Tako se na vrtu zaščitimo pred komarji

Čas branja: 5 min

Toplejše temperature v vrt prikličejo vrtičkarje. V kombinaciji z vlago in dežjem pa tudi  komarje. Poleg tega, da se moramo za delo primerno opremiti z orodjem, sadikami, semeni, zemljo in različnimi gnojili, pa ne smemo pozabiti na svojo varnost in udobje. Poskrbite za svoje zdravje, zato naj bo zaščita pred komarji na prvem mestu. 

Ne le zvečer, s pojavom tigrastih komarjev, smo na pikanje nadležnih krvosesov obsojeni skozi ves dan. Še posebej pri delu na vrtu, kjer v vlažnih predelih nadležni mrčes najde zatočišče za svoje bivanje. Oboji (navadni in tigrasti komarji) nam na koži ne puščajo le srbečih ugrizev, temveč lahko prenašajo tudi nevarne bolezni. Zato se moramo v prvi vrsti zaščititi, in poskrbeti, da njihovo prisotnost v naši bližini zmanjšamo.

Komarji se v vrtu začnejo pojavljati od sredine aprila, kjer na nas prežijo vse do oktobra (odvisno od temperatur ozračja). Spomladi se iz preživelih jajčec razvije prva generacija odraslih osebkov, največja pojavnost odraslih je v mesecu avgustu in septembru. Razvojni ciklus traja ob ugodnih pogojih (temperatura, padavine) spomladi 15 – 20 dni, medtem ko poleti samo 6 – 8 dni. Prav zato nas poleti pri delu v vrtu lahko obletavajo celi roji komarjev.

Kje se komarji najraje zadržujejo?

Komarji so slabi letalci in se gibljejo v razdalji 200 metrov od mesta, kjer so se izlegli (tigrasti do okoli 500 m). Ko odložijo jajčeca, se komarjevke (samica komarja) večine vrst komarjev ne oddaljijo predaleč od svojega zaroda.

 1. V naravnem okolju se najraje zadržujejo v bližini voda. V umazani vodi velikokrat najdemo ličinke komarjev, kar lahko preverimo z zajetjem vode iz posede s stoječo vodo. V tej vodi bo videti za noht velike ličinke, ki se trudijo priti nazaj do vodne gladine.
 2. Komarji se dejansko prehranjujejo s cvetnim nektarjem, zato so slovenski vrtovi zanje idealno prebivališče. V času razmnoževanja, ko samice odlagajo jajčeca, pa potrebujejo tudi človeško kri za svoj novi zarod. Zaznajo nas na podlagi ogljikovega dioksida, ki ga izdihujemo, na podlagi gibanja in toplote, in to celo do 30 metrov stran. Za odlaganje jajčec in razvoj ličink v mladega komarja potrebujejo stoječo ali počasi tekočo vodo za vsaj nekaj dni. Že majhna mlakuža zadostuje, da se proces zaključi in postane aktiven nov zarod komarjev.
 3. Vrtno posodje, v katerem prestrezamo kapnico, ali kako drugače shranjujemo vodo za zalivanje v vrtu, je že lahko njihovo pravo gojišče. V teh posodah ni njihovih naravnih plenilcev kot so vodne žuželke in njihove ličinke, paglavci žab in pupki, zato se lahko komarjeve ličinke namnožijo v izjemnem številu, kakršnem se v naravnem okolju ne bi mogle niti približno toliko. Vrtne posode v katerih shranjujemo vodo za zalivanje, zato po uporabi redno pokrivajmo. Pri tigrastih komarjih pa zadoščajo izredno majhne količine vode. Dovolj je že zamašek plastenke ali zastala voda v podstavkih cvetličnih lončkov.

S pikom nas presenetijo samo samice komarjev

Vendar pa nismo vsi ljudje enako privlačni zanje. Raziskave so pokazale, da na »našo privlačnost« vplivajo mnogi dejavniki, prav tako pa so odkrili, da imajo različne vrste komarjev tudi različne preference. Tigrasti komarji kar dvakrat raje napadejo ljudi s krvno skupino 0 kot tiste s skupino A. Krvno skupino določa naš DNK, ki pa vpliva tudi na to, katere kemijske spojine izločamo preko kože. Pritegne jih vonj, povišana telesna temperatura in količina izdihanega ogljikovega dioksida, zato raje pikajo tiste posameznike, ki so telesno aktivni. Zaznavajo namreč tudi gibanje in vonj znoja. Med delom na vrtu smo tako idealna tarča, še posebno, če se gibljemo nekje v bližini vodnega območja.

Komarji pa tudi zelo dobro vidijo. Predvsem jih privlačijo temnejše barve, kot sta črna in modra, najmanj pa rumena in bela. Ko so komarji najbolj aktivni, je za delo na vrtu najbolje, da se oblečemo v svetla oblačila, ki skrijejo čim več telesa. Čeprav nam bo mogoče malo vroče in bomo tvegali, da se svetlejša oblačila prej umažejo od zelenja in prsti, se bomo ubranili nadležne srbečice po piku komarja.

Kako se zaščitimo pred komarji

Osnova zaščite doma in okolice je v ukrepih, ki odstranijo vir stoječe vode.

V vrtu lahko posadimo izbrane rastline, ki s svojim eteričnim oljem ali vonjem odganjajo mrčes, hkrati pa bodo tudi polepšale našo okolico. V okrasni vrt tako zasadimo limonsko travo, sivko, krizanteme, žametnice.

Da nas mrčes ne bo nadlegoval med delom v zelenjavnem vrtu, med vrtnine zasadimo meliso, meto in citronski timijan. Zelišča, kot so baziliko, česen in  rožmarin, ki jih komarji ne marajo pa že znajo biti stalnica v našem vrtu.

Zaščitite se učinkovito

Komarji znajo biti zelo agresivni, zato ti babičini nasveti ne delujejo vedno uspešno. Dokončen in primeren cilj dosežemo le z ustreznimi sredstvi, ki z uporabo v skladu z navodili ne predstavljajo tveganja za nas in za okolje.

Za zaščito na prostem priporočamo uporabo učinkovitega losjona Effect Protect repelent  proti komarjem, ki omogoča do 6 ur zaščite pred navadnimi in tigrastimi komarji.

 • dermatološko testiran
 • suha, nelepljiva in kremasta strukura losjona
 • brez posebnega vonja
 • lahko se uporablja skupaj s kremo za sončenje
 • primeren za celo družino, tudi za mlajše otroke (od 3 let dalje)
 • pakiranje: 100 ml

Na voljo tudi Effect Protect Sensitive Repelent proti komarjem:

 • narejen iz naravno pridelanega eteričnega olja LEMON EUCALYPTUS,
 • na rastlinski osnovi in brez DEET,
 • z nizko dermalno absorpcijo
 • z biološko razgradljivo sestavino,
 • primerno za nosečnice in dojenčke, starejše od 6 mesecev.

Zavarujte tudi svoj dom pred insekti z izdelki Effect

Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite oznako in informacije o proizvodu.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: