Vpliv dežja na vaše rastline – preprečite gnitje korenin

Vpliv dežja na vaše rastline je neizogiben del vrtnarskega izziva, še posebej v obdobjih, ko deževje postane obilnejše. Čeprav je voda ključna za rast in razvoj rastlin, prekomerna izpostavljenost vodi in njeno zastajanje lahko privedeta do gnitja korenin, kar lahko negativno vpliva na zdravje in produktivnost vašega vrta.

Zato je ključno, da prepoznate znake prekomernega zalivanja in čimprej začnete izvajati ustrezne ukrepe za preprečevanje gnitja korenin. Spodaj navedeni nasveti vam bodo pomagali ohraniti zdrave in močne rastline tudi v deževnih obdobjih.

1. Izboljšajte drenažo

Poskrbite, da ima vaš vrt dobro drenažo, da voda ne zastaja okoli korenin rastlin. Preverite, ali so tla dovolj prepustna. Če imate težave z odvečno vlago, razmislite o izboljšanju drenaže s pomočjo peska, komposta ali dvignjenih gredic.

2. Uporabite mulčenje

Mulčenje je odličen način za ohranjanje vlažnosti tal, hkrati pa preprečuje škropljenje vode po listih rastlin in preprečuje, da bi se korenine rastlin neposredno zmočile. Dodajte plast organskega mulča okoli rastlin, da zmanjšate tveganje za razvoj bolezni in izgubo vlage.

3. Preprečite erozijo tal

Dež lahko povzroči erozijo tal. Zaščitite svoj vrt tako, da uporabite zaščitne pregrade, terase ali mulčenje, da zmanjšate izgubo tal in ohranite plodnost zemlje.

4. Preverite odvodnjavanje

Poskrbite, da so odtočne cevi in odtočni jarki na vašem vrtu čisti in prosti zamaškov. To bo pomagalo odvajati odvečno vodo stran od vaših rastlin.

5. Izogibajte se stoječi vodi

Preprečite, da bi se voda zadrževala okoli korenin rastlin. Poskrbite, da je območje okoli rastlin dovolj odprto in brez stoječe vode. Razmislite o ustvarjanju odvodnih jarkov ali dvigovanju gredic, da se izognete zastajanju vode.

6. Izberite pravilne rastline

Posadite rastline, ki dobro uspevajo v deževnih razmerah. Nekatere rastline so bolj odporne na obilno zalivanje in se lažje spopadajo z mokrimi tlemi. Poiščite sorte, ki so prilagojene vašim podnebnim pogojem.

7. Bodite pozorni na bolezni

V deževnih obdobjih se poveča tveganje za razvoj glivičnih bolezni. Bodite pozorni na znake bolezni, kot so plesni, rjave lise ali venenje listov. Občasno pregledujte rastline in pravočasno ukrepajte, če opazite znake bolezni.


Ste naleteli na težavo v vrtu in potrebujete pomoč?

Poiščite najboljšo rešitev za odpravljanje bolezni, škodljivcev in ostalih težav z rastlinami.


Določene rastline pa je potrebno zalivati tudi v deževnem vremenu

Redno preverjajte vlažnost tal pred zalivanjem. Uporabite preprost preskus zemlje, da ugotovite, ali so tla še vedno vlažna ali že dovolj suha za naslednje zalivanje.

Preverite vremensko napoved in prilagodite svoj urnik zalivanja glede na naravne padavine.

  • Če je napovedan dež, zmanjšajte ali prekinite zalivanje, da se rastline ne prenasičijo z vodo.
  • Če je dež zelo pogost, zalivajte svoje rastline zgodaj zjutraj. To bo omogočilo, da se listi rastlin posušijo čez dan in zmanjšalo tveganje za razvoj bolezni.
  • Če je dežja dovolj, rastline morda ne potrebujejo dodatnega zalivanja. Sledite načelu “manj je več” in zalivajte le, ko je to res potrebno.

Preprečevanje gnitja korenin v deževnih pogojih je ključno za ohranjanje zdravja in uspešnosti vašega vrta. Z ustrezno prilagoditvijo zalivanja, izboljšanjem drenaže, spremljanjem znakov bolezni in uporabo mulčenja lahko učinkovito preprečite težave, povezane z gnitjem korenin. Prav tako je pomembno, da se zavedate specifičnih potreb rastlin, ki jih gojite, ter sledite smernicam za nego v deževnih razmerah.

Z dobrim načrtovanjem in skrbnim upravljanjem lahko dosežete zdrave in bujne rastline, ki bodo obilno rodile in vas navdušile s svojo lepoto. Ne pozabite, da je pozornost do vremenskih razmer in prilagajanje vrtnarskih praks ključnega pomena za uspešno vrtnarjenje v vseh pogojih tudi v dežju.

Izdelki Plantella in Bio Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>


DELI S SVOJIMI PRIJATELJI:

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik