Vzgojite svoje paradižnike v vrtu, gredi ali loncu

Čas branja: 4 min

Danes je paradižnik nedvomno najbolj priljubljena vrtnina na svetu, ki nas očara s svojo izjemno pestrostjo oblik plodov in barvnih odtenkov. Rdeči, mesnati, okrogli, grmičasti, rumeni, črni, češnjevi – izbira je resnično navdušujoča! Ne glede na to, ali ga gojimo v domačem vrtu, na visoki gredi ali v večji posodi na balkonu, nam vzgoja paradižnika omogoča, da ustvarimo pravo paleto barv, ki nas prevzamejo, in to še preden okusimo njihovo sočno sladkost. Poleg tega nas paradižnik razvaja tudi z neverjetno uporabnostjo v kulinariki.

Kdaj je pravi čas za sajenje paradižnika?

Na prosto paradižnik sadimo po 15. maju, ko se končajo vse spomladanske pozebe. To je, ko se končajo »ledeni možje in Zofka«. Jutranja temperatura zraka naj bo okoli 10 °C, čez dan pa 20 °C. Paradižnik in vse ostale plodovke potrebujejo veliko sonca, zato jim namenimo dobro sončno lego.

Kako pravilno posadimo paradižnik?

Ko sadimo na večjih površinah ali v rastlinjaku, zemljo pred sajenjem pripravimo z ekološkim organskim gnojilom Plantella Organik K, ki vsebuje vsa potrebna makro in mikro hranila z več naravnega kalija (K). Ta igra pomembno vlogo za razvoj močnega koreninskega sistema in seveda količino ter kakovost plodov.

Močno sadiko posadimo v sadilno jamico in ji namestimo oporo. Če je sadika pretegnjena, jo sadimo položno v zemljo. Korenine bodo odgnale iz stebla, sadika pa bo imela na soncu in svežem zraku močno rast.

Pri manjšem vrtu ali pri sajenju v visoke grede uporabimo granulirano ekološko organsko gnojilo Bio Plantella Nutrivit za paradižnike. V sadilno jamico nasujemo nekaj granul, ki jih prekrijemo z malo zemlje in nanjo posadimo sadiko. Okoli zasute sadike potresemo še nekaj granul, da zagotovimo močno začetno rast.

V loncu je pridelek vedno pri roki

Plodovke lahko zelo enostavno gojimo, tudi če imamo malo prostora. Potrebujemo le lonec premera vsaj 30 cm in sončno lego. Večji kot je lonec boljše je, ker ima rastlina več prostora za razrast korenin.

Pomembno je, da je zemlja zelo kakovostna, ker je odgovorna za zadrževanje vode in hranil v območju korenin. Uporabimo Bio Plantella Zemljo za paradižnike, saj zaradi črne huminske šote, bioaktivne gline in perlita odlično zadržuje vodo in s tem tudi hranila. Pred sajenjem na dnu lonca naredimo drenažo iz glinopora ali kamenja.

Pod sadiko nasujemo nekaj granul ekološkega organskega gnojila Bio Plantella Nutrivit za paradižnike, 100 % organsko gnojilo višje hranilne vrednosti. Posujemo ga še po vrhu zemlje okoli sadike in dobro zalijemo.

Ne pozabimo na dognojevanje paradižnika in drugih plodovk

Rastline lahko sprejemajo hranila in ostale snovi skozi liste ali korenine. Najbolj učinkovita bo kombinacija obeh sistemov sprejema. Stimulacija preko listov in plodov spodbudi absorpcijo hranil skozi korenine, kar poveča rast in posledično poveča pridelek. Uporabimo Bio Plantella Organsko za paradižnike iz morskih alg, z dodanim naravnim kalijem za zdrave plodove. Dognojujemo tedensko vse do konca sezone, da pridelamo veliko kakovostnih plodov.

STE VEDELI…

… da izdelke Plantella za paradižnike lahko uporabljate za dognojevanje, nego in zaščito tudi drugih plodovk, kot so paprika, kumare, bučke, jajčevci …

Dve najpogostejši težavi s paradižnikom

Paradižnik ne zori, vrh ploda ostaja zelen in trd ali pa ima trde, bele delce v plodu. Gre za pomanjkanje kalija, ki ga dodamo z uporabo Bio Plantella Organsko za paradižnike.

Pomanjkanje kalcija se kaže kot gniloba okoli muhe plodov in zakrnela rast plodu. Najbolj zanesljiva metoda je redno škropljenje od prvega cvetenja dalje. Uporabimo ekološki Bio Plantella Kalcij za paradižnik, ki preprečuje in zdravi fiziološke bolezni (gnitje vršičkov, pokanje plodov). Škropimo redno na 14 dni za res dober pridelek.

Preprečimo bolezni paradižnika in drugih plodovk

Okužbe z boleznijo preprečujemo s krepitvijo rastlin na naraven način z uporabo sredstev, ki krepijo in debelijo celično steno rastlin ter spodbujajo rastlinski imunski sistem in povečajo njegovo odzivnost. Uporabimo naravno sredstvo z izvlečki njivske preslice Bio Plantella Vital. Pomembno pa je redno tedensko škropljenje od pomladi do jeseni. Škropimo po zelenih delih rastline v večernem času, ko je hladno, saj se bo tako sredstvo dobro absorbiralo v rastlino.


Prenesite vodič in preberite še več nasvetov Plantellinega strokovnjaka:

Zlata pravila eko vzgoje domačega paradižnika in drugih plodovk

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.


Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

Bio Plantella je testirana s strani uporabnikov!

S Plantello uspeva cel vrt!

Naši pridelki čudovito rastejo s pomočjo Plantellinih izdelkov.

KATJA POPOVIČ
Priporoča: izdelki Bio Plantella za plodovke

Plantella daje vidne rezultate!

Ob redni uporabi Plantella gnojil so rezultati vidni! 🤩

SMILJANA ANIČ, Rogaška Slatina
Priporoča: izdelki Bio Plantella za paradižnike

Rešiteljica paradižnika!

Lansko leto sem s tekočim kalcijem rešila paradižnik, pa tekoče gnojivo Organsko za paradižnike tudi koristim.

FIKRETA ŠABIĆ
Priporoča: Bio Plantella Kalcij in 100% za paradižnike

Plantella je odlična!

Že veliko let jo uporabljam. 

VALERIJA KOČEVAR
Priporoča: izdelki Plantella za paradižnike

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: