Posadimo sadno drevo

Čas branja: 2 min

Najboljši čas za sajenje sadnih dreves je jesen. Pomembno je izbrati dobro sadiko in slediti pravilnim smernicam sajenja, da rastlini zagotovimo dober štart in pravilen razvoj. Razvoj sadik je namreč v veliki meri odvisen od kakovosti tal, v katerih raste: samo v dobro pripravljeni zemlji, bogati s humusom in hranili, lahko sadika razvije zdrave korenine in zraste v zdravo rastlino.

Na kaj moramo biti pozorni pri sajenju sadnih dreves?

1.Pri izbiri sadike sadnega drevesa moramo biti pozorni na sorto, ki je po navadi izberemo glede na naš okus in podlago, ki nam pove, kako veliko bo drevo v polni rasti.

2. Sadno sadiko, posajeno v lonec, posadimo tako, kot je rasla v samem loncu. Edina težava je lahko v tem, da je velika sadika v premajhnem loncu in so se korenine preveč razrasle. V tem primeru jih previdno in nežno razpremo pred sajenjem.

3. Pogosto pa lahko izberemo tudi sadiko z golimi koreninami, ki je v trgovini posajena v zasipu (v zemlji).  Pazimo, da so korenine zdrave brez poškodb. Polomljene ali odrgnjene korenine odrežemo do zdravega, prikrajšamo pa le izrazito dolge korenine, ki bi segale izven sadilne jame. Zemlje s korenin ne odstranjujemo.

4. Sadika ima cepljeno mesto. To je del rastline, kjer smo na določeno podlago cepili našo sorto. Prepoznamo jo kot odebelitev, ki je 5 – 15 cm nad koreninskim sistemom. Ta del mora vedno biti pri sajenju nad zemljo.

Kako pravilno sadimo in izboljšamo tla

Pri sajenju sadike iz lonca ali z golimi koreninami je treba koreninam nameniti dovolj prostora, da se lepo razrastejo. Jamo vedno izkopljemo v suhem vremenu, da se grude lepo drobijo in se ne zlepljajo. Če je iz lonca, naj bo širina 3 x premer lonca in globina za lonec plus še nekaj centimetrov. Pri golih koreninah pa tako, da vse lepo pridejo v jamo.

Načeloma naj bo jama široka vsaj 50 cm in globoka 40 cm. Če imamo težka, glinena in zbita tla, izkopano zemljo zmešamo s Plantella Ideal, da je ta dobro razrahljana in imajo korenine dovolj možnosti za rast. Nujno namestimo mrežo proti voluharju.

Na dno jame dodamo Plantella Organik za sadike, ki ima najvišji delež suhe in organske snovi, fulvo in huminske kisline, zato povečuje delež organske snovi in humusa v tleh.

Prav tako izboljšuje strukturo in vodno-zračni sistem v zemlji. Poleg organske snovi vsebuje vsa potrebna makro in mikro hranila za razvoj sadike. S to kombinacijo gnojilo omogoča razvoj močnih korenin, kar je ključno za zdrav razvoj rastlin, bujno cvetenje in obilen pridelek.

Na dno sadilne jame moramo nasuti dovolj gnojila, saj imata zelo pomembno vlogo pri rasti drevesa fosfor in kalij. To sta počasi topni hranili, ki bosta na voljo drevesu še mnoga prihodnja leta. Čez nasujemo plast zemlje, da se korenine ne dotikajo gnojila.

Sadiko namestimo v sadilno jamo ob oporni kol in jo zasipamo z zemljo. Pazimo, da je cepljeno mesto 5 – 10 cm nad zemljo.

Med zemljo primešamo organsko gnojilo Plantella Organik za sadike in temeljito zasujemo drevo. Zemljo okoli korenin vedno dobro potlačimo, da ne pride do zračnih žepov. Tam bi lahko zastajala voda, ki bi povzročila gnitje korenin.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: