3 načini vzgoje paradižnika – v vrtu, gredi in loncu

Danes je paradižnik najbolj razširjena vrtnina na svetu. Pestrost oblik plodov in barvnih odtenkov paradižnika je navdušujoča! Rdeči, mesnati, okrogli, grmičasti, rumeni, črni, češnjevi … vzgoja paradižnika v domačem vrtu, visoki gredi ali večji posodi na balkonu nam pričara pravo paleto barv, da o okusu in uporabnosti sploh ne govorimo.

Kdaj je pravi čas za sajenje paradižnika?

Na prosto paradižnik sadimo po 15. maju, ko se končajo vse spomladanske pozebe. To je, ko se končajo »ledeni možje in Zofka«. Jutranja temperatura zraka naj bo okoli 10 °C, čez dan pa 20 °C. Paradižnik in vse ostale plodovke potrebujejo veliko sonca, zato jim namenimo dobro sončno lego.

Kako pravilno posadimo paradižnik v zemljo

Ko sadimo na večjih površinah ali v rastlinjaku, zemljo pred sajenjem pripravimo z ekološkim organskim gnojilom Plantella Organik K, ki vsebuje vsa potrebna makro in mikro hranila z več naravnega kalija (K). Ta igra pomembno vlogo za razvoj močnega koreninskega sistema in seveda količino ter kakovost plodov.

Močno sadiko posadimo v sadilno jamico in ji namestimo oporo. Če je sadika pretegnjena, jo sadimo položno v zemljo. Korenine bodo odgnale iz stebla, sadika pa bo imela na soncu in svežem zraku močno rast.

Pri manjšem vrtu ali pri sajenju v visoke grede uporabimo granulirano ekološko organsko gnojilo Bio Plantella Nutrivit za paradižnike. V sadilno jamico nasujemo nekaj granul, ki jih prekrijemo z malo zemlje in nanjo posadimo sadiko. Okoli zasute sadike potresemo še nekaj granul, da zagotovimo močno začetno rast.

V loncu je pridelek vedno pri roki

Plodovke lahko zelo enostavno gojimo, tudi če imamo malo prostora. Potrebujemo le lonec premera vsaj 30 cm in sončno lego. Večji kot je lonec boljše je, ker ima rastlina več prostora za razrast korenin.

Pomembno je, da je zemlja zelo kakovostna, ker je odgovorna za zadrževanje vode in hranil v območju korenin. Uporabimo Bio Plantella Zemljo za paradižnike, saj zaradi črne huminske šote, bioaktivne gline in perlita odlično zadržuje vodo in s tem tudi hranila. Pred sajenjem na dnu lonca naredimo drenažo iz glinopora ali kamenja.

Pod sadiko nasujemo nekaj granul ekološkega organskega gnojila Bio Plantella Nutrivit za paradižnike, 100 % organsko gnojilo višje hranilne vrednosti. Posujemo ga še po vrhu zemlje okoli sadike in dobro zalijemo.

Ne pozabimo na dognojevanje paradižnika in drugih plodovk

Rastline lahko sprejemajo hranila in ostale snovi skozi liste ali korenine. Najbolj učinkovita bo kombinacija obeh sistemov sprejema. Stimulacija preko listov in plodov spodbudi absorpcijo hranil skozi korenine, kar poveča rast in posledično poveča pridelek. Uporabimo Bio Plantella Organsko za paradižnike iz morskih alg, z dodanim naravnim kalijem za zdrave plodove. Dognojujemo tedensko vse do konca sezone, da pridelamo veliko kakovostnih plodov.

STE VEDELI…

… da izdelke Plantella za paradižnike lahko uporabljate za dognojevanje, nego in zaščito tudi drugih plodovk, kot so paprika, kumare, bučke, jajčevci …

Dve najpogostejši težavi s paradižnikom

Paradižnik ne zori, vrh ploda ostaja zelen in trd ali pa ima trde, bele delce v plodu. Gre za pomanjkanje kalija, ki ga dodamo z uporabo Bio Plantella Organsko za paradižnike.

Pomanjkanje kalcija se kaže kot gniloba okoli muhe plodov in zakrnela rast plodu. Najbolj zanesljiva metoda je redno škropljenje od prvega cvetenja dalje. Uporabimo ekološki Bio Plantella Kalcij za paradižnik, ki preprečuje in zdravi fiziološke bolezni (gnitje vršičkov, pokanje plodov). Škropimo redno na 14 dni za res dober pridelek.

Preprečimo bolezni paradižnika in drugih plodovk

Okužbe z boleznijo preprečujemo s krepitvijo rastlin na naraven način z uporabo sredstev, ki krepijo in debelijo celično steno rastlin ter spodbujajo rastlinski imunski sistem in povečajo njegovo odzivnost. Uporabimo naravno sredstvo z izvlečki njivske preslice Bio Plantella Vital. Pomembno pa je redno tedensko škropljenje od pomladi do jeseni. Škropimo po zelenih delih rastline v večernem času, ko je hladno, saj se bo tako sredstvo dobro absorbiralo v rastlino.


Prenesite vodič in preberite še več nasvetov Plantellinega strokovnjaka:

Zlata pravila eko vzgoje domačega paradižnika in drugih plodovk

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: