V 5 korakih do prihranka z domačim vrtom

Čas branja: 3 min

V času draginje iščemo različne načine za varčevanje. Z vzgojo domače zelenjave lahko znatno znižamo strošek nakupov v trgovini. Prihranek pa je odvisen od različnih dejavnikov: velikosti vrta in kakovosti zemlje, izbrane vrste in pričakovane količine zelenjave ter seveda naše iznajdljivosti.

1. Kolobarjenje omogoča sajenje več vrtnin

Cilj pridelave zelenjave za samooskrbo je spravilo pridelkov zelenjave v čim daljšem obdobju koledarskega leta. Za maksimalen pridelek je pomembno načrtovati zasaditev rastlin po načelu kolobarjenja – vrtnine se zaradi različnih potreb po gnojenju in boljše odpornosti rastlin letno izmenjavajo na različnih delih vrta, hkrati pa moramo upoštevati tudi ustrezno vrstenje zelenjave med sadilno sezono. Na slabši pridelek lahko vplivajo tudi slabi sosedi, spodbujajo pa ga koristne rastline, ustrezno gnojenje in zalivanje.

Osnova štiriletnega kolobarja je delitev vrta na 4 dele ali poljine, znotraj katerih bomo sejali in sadili različno zelenjavo, ki ima podobne potrebe po hranilih. Prvo poljino bomo pognojili z 2 kg (ali 20 moških pesti) na 10 m2, drugo z 1 kg (10 pesti) na 10 m2  in tretjo s ½ kg (5 pesti) 100 % organskega gnojila Plantella Organik. S tem gnojilom bomo namreč tako izboljšali talno strukturo kot tudi primerno nahranili rastline, s čimer lahko dosežemo tudi 30 % več pridelka. Ta pa bo tudi boljše kakovosti, z več vlakninami, vitamini in antioksidanti.

Za pomoč pri načrtovanju uporabite brezplačno aplikacijo Naredi vrt. Označite želene vrtnine in izrisal se vam bo načrt za osnovni kolobar.

2. Izberite vrtnine, ki jih imate radi

Vsekakor ne boste gojili zelenjave, ki je pri vas doma nihče ne bo jedel. Če obožujete paradižnik, koromač, krompir in rdečo peso, se osredotočite nanje. Posadite tisto vrtnino, katero boste najlažje umestili v jedilnik in iz nje naredili najljubše jedi članov vaše družine. Tako boste najbolje izkoristili svoj finančni vložek in čas, ki ga boste vložili v svoje delo.

3. Vključite vrtnine, ki jih boste lahko shranili

Ker bo pridelek bogat in zdrav, poskrbimo, da bo tak tudi ostal dlje časa. Na ustrezni temperaturi lahko za nekaj mesecev shranimo krompir,  čebulo in česen, v zasipnice korenje, peso. Večino druge zelenjave lahko vložimo, kisamo ali zamrznemo: fižol, kumare, rdeča pesa, grah, zelje, repa, iz različnih kombinacij pa lahko pripravimo tudi gotove jedi (paradižnikova omaka, ajvar, marmelada, sok). Shranjevanje hrane nam omogoči, da v našem pridelku uživamo čez celo leto.

4. Osredotočite se na drage vrtnine

Šparglji dobro uspevajo v našem podnebju, kljub temu pa v trgovini dosegajo vrtoglave cene.

Različne vrtnine v trgovini dosegajo različne cene. Več boste prihranili, če boste na svoj vrtiček zasadili vrtnine, ki v trgovini dosegajo visoke cene, hkrati pa vam podnebje zagotavlja dober pridelek (šparglji, brokoli, paradižnik). Splača se posaditi vrtnine, katere se veliko znajdejo na naših krožnikih in jih kupujete v velikih količinah: krompir, korenje, čebula so stalnica naših jedi. Cvetača, brokoli, fižol, pesa, špinača, paprika, kumare, solata pa so vrtnine, katerih investicija se nam skoraj vedno izplača glede na vložen čas in denar.

5. Povežite se z drugimi vrtnarji

Če niste izkušenj vrtnar, začnite z manjšim vrtom, da vas neizkušenost ne bo stala vložka. Omejite se na manjši izbor, katerega boste zmogli nadzorovati in negovati. K vrtnarjenju pa lahko povabite tudi sosede, sorodnike. Vsak naj goji tisto, v čemer se čuti sposobnega, ob pobiranju pridelka pa si presežke razdelite. Za še večji uspeh poiščite nasvete različnih strokovnjakov:Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: