Vzgoja sadik doma: do zdravega pridelka v 7 korakih

Čas branja: 3 min

Da bo naš vrt obrodil obilno in nas nagradil z zdravo zelenjavo, moramo s pripravami začeti že pozimi. Čeprav takrat zemlja še počiva, je naša naloga, da pravočasno poskrbimo za vzgojo sadik, ki smo si jih to leto začrtali za naš domači vrt. Vzgoja sadik pa ni vedno enostavna, saj je za ekološko samooskrbo in uspešen razvoj rastline potrebno upoštevati kar nekaj zakonitosti. Kdaj posejati, v kakšno zemljo in koliko zalivati – pri teh vprašanjih so vam v pomoč Plantellini strokovnjaki.

Vzgoja sadik je ob upoštevanju določenih smernic sila enostavna.
Vzgoja sadik je ob upoštevanju določenih smernic sila enostavna.

# 1 Načrtujte svoj vrt in pravo število za vzgojo sadik

Kolobarjenje je metoda, pri kateri se za dobro izkoriščenost zemlje vrtnine vsako leto premikajo po gredah v določenem zaporedju. Pri organizaciji vrta je priporočljivo upoštevati tudi dobre in slabe sosede. Narišite načrt svojega vrta in določite, katere sadike morate pravočasno vzgojiti, pa tudi koliko jih boste potrebovali za porabo svoje družine. Pri tem si pomagajte z nasveti priznanih vrtnarskih strokovnjakov in različnimi pripomočki, kot je npr. brezplačna aplikacija NarediVrt.si, ki na zabaven in enostaven način izriše načrt vašega domačega vrta in vam pomaga pri upravljanju le-tega.

Brezplačna aplikacija za načrtovanje domačega vrtička.
NarediVrt.si je brezplačna aplikacija za načrtovanje domačega vrtička

# 2 Izberite primerno seme za vzgojo sadik

Da bomo zadovoljni s pridelkom, moramo vzgojiti sadike z močnim koreninskim sistemom, čvrsto rastjo in dobro razvitimi listi ter steblom. To pa bomo dosegli le s primernim semenom, ki ga lahko kupimo ali vzgojimo sami. Pri nakupu pazimo na poreklo (prednost dajte semenom lokalne pridelave), leto pridelave (staro seme bo kalilo slabše) in kalivost, kateri dajte še posebno pozornost, če boste semena pridelovali sami.

Kako dolgo so semena posameznih zelenjav zmožna kaliti, si lahko preberete v članku: Sadike zelenjave si lahko vzgojimo sami

# 3 Test kalivosti – kako ga pravilno izvedemo?

Predlagamo, da pred dejanskim sejanjem naredite kalilni preizkus, ki vam bo pokazal kakovost semena. Deset do dvajset semen položite na krožnik med dve plasti papirnate brisače, jo navlažite in postavite na toplo. Če po enem tednu ni vzkalila vsaj polovica semen, ali je le-ta prekrita s črno oz. sivo prevleko, je seme neuporabno in ga raje zavrzite in si priskrbite drugega.

# 4 Izberimo specialno prilagojeno zemljo za vzgojo sadik

Za setev uporabljamo posebej prilagojeno zemljo Bio Plantella Start.

Zemlja ali substrat za vzgojo sadik mora biti kakovostna in prilagojena mladim rastlinam, da jim omogoči hiter razvoj koreninskega sistema. Le tako bo mladim sadikam zagotovila vse potrebne hranilne snovi in optimalno zadrževanje vode.

Za setev uporabimo visoko kakovostno specialno zemljo za setev in pikiranje Bio Plantella Start , ki je sestavljena iz 100 % naravnih šot in ima posebej prilagojeno sestavo za zdrav razvoj sejančkov. Njena fino mleta struktura zagotavlja, da ima na voljo dovolj vlage in hranil takoj, ko se razvije koreničica. Poleg tega se mlada rastlinica lažje učvrsti in ima močnejšo začetno rast.

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

# 5 Vzgoja sadik po nasvetu naših babic

Naše babice so t.i. flance vzgajale na domač način. Za to lahko uporabimo papirnato škatlo od jajc in tudi jajčne lupine. Vanje nasujemo zemljo in posejemo seme. V času sajenja na prosto škatlo le raztrgamo in posadimo s papirjem vred. Da se lažje trga, jo enostavno namočimo z vodo. Prav tako sadimo seme v jajčnih lupinah kar direktno v zemljo.

Pri vzgoji sadik upoštevajmo nasvete naših babic
Pri vzgoji sadik upoštevajmo nasvete naših babic

Za boljšo kalivost upoštevamo Setveni koledar Marije Thun z nasveti za vrtnarjenje Plantellinih strokovnjakov in sejemo seme na ustrezen dan.

Takoj po setvi lahko pospešimo kalitev posejanih semen s poudarkom na plodovkah, in sicer tako, da jih prekrijemo s prosojno folijo. Pazimo, da to folijo, takoj ko seme vzkali, odstranimo, ker bo le-tako mlada rastlinica dobila dovolj svetlobe in toplote.

# 6 Vzgoja zdrave sadike

Preverjeno učinkovit paket za ekološko vzgojo domačih sadik
Preverjeno učinkovit paket za ekološko vzgojo domačih sadik

V začetku rasti potrebujejo rastlinice visoko, predvsem pa enakomerno dnevno in nočno temperaturo. Pogosto jih postavimo kar direktno na radiator, pod lonček pa postavimo kos stiropora, ki zaščiti občutljivi koreninski sistem.

Za zalivanje uporabljamo pršilko, saj je potrebno zemljo le navlažiti. Če bomo zalili z zalivalko, bomo hitro odplaknili seme in bo naše delo zaman. Posamezne rastlinice enostavno zalijemo kar s pomočjo žličke.

Hranila imajo veliko vlogo, a v nizkih koncentracijah, saj gre za majhne rastline. Uporabimo tekoče organsko gnojilo Bio Plantella Vita, ker vsebuje biostimulante: vitamine in aminokisline. Z dognojevanjem na 7 dni bomo dobili močnejše rastline, ki bodo lažje prenesle šok ob presajanju na prosto.

# 7 Kalitev in vzgoja sadik na prostem

Toda ne pred koncem zime, saj se mora zemlja najprej dobro segreti, imeti mora vsaj 5 °C. Poleg solate uspešno zunaj kalijo tudi bob, grah in fižol. Za hitrejšo in uspešnejšo kalitev seme čez noč namočimo v topli vodi. Po setvi seme prekrijemo z agrokopreno, zato da ga ne pojedo ptiči. Ko vzkali, kopreno odstranimo.

Setev v vrtu

Kako uspešno vzgojimo lastne sadike?

Preverite v spletnem webinarju >>>

Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: