S skrbno izbranim gnojilom do uspeha s sobnimi rastlinami

Za dobro rast in razvoj novih poganjkov in cvetov rastline potrebujejo ustrezna hranila. Dodajamo jih s tekočimi gnojili, v obliki palčk ali granulatov. Pomembno je izbrati pravo gnojilo in način.

Rastline potrebujejo pravo kombinacijo hranil

Najpomembnejše hranilo za rast je dušik. A brez ustreznega razmerja z drugimi hranili dušik sam ne more poskrbeti za dobro rast. Za tvorbo cvetov v prvi vrsti poskrbi fosfor, za odpornost rastlin pa kalij.

Magnezij je pomemben za temno zeleno barvo listov in tako naprej bi lahko naštevali vse do mikroelementov. Na osnovi študij posameznih rastlin so določene potrebe posameznih vrst in temu je prilagojena sestava posameznih gnojil, ker vsaka rastlina ima svoj okus ali potrebe po hranilih.

Prednosti in slabosti posameznih oblik gnojil

  • V kolikor imamo mešane zasaditve, gnojenje prilagodimo vsem rastlinam v zasaditvi in zato uporabimo gnojila, ki so primerna za širšo paleto rastlin ali se usmerjamo na cilj, ki ga želimo pri rastlini doseči, to je bujna rast ali cvetenje.
  • Za gnojenje zelenih rastlin uporabimo gnojilo z nekoliko večjo vsebnostjo dušika in manj fosforja. Posebno primerno je tekoče gnojilo Plantella List, ki vsebuje vsa potrebna osnovna hranila, mikrohranila in tudi vitamine, ki krepijo rastline. Najenostavneje je gnojilo dodati vodi za zalivanje, lahko pa gnojilo primerno razredčimo z vodo in škropimo po listih – to je foliarno gnojenje.
  • Pri foliarnem gnojenju je delovanje še hitrejše, priporočljivo ga je uporabiti vedno, ko rastline potrebujejo hitro okrepitev.
  • Rastline lahko nahranimo tudi tako, da Plantella gnojilne palčke potisnemo v zemljo. Palčke se pod vplivom vlage topijo, v prst pa se sproščajo hranila, ki so na razpolago za srkanje preko korenin. To bo možno le v zemlji z dovolj humusa in zračnosti.
  • Obstajajo tudi gnojila v mini dozicah, ki jih potisnemo v prst in gnojilo počasi kaplja v prst. Če je odprtina prevelika, lahko gnojilo prehitro izteče in lahko pride do prenasičenja s hranili.
  • Tudi kristalno gnojilo lahko raztopimo v vodi in zalijemo, ali z njim škropimo foliarno (po listih), ali gnojilo potrosimo in zmešamo s prstjo. Vedno sta pomembni prisotnost vode za raztapljanje in primerna temperatura za sproščanje hranil, najboljše sobna okrog 20 stopinj.

Ali temperatura vpliva na potrebo po hranilih?

Temperatura vpliva tudi na intenziteto rasti rastlin in tudi temu prilagodimo gnojenje. Pri zelo nizkih ali zelo visokih temperaturah se rast upočasni, rastline se spravijo v delno mirovanje.

Odvisno od vrste rastline, a že nad 30 stopinj se pri mnogih rast upočasni. Takrat rastline gnojimo minimalno, največ 1x mesečno, v fazi zelo intenzivne rasti, kar je pri veliko svetlobe, ustrezni vlagi in temperaturah med 20 in 30 stopinj, rastline porabijo več hranil, zato jih tudi dodajamo bolj pogosto. Vsako gnojilo ima naveden način gnojenja, a pri tekočem je to v fazi intenzivne rasti 1x tedensko.

Cvetoče lončnice potrebujejo posebno prehrano

Želimo si, da rastline vsako leto cvetijo in ne da se v enem letu preveč izčrpajo, zato je za dobro cvetenje nujno, da ima rastlina tudi obdobje počitka.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: