Sobne rože, ki uspevajo ob radiatorju

Zima je čas kurilne sezone in suhega zraka v stanovanju. Izrazitejše razlike v temperaturi zraka in vlažnosti so opaznejše pri radiatorju kot pa pri ogrevanju s talnim gretjem. Pri gojenju sobnih rož moramo biti pozorni predvsem na vlago v zraku in substratu, temperaturo in izbiro rastline.

Nadomestimo izgubljeno vlago zaradi radiatorja

Rastline, ki potrebujejo bolj vlažen zrak lahko prestavimo v kopalnico, kjer je zrak vlažnejši, ali pa jih redno škropimo. Lahko si tudi pomagamo z vlažilcem zraka, ki bo poskrbel za vlažnejši zrak po celotnem stanovanju. Rastline bo verjetno potrebno tudi večkrat zalivati. Bodimo pozorni, da ne bomo zalivali po občutku ali »na pamet« ampak bomo predhodno preverili ali je rastline res potrebno zaliti.

Toplota radiatorja rastlinam ne prija

Radiatorji so precej toplejši od svoje okolice, kar lahko rastlinam povzroča težave. Rastline zato raje postavimo dlje, kot pa premalo stran od radiatorja. Pri talnem gretju pa rastline dvignimo s tal. Lahko jih postavimo na podstavek, mizico ali stojalo – modna in lepa rešitev za praktičen problem.

Pred zračenjem prostora umaknimo ali kako drugače zaščitimo rastline, da jih temperaturna sprememba ne poškoduje – namreč pozimi je lahko razlika med temperaturo v našem stanovanju in temperaturo zunanjega zraka tudi do 30 °C. Če odpiramo več oken hkrati, pazimo da rastline niso na prepihu, saj nekatere sobne rastline lahko pomrznejo že pri 10 °C.

Izberemo rože, ki so primerne za rast ob radiatorju

Najpomembnejši dejavnik kako nam bodo rastline uspevale pa je poznavanje njih samih. Da poznamo iz kje rastlina izhaja, v kakšnem okolju je raste, saj bomo tako najlažje vedeli na katero mesto jo postaviti in kako skrbeti zanjo. Suhemu zraku so najbolje prilagojene sukulente in kaktusi, vendar to še ne pomeni, da so to edine rastline, ki nam bodo uspevale pozimi. Med rastline, ki nam poleg kaktusov in sukulent pozimi še lahko zelo lepo uspevajo so flamingovec, afriška vijolica, kalanhoja in orhideja.

Flamingovec (Anthurium sp.)

Flamingovci so znani po tem, da cvetijo zelo bogato in dolgo. Rastlina ima velike srčaste liste in barvite cvetove na dolgih pecljih, ki so lahko obarvani belo, rdeče, rožnato in tudi zeleno. Za rast potrebujejo svetlo mesto brez direktne sončne svetlobe. Idealna temperatura je 22°C, vendar naj ne bo nižja od 16 °C. V prostorih s centralnim ogrevanjem ga dnevno rosimo, ravno tako poleti. Mlade rastline presajamo vsako leto, pozneje pa lahko na dve leti. Presajamo jo v zračno humusno prst.

Če je rastlina prevelika za lonec in bi rastlino radi razmnožili, ji lahko delimo koreninsko grudo in dobimo dve rastlini. Zalivamo jo z mehko vodo, ogreto na sobno temperaturo. V času rasti dognojujemo na dva tedna s tekočim gnojilom Plantella Cvet.

Afriška vijolica (Saintpaulia sp.)

Poznamo vijolice najrazličnejših barv in oblik cvetov, velikosti in oblik rasti. Najpogosteje bomo našli rdeče, rožnato, modre, belo ali škrlatno rdeče cvetoče barve. Cvetovi so lahko tudi progasti ali z belo obrobo. Večino leta ji ustreza polsenčno mesto, pozimi pa jo le postavimo na sončno okno. Zalivamo jo zmerno in s postano vodo. Pazimo, da ne močimo listov, ker pričnejo hitro gniti. V času intenzivne rasti in cvetenja jo dognojujemo vsakih štirinajst dni s tekočim gnojilom Plantella Cvet.

Sproti odstranjujemo odcvetele cvetove, da spodbudimo nastanek novih cvetov in preprečimo razvoj gnilobe. Presajamo jo spomladi v substrat Plantella Balkonia, zemljo za balkonske in sobne rože. Za razmnoževanje je zelo hvaležna rastlina, saj se jo lahko razmnožuje spomladi in poleti z listnimi podtaknjenci.

Kalanhoja (Kalanchoe sp.)

Kalanhoje izvirajo z Madagaskarja in jih suh zrak centralno ogrevanega stanovanja skorajda ne moti. Listi so mesnati in temno zelene barve. Socvetja zvezdastih cvetov se začnejo na koncih stebel. Najbolje bodo rastle na svetlem mestu brez direktnega sonca. Svetlejše kot je mesto, intenzivnejših barv so socvetja. V maju jih lahko tudi že postavimo na prosto ali na balkon.

Orhideje Phalaenopsis sp.

Dandanes lahko najdemo cvetove v najrazličnejših barvah, pogosto so le-ti pikasti ali z obarvanimi žilami. Orhideje rodu Phalaenopsis bodo v sobi najbolje uspevale ob indirektni svetlobi s temperaturo zraka med 20 in 28 °C, vendar ne nižjo od 16 °C. Substrat naj bo vedno vlažen. Za to običajno zadostuje namakanje v Plantella Tabs za orhideje enkrat na 10 dni. Pozimi jih lahko tudi pršimo po listih. Rastline gnojimo enkrat mesečno z namenskim Plantella Specialnim gnojilom za orhideje. V času rasti jih gnojimo pogosteje, tj. enkrat tedensko. Pozimi, ko je rast počasnejša pa na 4 do 6 tednov. Presajamo jih vsako drugo ali tretje leto.


Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.


Ponosne lastnice sobnih rož priporočajo

Uspelo mi je

Darilo za Valentinovo je bilo zelo malo. Skrbno sem jo namakala v Plantella Tabs za orhideje. Ko cvet odcveti, odrežem mrtve poganjke in počakam, da ponovno oživi. Navdušena sem, saj nimam ravno sreče z vzgojo sobnih lepotic.

Dunja L.
Priporoča: Plantella Tabs za orhideje

Očitno bolj bogate

Z rožami res nimam sreče in znanja. Ko pa sem mojo kosmuljka začela obilno zalivati z mešanico vode in Plantella Lista je kar zaživela. Razlika je očitna!

Nuša Hribar, Vrhnika
Priporoča: Plantella List za sobne rastline

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: