Trava v poletni vročini – kako jo oživiti?

Čas branja: 2 min

Visoke temperature z daljšimi obdobji suše in le redkimi prekinitvami s padavinami močno oslabijo trato. Če travo v poletni vročini vsaj občasno zalijemo in dognojimo, bo bolje preživela poletje in nas nagrajevala s svojo mehkobo. Preverite 5 nasvetov strokovnjakov za sanjsko trato čez celotno sezono!

 Višina košnje trave v poletni vročini

Pogosta napaka pri košnji v poletnem času je prenizka trava. V spomladanskem času lepo uredimo trato, jo pognojimo in ta močno odganja. To pa pomeni vsaj tedensko košnjo. Takrat jo številni začnejo kositi prenizko, da bo le počasneje rasla. In ta trend se prenese tudi v poletje. Nizko košena trava zelo hitro porjavi, v njej se pojavijo pleveli. Zato jo v poletnem času raje kosimo na višino 4 – 7 cm. Z visokimi temperaturami se bo rast sama umirila.

Redno zalivanje poleti prija tudi travi

Občasni nalivi so prava osvežitev za vse rastline in seveda tudi za travo. Če dežja ni in bomo ročno zalivali vsaj en del trate okoli hiše, pa se moramo zavedati, da ta potrebuje okoli 5 L / 1 m2 vsak teden. Odvisno od tipa tal, lahko seveda tudi več. Tako je potrebno razmišljati o namakalnem sistemu s škropilniki za domačo zelenico. V kolikor ni prevelike suše in s porabo vode ne pretiravamo, jih pustimo delovati čez noč, do jutra in zelenica bo res lepa.

Dognojevanje trave z biostimulanti – za lepšo trato

Pogosto vprašanje je, ali lahko poleti travo gnojim? Seveda lahko, če je dovolj padavin, sicer z gnojilom poškodujem (»požgem«) travo. Jo pa lahko okrepimo na podoben način kot zelenjavni vrt. Uporabimo tekoče gnojilo, ki vsebuje biostimulante.

Najbolje bo, če najprej zmeren dež ohladi in napoji zemljo in trato. Nato uporabimo tekoče organsko gnojilo, ki vsebuje aminokisline Bio Plantella Vita. Gnojilo vsebuje vsa potrebna hranila za prehrano trate, a pomembno vlogo igrajo prav aminokisline, ki delujejo na rastlino tako, da okrepijo njen imunski sistem. To pomeni boljše prenašanje visokih temperatur in ostalih vremenskih šokov

V senci je lepša

Ko poleti hodimo po vrtu, hitro opazimo pod drevesnimi krošnjami lepo raslo trato. Ta je v senci lepo ohlajena in temnejše barve kot trata na soncu. Zato že sedaj razmislimo, če bi jeseni posadili kakšno drevo z močnim koreninskim sistemom, ki bo senčilo naš vrt. Morda le podaljšamo pergolo kivija ali trte.

Kdaj travo dosejemo?

Čas za dosejevanje trave je v drugi polovici avgusta in prvi polovici septembra. Ker smo v času velikih podnebnih sprememb, moramo enostavno opazovati vreme. Če se malce ohladi in je dovolj padavin, jo posejemo avgusta, drugače počakamo. Za manjša prazna mesta uporabimo oplaščeno seme Plantella Contessa. Tega ne bodo pojedli ptiči, trava bo bolje kalila in se ukoreninila, ker ima dodana hranila.

  • Plantella Contessa je posebna mešanica obloženih semen, sestavljena iz visoko kakovostnih vrst in sort trav.
  • Obloženo seme je težje in omogoča natančno setev ter boljši stik s tlemi.
  • V oblogi semen so hranila za začetno kalitev.
  • Ptice se z obloženim semenom ne hranijo.
  • Hitra začetna rast.
  • Lepa in gosta travna ruša.
  • Idealna za dosejevanje praznih mest v trati.

Kako do sanjske trate [Prenesite vodič]

V veliko pomoč pri negi so nasveti in ideje zbrane v vodiču, saj je v njem Plantellina strokovnjakinja strnila praktične napotke o setvi in pripravi tal, nujnih opravilih za nego zelenice in idealnem času zanje ter reševanju največjih težav na trati, kot so mah, plevel in druge težave, da boste v žametni trati uživali do pozne jeseni.  

Izdelki Plantella za zavidanja vredno trato

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: