Uspešni v boju s škodljivci in boleznimi

Ob prihodu toplega vremena se na vrtove zopet prikradejo poletne nadloge: škodljivci, bolezni rastlin in nepredvidljive vremenske neprilike. Čeprav nimamo nadzora nad nekaterimi dejavniki, pa lahko vseeno ukrepamo vnaprej, da zaščitimo svoj vrt. V tem članku vam bomo predstavili nekaj učinkovitih nasvetov, kako pripraviti svoj vrt na te izzive in ohraniti rastline zdrave ter bujne.

»Bolje preprečiti kot lečiti«

Letos nam še posebej delajo sive lase uši, gosenice in škodljive muhe, medtem ko se zaradi vlažne pomladi pojavljajo tudi glivične okužbe. Tako kot v življenju tudi na vrtu velja, da se z dobro pripravljenostjo v večji meri lahko izognemo ali vsaj bolje spopademo z nevšečnostmi, ki nas presenetijo. Dobro razvite in zdrave rastline veliko bolje prenesejo stres, ki ga povzročajo suša, toča, pa tudi bolezni ali napad škodljivcev. Na to vplivamo tako, da v vrt sadimo dobre in močne sadike.

V vrtu poskrbimo za kolobar in mešane posevke, vselej sadimo tudi koristne rastline. Uporabljamo lubje, sekance in druge zastirke. Rastline pravilno zalivamo ter poskrbimo, da imajo dovolj hranil v obliki njihovim potrebam prilagojenih gnojil.

V vrt spomladi postavimo Bio Plantella Rumene lepljive plošče, ki nam med drugim služijo tudi za opazovanje navala škodljivcev v vrtu. Če vidimo, da se hitro polnijo, je to znak, da je potrebno primerno ukrepati.

Pogoste bolezni paradižnika, kumar, bučnic kot so paradižnikova, kumarna in pepelasta plesen, v ekološkem vrtnarstvu preprečujemo s krepitvijo rastlin na naraven način. Uporabimo škropiva, kot je Bio Plantella Natur ali Bio Plantella Vital za paradižnike. To povsem naravno škropivo vsebuje izvlečke njivske preslice in je izjemno bogato s silicijem in drugimi minerali. S tako kombinacijo krepi in debeli celično steno rastlin, spodbuja rastlinski imunski sistem in poveča njegovo odzivnost.

Ljudje se vedno bolj zavedamo prednosti samooskrbe in uživanja pristne, domače in naravne hrane. Ko pride do prehrane, smo neizprosni. BIO PLANTELLA ponuja visoko kakovostne in preverjeno učinkovite izdelke za EKOLOŠKO VRTNARJENJE, ki omogočajo obilen, zdrav pridelek in hkrati podpirajo skrb za okolje.

3 obvezni izdelki, ko jih mora vsebovati domača vrtna lekarna

Kljub vsem tem ukrepom seveda lahko še vedno pride do škode v vrtu, ki jo je potrebno kar najhitreje sanirati. Takrat je ključno, da v prvi vrsti opredelimo problem in ugotovimo, kaj lahko sploh storimo. Zelo pomembno pa je tudi, da ukrepamo hitro in s pravim izborom sredstev:

Po toči rastline očistimo, pregledamo in zalijemo z Bio Plantella Vito, organskim gnojilom
z vitamini in aminokislinami. Ima zelo regenerativen učinek, zato rastlinam pomaga, da si opomorejo po stresu.

Ob prvem napadu škodljivcev jih odstranimo ročno. Če je napad škodljivcev večji, jih kontaktno poškropimo z ekološkim insekticidom Bio Plantella Kenyatox ali Bio Plantella Flora Verde. Če čakamo, lahko propade cela rastlina ali ves pridelek. Strokovna literatura navaja, da uši spolno dozorijo v 7 do 8 dneh in imajo vsaka po 80 potomcev. Zato se uši po vrtu izjemno hitro širijo.

Še hitreje pa rastlina propada zaradi bolezni. Raziskave kažejo, da nezaščiten nasad krompirja ali paradižnika, ki ga napade paradižnikova plesen, propade že v 7 do 10 dneh. Tako se nam zmanjša pridelek ali je slabše kakovosti ali pa se uniči njegova skladiščna sposobnost. Zato takoj ob pojavu bolezni uporabimo ekološki Bio Plantella Univerzalni fungicid. Vsebuje glivo Pythium oligandrum sev M1, ki se prehranjuje s škodljivimi glivami, tako uniči razne plesni, pegavosti, gnilobe … na vrtninah, sadnih in okrasnih rastlinah. Uspešno in učinkovito deluje proti sivi plesni in rdeči koreninski gnilobi na jagodah, sivi plesni na trti, kumarni plesni, glivičnim boleznim na paradižniku, grozdju, okrasnem drevju in trati ter mnogim drugim. Primeren je za ekološko pridelavo in je na voljo brez izkaznice o izpitu iz ffs. Dodano ima žličko za preprosto doziranje.

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.


Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

Zadovoljni uporabniki priporočajo izdelke Bio Plantella

Ko vidim rezultat, je trud poplačan

Moja prva jutranja rutina po zajtrku je sprehod po okolici hiše: najprej okrasni vrt na vsaki strani uvoza, nato skozi sadovnjak in končno še skozi zelenjavni vrt. Res je z vsem skupaj precej dela, a je trud poplačan, ko vidim…

DANIJELA DOBRAJC
Priporoča: izdelki Bio Plantella za zaščito

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: