Rumene plošče – to je najbolj učinkovita mehanska zaščita v sadovnjaku

Vsak pridelovalec sadja, pa naj si bo to profesionalen sadjar z velikim številom sadnih dreves do tistega vrtičkarja v mestu, ki ima ob svoji hiši skromen vrt s prostorom za eno jablano, si želi pridelati lepe, sočne in predvsem zdravju ustrezne plodove. Za to je potrebna dobra mehanska zaščita. Plantellina agronominja Špela Kadivec priporoča rumene lepljive plošče.

Ukrepe prilagodimo razvojnim ciklom škodljivcev

Kar nam pri tem lahko pomaga je osnovno poznavanje življenjskega cikla določenega škodljivca, ki nam dela škodo na plodovih. Predvsem se največkrat srečamo z različnimi zavijači, ki se v plod zavrtajo že spomladi, ko metuljčki npr. jabolčnega, češpljevega zavijača, odlagajo jajčeca pod mlade liste oziroma ob majhne plodiče. Le ti se kasneje razvijejo v ličinke, ki se zavrtajo v plod, kar kasneje opazimo kot črvivost plodov.

Metulji imajo sivkasta sprednja krila in rjavkasta zadnja. Na prednjih krilih so temne črte, opazimo pa lahko tudi bleščečo liso na zunanjem robu. Razvoj jabolčnega zavijača traja do 4 tedne. V tem času ličinke zapustijo plodove in se zapredejo v bele zapredke, kjer nastane buba. Po 10 dneh se izležejo metulji drugega rodu.

Preberite več o jabolčnem zavijaču >>>

Češnjeva muha

Češnjeva muha je nekoliko manjša od hišne muhe in ima na hrbtu značilno rumeno liso. Postaja vse bolj škodljiva, saj češnje uničuje v takem obsegu, da se marsikdaj češnjevega drevesa sploh ne splača obirati. Napad muhe je zlasti močan v toplih pomladih in poletjih.

Prepoznavni znaki: po zunanjosti je plod videti zdrav, v notranjosti pa je škodljiva ličinka češnjeve muhe. 

Ogrožene rastline: srednje in pozne sorte češenj, divja češnja, včasih tudi višnje, kovačniki in dren. 

Preberite več o češnjevi muhi >>>

Rumene lepljive plošče pa niso učinkovite le v spomladanskem času ampak nam pomagajo pri zmanjševanju populacije tudi drugih letečih škodljivcev čez celo leto. Obenem pa so nam plošče, v našem sadovnjaku, tudi dober pokazatelj vrste škodljivcev in tudi števila le teh.

Preverjeno najučinkovitejše rumene lepljive plošče

Razvojna ekipa podjetja Unichem za znamko Plantella je opravila vrsto testiranj na učinkovitost lovljenja škodljivcev na rumene lepljive plošče. Testiranje smo opravili s primerjanjem več vrst plošč različnih proizvajalcev in Bio Plantella Rumenimi lepljivimi ploščami. Preverjali smo časovno  obstojnost lepila, število ulovljenih insektov v določenem časovnem obdobju ter obstojnost materiala plošče. Poleg tega pa smo primerjali tudi način privezovanja plošče na drevo in preprostost uporabe.

Najboljši rezultati so se v vseh segmentih pokazali pri Bio Plantella Rumenih lepljivih ploščah:

  • Po treh tednih smo zabeležili kar 33 % višje število ulovljenih škodljivcev kot pri ostalih ploščah
  • Po obdobju dveh mesecev pa se je ta vrednost povečala od 40 % pa do tudi 100 %.
Bio Plantella Rumena lepljiva plošča na levi sliki kaže visoko učinkovitost. Na desni sliki konkurenčna plošča z manj insekti.

Zanimivo pa je test pokazal, da je plošča lepljiva še tudi po več mesecih, čeprav polna insektov in izpostavljena različnim vremenskim dejavnikom. Pri drugih ploščah je lepilo slabše, neučinkovito že tudi po dveh mesecih in posledično je lovljenje insektov manj učinkovito. Ta rezultat je pokazatelj dobrega, učinkovitega lepila pri Bio Plantella Rumenih lepljivih ploščah, seveda pa za največjo učinkovitost priporočamo zamenjavo plošč vsakič, ko so napolnjene s škodljivci.

Ključne prednosti rumenih plošč Plantella

Čeprav so si plošče v načinu obešanja podobne, izpostavljamo nekaj ključnih prednosti Bio Plantella Rumenih lepljivih plošč:

  • lahko jo primemo za nelepljivi rob in jo preprosto obesimo brez lepljivih prstov,
  • deluje pred širokim spektrom rastlinskih škodljivcev,
  • uporabljamo jo lahko v zelenjavnem vrtu in na sadnem drevju,
  • plošče so obstojne tudi pri višjih temperaturah (nad 20 stopinj Celzija)
  • s silikonskim papirjem, ki varuje lepilo pred izsuševanjem,
  • žičke za obešanje omogočajo preprosto uporabo, plošče pa ostanejo na mestu.

Vedno več pridelovalcev sadja stremi k vzgoji sadnih dreves in pridelavi sadja na ekološki način, Bio Plantella Rumene lepljive plošče so prav gotovo način, kako uresničiti vedno bolj zahtevne in zdravju naravnane potrebe in želje pridelovalcev in kupcev.


Preverite tudi: Bio Plantella Rumene plošče proti čebulni muhi

Za zaščito rastlin in plodov v zelenjavnem vrtu uporabljamo Bio Plantella Rumene plošče proti čebulni muhi. Nanje se lepijo tudi listne uši, cvetni ščitasti molji, bolhači, bolhe, razne muhe, še posebno čebulne muhe. Preberite več o čebulni muhi >>>


Paket izdelkov za zaščito sadnega drevja

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: