Tudi na vrtu se zavarujte pred klopi

Čas branja: 6 min

Ko pomislimo na svoj vrt, si predstavljamo barvite cvetlice, bujno zelenje in svežo zelenjavo, ki jo bomo kmalu uživali. Vendar pa obstaja tudi nevidna nevarnost. Klopi se skrivajo v grmovju, visoki travi in ​​listju, vendar pa se mnogi od nas ne zavedamo, da nas lahko ogrožajo tudi na našem zelenjavnem vrtu. Zato je izjemno pomembno, da pomislimo na svojo zaščito in sprejmemo temu primerne ter ustrezne ukrepe.

Ti majhni paraziti ne samo, da nas neprijetno ugriznejo in se prehranjujejo z našo krvjo, temveč lahko prenašajo tudi klice bolezni, kot sta lymska borelioza in meningoencefalits.

Kako se pred klopi zaščitimo v zelenjavnem vrtu?

Medtem, ko klopi na zelenjavnih vrtovih načeloma ne živijo, pa jih njihovi gostitelji v to okolje zlahka prenesejo. Najpogostejši gostitelji klopov so tudi divje živali, glodavci in hišni ljubljenčki, če se le ti gibljejo v bližini vrta, obstaja večja verjetnost, da se klopi s travnikov in gozdov prenesejo na zelenjavni pridelek.

Klopi se lahko naselijo na različne vrste zelenjadnic, ki rastejo na vrtu. Lahko se pojavijo na paradižnikih, paprikah, fižolu, bučkah, kumarah, krompirju ali jajčevcih, skratka na vseh rastlinah z gostim listjem, ki jim nudi zavetje.

Klopi radi najdejo zatočišče tudi v plevelu, zato ga redno odstranjujte. Prav tako obrezujte spodnje veje rastlin, da zmanjšate gostoto in ustvarite več prezračevanja. Uporaba mulča, kot je slama ali organski kompost, okoli rastlin lahko zmanjša gibanje klopov. Mulč bo preprečil neposreden stik klopov s tlemi in zmanjšal njihovo prisotnost.

Učinkovite metode za zaščito pred klopi v okrasnih grmovnicah

Klopi se lahko pogosto pojavljajo tudi v okrasnem grmovju. Ta vrsta vegetacije, z razraslim vejevjem  in gostim listjem klopom zagotavlja številna skrivališča, v katerih prežijo na gostitelja. Še posebej imajo radi bodečo lobodiko (Ilex aquifolium), ameriški bršljan (Parthenocissus quinquefolia), robido (Rubus fruticosus), vrbe (Salix spp.), vrtnice (Rosa spp.), pojavljajo pa se tudi v drugih grmovnicah.

Za zaščito pred klopi v okrasnem vrtu je pomembno redno obrezovanje, da zmanjšate gostoto in ustvarite več prezračevanja.

Redno odstranjujte tudi odpadlo listje, veje in druge organske odpadke iz okolice grmovja, saj le-ti lahko zagotavljajo zavetje in vlažno okolje, ki privablja klope.  Če je mogoče, poskrbite za čisto okolico okrog grmovja. Odstranite visoko travo, plevel in druge rastline, ki privabljajo klope.

Na nas prežijo tudi v travi!

Klopi se najpogosteje nahajajo v visoki travi ter podrasti. Ko se premikate po njegovi okolici lahko zlahka skočijo na vas. Izbrati mora le primeren trenutek, da preskoči na svojo žrtev in se je oprime z bodicami na svojih sprednjih nogah. Ko preskoči na svojega gostitelja pa lahko zelo enostavno pleza navzgor po koži svoje žrtve, saj ima dvojne kavlje na svojih osmih nožicah.

Redno košenje trave lahko zmanjša habitat klopov. S trate odstranite odpadlo listje in drugo organsko razgradljivo materijo, saj so to mesta, kjer se klopi radi zadržujejo.  Uporaba naravnih mulčev, kot so slama, lubje ali suha trava, na tleh med različnimi vrstami rastlin, lahko zmanjša gibanje klopov. Mulč bo ustvaril oviro in otežil klopom, da se prebijajo med različnimi deli vrta.

Osebna zaščita pri delu in gibanju na vrtu

Nosite ustrezna oblačila: Pri sprehajanju in delu na travnatih območjih ali v vrtu nosite dolge rokave, dolge hlače in zaprte čevlje. Lahko tudi nosite svetla oblačila, da bodo klopi bolj opazni in se boste lažje zaščitili pred njimi.

Izogibajte se visoki travi: Če je mogoče, se izogibajte hoji ali posedanju v visoki travi. Poskusite se premikati po poteh ali območjih, kjer je trava nižja in redno košena.

Uporabite repelente: Na izpostavljeno kožo in na oblačila nanesite repelent proti klopom. Uporabite Effect Protect Repelent proti klopom. Je koži prijazen in primeren za vso družino, tudi za otroke starejše od 3 let. Losjon ima suho, nelepljivo in kremasto strukturo in se lahko uporablja tudi skupaj z losjonom za sončenje. Je dermatološko testiran in omogoča do 7 ur zaščite pred klopi. Sledite navodilom na embalaži in ponovno nanesite, ko je potrebno.

Ko se vrnete v notranje prostore

  • preverite oblačila. Če na oblačilih najdete klope, jih odstranite. Oblačila, ki ste jih nosili na suhem, za 10 minut dajte v sušilni stroj na visoko temperaturo, da uničite morebitne klope. Če so oblačila vlažna, bo morda potreben dodatni čas sušenja. Če je treba oblačila pred sušenjem oprati, priporočamo uporabo vroče vode. Mrzla in srednja temperatura vode klopov namreč ne bosta uničili.
  • preverite opremo, pripomočke in hišne ljubljenčke. Klopi se lahko v notranje prostore prinesejo na hišnih ljubljenčkih ali opremi in se kasneje pritrdijo na človeka. Skrbno preglejte hišne ljubljenčke, plašče, nahrbtnike in drugo opremo ter pripomočke, ki ste jo uporabljali.
  • čim prej se stuširajte: Prhanje v dveh urah po vrnitvi v notranje prostore zmanjšuje tveganje za okužbo z boleznimi, ki jih prenašajo klopi, saj pomaga odstraniti nepritrjene klope in je dobra priložnost za pregled telesa.

Uredite okolico hiše tako, da bo varna pred klopi

Vaše dvorišče naj bo manj privlačno za klope. Z upoštevanjem nekaj preprostih tehnik urejanja okolice,  lahko dom in okolico zavarujemo pred prevelikim številom klopov:

  1. Odstranite visoko travo in grmičevje, še posebej ob robu trate, da odstranite priljubljena mesta za zadrževanje klopov. Prav tako počistite listje – namesto da ga vržete v smeti, ga dodajte na kompostni kup in uporabite bogato zemljo kot dodatek za vrt. Posušeno travo lahko uporabite tudi kot mulč, ki bo pomagal preprečevati rast plevela in ohranjal vlago v tleh.
  2. Klopi se pogosto skrivajo po razsutih drveh na senčnih območjih. Če drva zložite na mestu, kjer je nekaj sonca, se bodo hitreje posušila. Ne pozabite, vlažna gozdna območja so privlačna za klope, medtem ko sončne in suhe razmere niso.
  3. Igralno opremo in prostor za počitek in druženje postavite stran od roba dvorišča in dreves. Če je mogoče, jih postavite na sončno lokacijo.
  4. Z dvorišča odstranite staro pohištvo, vzmetnice ali odpadke, ki bi lahko služili kot skrivališče za klope.
  5. Klopi ne marajo prečkati poti, ki so obložene z lesnimi sekanci ali gramozom. Predstavljajte si, da hodite po steklu – ni prijetno. Med travniki in gozdnatimi območji ter okrog teras in igralne opreme postavite 1-meter široko pregrado iz lesnih sekancev. To bo omejilo migracijo klopov v rekreativna območja

Pomembno je, da se zavedate, da so klopi naravno prisotni v naravi in da lahko sprejete ukrepe za zmanjšanje tveganja za ugrize klopov. Čeprav ni popolne metode za odstranitev tveganja, lahko z upoštevanjem teh nasvetov zmanjšate možnost ugriza in s tem prenosa bolezni. Zaščitimo sebe, svojo družino in svoj vrt pred klopi ter uživajmo v varnem in zdravem okolju, ki ga zagotavlja naš lastni vrt.

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.


Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: