Čiščenje in priprava vrta po poplavah

Čas branja: 4 min

Poplave lahko povzročijo veliko škodo na vrtu, vendar pa pravilna obnova lahko omogoči, da se vaš vrt hitro vrne v prejšnje stanje. Ko se voda končno umakne, pa se začne pravi izziv – kako obnoviti in urediti vrt, da bo spet zelen, cvetoč in poln življenja? Preverite koristne nasvete, kako se lotiti obnove vrta po poplavah.

Vodo čim hitreje odstranimo z vrta

Med poplavami se lahko počutimo nemočne, saj voda poplavlja vse okoli nas, tudi naš vrt. Vendar pa je rešitev mogoča, ko se voda umakne. Ko se lotimo obnove, je ključno, da delujemo premišljeno in pravilno. Kako torej poskrbeti, da bo voda hitro odtekla z vrta? Odgovor se skriva v pametnih ukrepih, kot so odvodni kanali ali uporaba črpalke, če imate kotanje, ki jih je zalila voda. Pri tem pa ne pozabimo, da je ključno vodo speljati tako, da ne povzroča škode na vrtu ali pri sosedih. Vsako preostalo stoječo vodo pa je potrebno čim prej odstraniti, saj dolgotrajno zadrževanje vode zelo negativno vpliva na rastline. Pomislite – večina rastlin, z izjemo tistih, ki so prilagojene vodnim okoljem, ne preživi več kot 48 ur pod vodo.

Učinkovito odstranjevanje nanosa in priprava tal

Ko se voda končno umakne z vašega vrta, je čas za akcijo. Prvi korak v postopku obnove je skrbno odstranjevanje vsega, kar je voda prinesla s seboj: tu so odpadki, les, pesek, grušč in različni ostanki. Pri tem bodite pozorni, da ne zapravite dragocenih virov – pesek in grušč, ki se naberejo, lahko odlično uporabite za oblikovanje vrtne poti ali drugega okrasja. V primeru, da je voda preplavila vaš vrt v obliki hudournika, boste morda opazili večjo količino nanosov tujega materiala. To lahko pomeni, da je voda odnesla tudi del zemlje. V tem primeru se ne obotavljajte, temveč nadomestite manjkajočo zemljo z novo. Pomembno je, da temeljito pripravite tla, preden nadaljujete z obnovo svojega vrta.

Ko se zemlja posuši, v zgornji sloj zemlje vnesemo Plantella Biovit, ki vsebuje zeolit – ta mineral ima lastnost, da veže škodljive snovi, ki so lahko ostale v tleh.

Na zeolit se vežejo številne škodljive snovi, kot so težke kovine in ostali dioksini. Zato sredstvo Plantella Biovit zmešamo v zgornjo plast zemlje, kjer je to mogoče.

Kako postopamo na zelenjavnem vrtu?

Zelenjavnemu vrtu poplave lahko povzročijo največ škode. Po odstranitvi poplavne vode je pametno čim manj hoditi po zelenjavnem vrtu, dokler se tla vsaj deloma ne posušijo, saj lahko prekomerno trkanje po mokrih tleh povzroči še večjo škodo.

Odstraniti in zavreči je potrebno vso zelenjavo (in tudi sadje), ki je bilo v stiku z vodo. Poplavne vode so žal pogosto onesnažene s fekalijami in drugimi škodljivimi snovmi, pri čemer tudi temeljito pranje ne more popolnoma odstraniti škodljivih bakterij.

Trajne grmičke in jagodičevje operemo s čisto vodo, morebitne sadeže, ne glede na stopnjo zrelosti, pa je potrebno žal zavreči.

Kjer vrtnine niso uničene in so tla samo bolj mokra, priporočamo foliarno (preko listov) gnojenje s tekočim gnojilom Bio Plantella Vita. Vsebuje aminokisline, ki zmanjšajo vremenski šok in okrepijo rast rastlin.

Morske alge so biostimulanti, ki krepijo vse rastline, ki so v teh dneh prizadete zaradi vremenskega šoka. Najbolj učinkovite bodo, če s tekočim gnojilom Bio Plantella Vrt foliarno škropimo.

Veliko vlage pomeni večjo možnost za pojav glivičnih bolezni na rastlinah. Zato jih je pomembno preventivno krepiti. Tako jih tedensko škropimo s sredstvom iz njivske preslice Bio Plantella Natur.

Okrasni vrt zahteva nežno roko

Obnova okrasnega vrta po poplavah zahteva nežno roko in potrpežljivost, vendar pa z ustrezno skrbjo lahko dosežemo, da se rastline spet povrnejo v svojo prejšnjo čarobnost.

Večina vrtnih trajnic, ki se navadno razkazujejo v okrasnih vrtovih, ne prenese dobro poplav. Ključno je, da si vzamemo čas in počakamo dva tedna po poplavah ter rastline opazujemo. Medtem ko se nekatere rastline počasi opomorejo, morda nekatere potrebujejo dodatno pomoč. Voda iz poplav ima neprijeten stranski učinek – izpira humus in hranila iz zgornje plasti zemlje, kar lahko zelo oslabi rastline. Za spodbujanje regeneracije in okrevanja je zato priporočljivo uporabiti ekološko gnojilo, kot je Plantella Organik. To gnojilo bo okrepilo tla in zagotovilo potrebne hranilne snovi, ki bodo podprle rastline v njihovem okrevanju.

Poskrbimo za trato

Če je vaša trata pod vodo zadržana več kot 48 ur, je z veliko verjetnostjo propadla, kar pomeni, da se boste morali lotiti obnove od začetka. Poleg tega pa lahko nanosi različnih materialov, ki jih prinese poplava, še dodatno otežijo obnovo. Vendar pa ne obupajte – z nekaj pravilnimi koraki in skrbno nego lahko vaša trata ponovno zablesti v vsej svoji zeleni lepoti.

Eno od ključnih orodij za obnovo po poplavah je zračenje trate. To je postopek, pri katerem se z zračenjem zemlje omogoči boljši pretok zraka, vode in hranil do korenin travnih rastlin. Z zračenjem boste omogočili, da se tla hitreje izsušijo, kar bo pripomoglo k hitrejši obnovi trate. Vendar pa ne pozabite, da zračenje pusti luknje v tleh, ki bi lahko povzročile druge težave.

Rešitev za ta izziv so Plantella Kremenovi peski. Ko izvedete zračenje, je priporočljivo, da luknje v tleh napolnite s temi peski. Poleg tega, da zagotavljajo boljšo drenažo, ti peski pomagajo tudi ohraniti strukturo tal, hkrati pa tudi izboljšujejo odcednost. Tako se bo zemlja okoli korenin vaše trate bolje odcedila, kar bo pripomoglo k uspešni obnovi in rasti rastlin.

Rešitev za ta izziv so naravni Plantella Kremenovi peski. Ko izvedete zračenje, je priporočljivo, da luknje v tleh napolnite s temi peski. Poleg tega, da zagotavljajo boljšo drenažo, ti peski pomagajo tudi ohraniti strukturo tal, hkrati pa tudi izboljšujejo odcednost. Tako se bo zemlja okoli korenin vaše trate bolje odcedila, kar bo pripomoglo k uspešni obnovi in rasti rastlin.

Ne pozabimo na drevesa

Drevesa, ki so že tako občutljiva na presežke vode, se lahko poškodujejo, če so korenine predolgo v razmočeni zemlji. To lahko vodi do gnitja korenin in posledično do počasnega odmiranja drevesa, ki se bo kazalo v ovenelih listih in slabšem splošnem stanju rastline. Zato je nujno, da se zemlja po koncu poplav čim prej posuši. Ena izmed učinkovitih strategij je izkopavanje jarkov, ki bodo služili kot odvodni kanali za odtekanje vode stran od korenin dreves in grmov. S tem ukrepom se izognemo stoječi vodi, ki bi lahko povzročila trajno škodo.

Poleg fizičnega ukrepanja za zagotovitev suhega okolja za korenine je pomembno tudi, da drevesa in grmovje po poplavah pravilno nahranimo. Organsko gnojilo, kot je Plantella Organik, je odlična izbira za spodbujanje regeneracije in rasti po poplavah. Hranila v organskem gnojilu bodo podprla drevesa in grmovje pri okrevanju ter jim pomagala ponovno vzpostaviti vitalnost. Ta skrbna kombinacija odvajanja vode in pravilnega gnojenja bo pripomogla k hitrejši regeneraciji rastlin, kar je ključno za ohranitev zdravega sadovnjaka in privlačnega okrasnega vrta.

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.


Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: