Nova rešitev “STOP strune” učinkovito privablja hrošča pokalico – odraslega osebka strun

Čas branja: 2 min

Vsem poznana in tudi ena izmed najpogostejših težav na vrtu so zagotovo strune. Škodo delajo na krompirju, korenju, repi, različnih gomoljih pa tudi na koreninah. Žal se jih ne da znebiti na enostaven način. Pri njihovem zatiranju sta potrebni večletna vztrajnost in potrpežljivost.

Strune so ličinke hroščev pokalic

Strune so ličinke odraslega hrošča pokalice. Hrošče običajno najdemo na zemljiščih, ki so več kot eno rastno sezono bila prekrita s strnjenim rastlinstvom, kar pomeni, da jih najdemo na travnikih, zapleveljenih njivah ali posevkih strnih žit. Odrasli hrošči pokalice sami po sebi ne povzročajo škode, ker pa so njihove ličinke več let v zemlji, je potrebno nastajanje novih ličink preprečiti.

Razvojni krog strun

Pokalice prezimijo v tleh in prilezejo na dan nekje v začetku meseca aprila. Po prezimovanju se najprej pojavijo samci, pozneje pa še samice, ki maja po parjenju izležejo jajčeca. Julija in vse do konca avgusta se iz jajčec izlegajo ličinke prvega stadija.

V spodnji tabeli je prikazan celoten razvoj od jajčeca do imaga oz. odraslega hrošča pokalice, ki traja 5 let (od tega so 3 leta stadija ličinke).

Poškodbe, ki jih na rastlinah povzročajo strune

Največ škode na pridelkih povzročajo ličinke višjih razvojnih stopenj. Napadajo sadike tik po presajanju. Ličinke se prehranjujejo s koreninami različnih rastlinskih vrst, tako da obgrizejo koreninski vrat in se vanj zavrtajo. Ličinke objedajo tudi kalčke.

Pogosto napad ugotovimo pri gomoljih krompirja, korenju in repi, na ta način pa prizadenejo tako videz kot tudi samo uporabnost omenjenih pridelkov.

Kot omenjeno, hrošče pokalice najpogosteje najdemo v tleh, na katerih je bila prej gosta rastlinska odeja, bodisi na preoranih travnikih ali v pretekli sezoni zelo zapleveljenih terenih. Odrasli osebki se namreč hranijo s cvetnim prahom plevelov.

Kako zatiramo strune na vrtu?

Odpravljanje težav s strunami je izjemno težko, prav tako tudi monitoring njihove prisotnosti v tleh. Ličinke najdemo tudi še 1,5 m pod površjem tal. Njihovo gibanje v tleh je odvisno od prehranjevalnega cikla, močan vpliv pa imajo tudi zunanji dejavniki kot so: lega, temperatura in vlažnost tal.

Strune na vrtu lahko poskusimo zatreti z ohranjanjem in vzpodbujanjem prisotnosti naravnih sovražnikov (ptice, krti, …). Dobrodošla je setev in nato mulčenje ter zaoravanje nekaterih rastlin, kot sta oljna redkev in bela gorjušica. Vselej koristna je tudi uporaba širokega kolobarja, ustrezna obdelava tal, setev posevkov v optimalnem času in na optimalno globino tal ter odstranjevanje plevelov med posevki.

Pri boju s strunami si lahko učinkovito pomagamo s feromonsko vabo Bio Plantella Stop strune, ki učinkovito privlači pokalice – odrasle osebke strun. Past je namenjena večkratni uporabi z možnostjo ponovnega polnjenja feromona. Feromonsko polnilo je brez vonja za nas in ne škoduje ljudem ali živalim.

Past za strune je okolju prijazna in dovoljena tudi za ekološko uporabo. Izdelek ne vsebuje insekticida in nudi učinkovito in dolgotrajno delovanje – 1 feromonsko polnilo deluje do 3 mesece.

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je BPL-VABA-STOP-STRUNE-refill_mockup_z-vrecko.png

Uporaba izdelka je preprosta: spodnji del izdelka Bio Plantella Stop strune zakopljemo v zemljo, pri čemer naj zgornji rob ostane nad tlemi. Odpremo feromonsko vabo, jo vstavimo v past in zapremo. Pokrovčka na vrhu feromonske vabe ne odpiramo. Ampula je narejena iz porozne plastike, zato feromon enostavno prehaja čez njo in deluje 3 mesece.

Po 3 mesecih zamenjamo samo feromonsko vabo s svežo.

Feromonska vaba na voljo tudi ločeno. v kompletu prejmete 2 vabi, kar zadostuje za celotno sezono.


Ljudje se vedno bolj zavedamo prednosti samooskrbe in uživanja pristne, domače in naravne hrane. Ko pride do prehrane, smo neizprosni. BIO PLANTELLA ponuja visoko kakovostne in preverjeno učinkovite izdelke za EKOLOŠKO VRTNARJENJE, ki omogočajo obilen, zdrav pridelek in hkrati podpirajo skrb za okolje.


Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

Pameten kmet za vzgojo krompirja uporablja Bio Plantello

Nepogrešljivo pri samooskrbi krompirja!

Večina Plantellinih izdelkov nepogrešljivih pri moji samooskrbi. Največkrat uporabljam Plantella Organik, ki je nepogrešljiv pri vseh vrtninah, uporabljam tudi Plantelline fungicide in insekticide.

FANI BORŠTNAR, Tržišče
Priporoča: Plantella Organik

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: