kot 10 °C? V praksi se pokaže, da brez težav preživijo tudi na 5 °C, le zmrzovati ne sme.

… začnejo odpadati listi?

Prestavljanje rastline pomeni šok, kar hitro vodi v odpadanje listov, cvetov, sušenje posameznih poganjkov. Šok zmanjšamo z uporabo tekočega organskega gnojila Bio Plantella Vita, ki vsebuje biostimulante, kot so aminokisline in vitamini. Ti spodbudijo imunski sistem rastline, ki hitro prebrodi šok in se dobro privadi na nove življenjske pogoje. Z gnojilom zalivamo rastlino vsaj 2 tedna pred in po prestavljanju. Zalijemo jih enkrat na teden. 

… citrus izgubi vse liste, ko ga prestavim na prezimovanje?

Očitno je bil šok prestavljanja prevelik, a citrusi so poznani po dobri regeneraciji, tako da v veliki večini primerov kaj kmalu poženejo nove liste. Če ne prej, pa ko se temperature dvignejo.

Za hitrejšo regeneracijo bo pomagal tretma s tekočim 100 % organskim gnojilom  Bio Plantella Vita, ki z optimalno kombinacijo vitaminov in aminokislin povečuje odpornost rastlin na stresne situacije in zagotavlja hitro regeneracijo.

Cvetenje citrusov med prezimovanjem

Zelo pogosto so citrusi polni plodov, ko jih prestavimo na prezimovanje. Poleg tega pa še bujno zacvetijo in odišavijo prostore. Kmalu pa opazimo, da komaj nastavljeni plodovi odpadejo. Takrat se zavemo, kako pomembni so opraševalci (čebele, čmrlji, muhe, osice,…). A tudi ta izziv lahko premagamo zelo enostavno. V roke primemo zelo mehak in nežen čopič in prenašamo cvetni prah s cveta na cvet in tako rastlino oprašimo sami.

Citruse presajamo, ko so v mirovanju

Rastline je najbolje presajati takrat, ko so v mirovanju. Če so polne plodov in še cvetijo, to hitro pomeni velik šok, izgubo tako pridelka kot nastavka (cvetovi). Če pa je jeseni rastlina najbolj v mirovanju, ker so plodovi pobrani, potem je pravi čas za presajanje. Uporabimo malo večji lonec (toda ne trikrat večji), saj želimo, da se rastlina počasi razvija in ne, da v eni sezoni zraste v 5 m visoko drevo.

Pri sajenju v večji lonec, ki naj bo le za nekaj cm večji od prejšnjega (npr. 5 cm večji obseg), na dnu lonca naredimo drenažo iz glinoporja, koščkov keramike ali drobnega kamenja. Na to osnovo postavimo rastlino, skupaj s koreninsko grudo. Nikoli ne trgamo zemlje s korenin. Zasujemo jo s Plantella Zemljo za citruse in dobro učvrstimo.

Citrusi tudi med prezimovanjem potrebujejo dodatna hranila

Za pravilen razvoj in veliko plodov potrebujejo citrusi dovolj hranil. Tudi oni imajo posebne zahteve po hranilih, zato jih namensko gnojimo s Plantella Specialnim gnojilom za citruse. Začnemo v fazi cvetenja in jih dognojujemo tako vso rastno sezono. Priporočamo redno  enkrat mesečno.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: