Setev nove trate ali dosejevanje obstoječe

Gosta in žametno zelena trata poskrbi za urejen videz vrta ter poudarja lepoto okrasnih rastlin, ki so posajene ob njej. Vendar je za tako urejeno trato potrebno precej postoriti. Med temeljna dela zasnove trate spada setev.

Da bi na novo zasejana trata uspešno rasla in se zgostila, moramo poskrbeti za:

 • idealen čas setve, ki zagotavlja dobro klitje semena in rast,
 • dobro pripravo terena,
 • pravo mešanico semen,
 • previlno in enakomerno setev ter dovolj vode in
 • obvladovanje plevela.

Na enak način pa poskrbimo za obstoječo trato z dosejevanjem praznih mest na zelenici, ki se pogosto pojavijo po poletni vročini.

Idealen čas za setev trate: spomladi ali jeseni?

Idealen čas za setev trate je bodisi spomladi, aprila ali maja, ali pa jeseni, od konca avgusta do začetka oktobra. V tem obdobju je dovolj vlage, temperatura tal pa je med 13 in 25 stopinjami Celzija. To so idealni pogoji, da travne mešanice semen hitro vzkalijo, praviloma v kakšnih desetih dneh.

Čeprav se večina ljubiteljev vrtnarjenja tega opravila loteva spomladi, pa ima jesenska setev trate nekaj prednosti:

 • nevarnost suše in visokih temperatur je manjša,
 • padavine so bolj pogoste,
 • pleveli povzročajo manj težav, saj enoletni travni pleveli konec avgusta prenehajo rasti in tudi agresivnost širokolistnih plevelov je mnogo manjša kot spomladi.

Če trato zasnujemo jeseni se takšna travna ruša do znižanja temperatur primerno razvije, se primerno ukorenini in pripravi na prezimitev. Spomladi bo trata znova rasla, se hitro zgostila in onemogočila rast širokolistnim plevelom, ki začnejo rasti nekoliko pozneje.

Kako pripravimo teren za setev nove trate?

Pred setvijo travne mešanice je treba tla dobro pripraviti, saj se nam vsaka napaka pri tem opravilu lahko kasneje zelo pozna.

Kadar je na tem zemljišču že trata, ki jo želimo popolnoma obnoviti, jo je treba najprej odstraniti. Če se tega dela lotimo ročno, se bomo kar precej prepotili, ob veliki površini pa morda celo obupali. Nekoliko lažje nam bo šlo, če je obstoječa trava močno zapleveljena, saj je sam plevel veliko lažje odstranjevati kot pa dobro razraslo trato.

Pri veliki površini se nam najbolj splača poklicati profesionalne vrtnarje, da nam odstranijo vrhnjo zeleno plast s posebnim strojem. V tem primeru bomo morali dodati še nekaj zemlje, saj bo skupno višina prsti zaradi odstranjevanja rastlin precej znižana.

Tla, namenjena setvi trate, najprej prekopljemo in izravnamo z grabljami. Pri tem uredimo naklon in upoštevamo, da mora padavinska voda odtekati proč od hiše. Z grabljami odstranimo vse kamne, večje od 1 cm. Nato po površini potresemo organsko gnojilo Plantella Organik, ki ga s pomočjo grabelj nekoliko prekrijemo s prstjo. Najbolje je, da po tem opravilu počakamo s setvijo še približno 14 dni. Če medtem vzklije plevel, ga populimo.

Nato po površini enakomerno potresemo Plantella Specialno gnojilo  za vse vrste trav. 1 kg tega gnojila zadošča za 33 m2.

Na kaj moramo biti pozorni pri setvi zelenice ob novogradnji?

Tla okoli novozgrajene hiše so največkrat zbita in precej uničena. Zemljo je treba globoko prekopati, saj je zbita zemlja precej neprepustna za vodo in zrak. Če je je premalo, jo nasujemo, pri tem pa je treba vedeti, da je prst, ki nam jo pripeljejo, velikokrat mrtvica, saj je izkopana iz večjih globin. Kadar je potrebno površino dvigniti, navadno nasujemo pesek. Če na pesek takoj nasipamo še prst, se bo ta sčasoma izgubila v podtalje. Zato še prej na pesek položimo filc ali tkanino, ki bo prst zadrževala, vodo pa prepuščala.

Na splošno je dobro, da pri parceli okoli novogradnje ne hitimo s setvijo trate, ampak najprej posejemo mešanico za zeleno gnojenje in šele kakšno leto kasneje oblikujemo vrt in okrasno trato.

Izbira prave mešanice in postopek setve travnih semen

Idealno travno mešanico za naš vrt izberemo glede na lego in osončenost naše parcele in glede na klimatsko področje.

 • za sončno lego, zlasti pa za mediteranska področja izberemo mešanico trav Plantella Adria,
 • za senco izberemo seme Plantella Viva,
 • za mešane lege je primerna mešanica travnih semen Plantella Univerzal
 • za vse lege pa je idealna Plantella Contessa, kjer so travna semena oplaščena z gnojilom. Tako po eni strani zagotavljajo hiter vznik trave, po drugi strani pa je vsako seme zaradi ovoja varno pred pticami.

Trato sejemo v oblačnem dnevu, v brezvetrju. Sejemo lahko ročno ali s specialnimi sejalci.

Če sejemo ročno, je najbolje, da seme razdelimo na dva dela in sejemo najprej v eni smeri, nato pa še v drugi, pravokotno na prvo. Tako si zagotovimo bolj enakomeren raztros semena. Nekateri si za boljši občutek med seme primešajo malo mivke.

Po setvi površino temeljito zalijemo 1-2 x tedensko in se izogibamo večkratnemu plitvemu zalivanju. Tako se bo koreninski sistem trav razvil lepo tudi v globini in bo bolj odporen na daljša sušna obdobja. 

Dosejevanje praznih mest na obstoječi zelenici

Poletna vročina in suša, pa tudi neustrezen način oskrbe so lahko poglavitni vzroki za slabo razraslo trato, na kateri se pojavljajo goli otočki, na kateri trata odmre. Pogosto se nanje naselijo celo plevel in mah.

Ta mesta je potrebno očistiti in dosejati. Predel razrahljamo z vilami, z rovnico ali motiko pa odstranimo plevel.

Mahu ne odstranjujemo z grabljami ali ročno, temveč trato pognojimo z specialnim gnojilom z učinkom 3 v 1, ki učinkovito odpravlja in preprečuje nastajanje nepravilnosti, ter istočasno oskrbuje travo s hranili, jo rahlja in zrači. Da bi preprečili pojavljanje nepravilnosti in dosegli boljšo zračnost tal, je priporočljivo uporabiti specialno sredstvo Plantella kremenov pesek v količini 25 kg na 10 m².

Za takojšnji učinek uporabimo sredstvo Plantella Stop mah, ki je v tekoči obliki. Ta deluje že v enem dnevu. Visoko učinkovito specialno tekoče gnojilo s hitro delujočo formulo “Stop mah” vaši trati omogoča, da se na želeni površini dobro ukorenini in gosto razraste. Uporabimo koncentracijo 50 mL / 1 L vode. Nikoli ne grabim zelenega mahu, ker ga tako le raznesemo po celi zelenici.

Na počiščen predel posujemo kakovostno Plantella Vrtno zemljo, dodamo Plantella Specialno gnojilo za vse vrste trav in posejemo travno mešanico semen Plantella Contessa, ki je obloženo s hranili in vlago za začetek rasti. Zaradi obloge ptiči tega semena ne marajo, zavarovano seme pa vzklije hitreje kot pleveli.

Ukrepi za izboljšanje zelenice so lahko dolgotrajni, zato ne smemo obupati, če rezultati niso takoj vidni. Lahko traja eno leto in več, vendar bomo na koncu uspeli, da bo naša zelenica gosta in lepa.

Kako obvladujemo plevel na novi trati?

Prvi način da se izognemo plevelu je izbira idealnega časa setve, ko se trava hitro razrašča in ji plevel ne dela konkurence. To je jesen.

Medtem ko redna sezonska nega trate (prezračevanje, peskanje, gnojenje …) zagotavlja odpornost rastlin, pa redna košnja preprečuje, da bi plevel semenil.

Eno- in dvoletne plevele bomo iztrebimo že z redno košnjo, bolj trdovratnih pa se lotimo z motiko. Namenski herbicidi za širokolistne plevele so lahko ob nepravilni uporabi za okolje zelo obremenjujoči, zato na naših vrtnih niso priporočljivi. Pa tudi dostopni niso brez potrdila o opravljenem usposabljanju za uporabo fitofarmacevtskih sredstev.


Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: