Uši na vrtnicah in drugih okrasnih rastlinah

Čas branja: 3 min

Uši so eden najpogostejših škodljivcev, ki prizadenejo vrtnice in druge okrasne rastline v naših vrtovih. Te majhne žuželke lahko povzročijo veliko škodo, zato je pomembno, da jih pravočasno prepoznamo in ukrepamo.

Kdaj se uši pojavijo?

Uši se običajno začnejo pojavljati spomladi, ko temperature postanejo toplejše in rastline začnejo aktivno rasti. Njihova populacija doseže vrhunec v toplem in suhem vremenu, kar pomeni, da so najbolj pogoste v pozni pomladi in zgodnjem poletju. Vendar pa jih lahko najdemo tudi v drugih delih leta, odvisno od vremenskih pogojev.

V blagih zimah lahko uši preživijo na rastlinah v zavetnih legah ali v notranjih prostorih, kjer so temperature ugodnejše. Prav tako lahko toplota in vlaga po poletnih nevihtah spodbudita nov porast njihove populacije.

Zaradi teh dejavnikov je pomembno, da vrtnarji redno pregledujejo svoje rastline skozi vse leto, ne le v glavni sezoni rasti.

Uši na okrasnih rastlinah niso vedno zelene. Lahko so tudi črne, rjave, rumene ali celo rožnate barve, kar lahko vpliva na njihovo prepoznavnost in zaznavanje na različnih rastlinah.

Kje je uši največ?

Uši najpogosteje najdemo na mladih poganjkih, listih in brstih rastlin, kjer sesajo sokove in povzročajo zvijanje ter deformacijo listov. Na vrtnicah jih pogosto opazimo na spodnji strani listov in okoli brstov, kjer lahko hitro ustvarijo velike kolonije.

Uši so prav tako pogoste na drugih okrasnih rastlinah, kot so krizanteme, nageljni, hortenzije, potonike, azaleje, verbene in lilije.

STE VEDELI? Nekatere vrste uši lahko proizvajajo potomce brez parjenja (partenogeneza), kar omogoča eksponentno povečanje populacije v kratkem času.

Kako prepoznamo napad uši?

Uši na rastlinah lahko prepoznamo po različnih znakih, ki kažejo na njihovo prisotnost in škodljivo delovanje:

  • Prisotnost lepljive snovi na listih in steblih, znane kot medena rosa, ki jo izločajo uši.
  • Zvijanje, rumenenje in deformacija listov ter upočasnjena rast rastlin.
  • Pojav mravelj, ki se hranijo z medeno roso in pogosto nakazujejo prisotnost uši.
  • Pojav sajavosti, ki se razvijejo na medeni rosi in dodatno oslabijo rastline.

Kako uši uničimo?

Za nadzorovanje uši na vrtnicah in drugih okrasnih rastlinah je na voljo več metod, pri čemer smo najbolj uspešni, če kombiniramo različne pristope:

Mehansko odstranjevanje: Uši lahko odstranimo z rastlin z močnim curkom vode ali jih preprosto potrgamo. Uši izločajo sladko medeno roso, ki je priljubljena hrana za mravlje. V zameno mravlje ščitijo uši pred naravnimi sovražniki in jih celo prenašajo na nove rastline. Zato na debla sadnih dreves namestimo Bio Plantella Lepljivi trak, ki bo preprečil mravljam in drugim plazečim insektom dostop do krošnje.

Naravni sovražniki: V vrt privabimo naravne sovražnike uši, kot so pikapolonice, tenčičarice in parazitske osi, ki se hranijo z ušmi.

Rastlinski izvlečki in domača sredstva: Uporaba rastlinskih izvlečkov, kot so pripravki iz kopriv, česna ali pekoče paprike, lahko učinkovito odvrnejo uši. Odlično deluje tudi kombinacija izvlečka timijana in brina, ki jo lahko v specializiranih trgovinah kupimo v obliki pripravka Bio Plantella Thymi. Je Je popolnoma naraven, brez dodanih kemikalij in nima karenčne dobe. Za najboljši učinek škropite zjutraj ali zvečer, ko je sušenje počasnejše in zato učinkovitost pripravka večja. 

Naravni insekticidi so najbolj učinkoviti: Za učinkovito uničenje uporabimo zaščitna sredstva na osnovi naravnih sestavin, kot je Bio Plantella Kenyatox ali Bio Plantella Flora Verde. Pripravka sta izdelana iz ekstrakta rastline dalmatinski bolhač, ter sta učinkovita zaradi vsebnosti piretrina.  Pred uporabo sredstvo dobro pretresemo ter enakomerno napršimo z razdalje 40 – 50 cm po napadenih delih rastlin, tudi po spodnji strani listov. Pazimo, da z listov čim manj kaplja. Ob večjem napadu škodljivcev pršenje po 7 dneh ponovimo. 

Pravočasno ukrepanje in redno pregledovanje rastlin sta ključna za uspešno obvladovanje uši in ohranjanje zdravja naših okrasnih vrtov. S pravilnimi metodami lahko učinkovito zaščitimo vrtnice in druge okrasne rastline pred temi nadležnimi škodljivci.


Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: