Vzgoji svojo zelenjavo na visokih gredah

Čas branja: 3 min

Visoka greda predstavlja priložnost, da vzgojimo nekaj domačih vitaminov tudi če nimamo prostora za klasičen zelenjavni vrt, ker pri njej odpadejo mnoga »težaška« dela, ki so potrebna pri klasičnem vrtnarjenju, a je primerna tudi za bolj zaposlene ljubitelje domače zelenjave. Za olajšanje dela na vrtu obdelovalno površino dvignemo od tal in tako nastanejo visoke grede.

Organski material v gredi ob razgradnji sprošča toploto, kar omogoča, da na ta način gojimo tudi rastline, ki so bolj zahtevne.

Prednosti dvignjenih gred pred običajnimi gredicami so, da jih ni potrebno prekopavati, za delo se ni treba sklanjati, zato so primerne tudi za ljudi, ki se težje gibljejo, voda ne zastaja, in rastline imajo več sonca.  Ker gredo naredimo iz številnih organskih materialov, iz katerih se ob razkrajanju sprošča toplota, bo zemlja spomladi prej na voljo za setev.

Slabost visokih gred je, da se v poletni vročini zemlja hitreje izsuši, zato je potrebno več zalivanja. To nekoliko ublažimo z zastirko.

Kako naredimo visoko gredo

  • Izberemo sončen prostor in material za ogrodje. Največkrat za to uporabljamo les. Postavimo jo v smer sever-jug. Širina naj ne bo več kot 150 cm, da bomo z rokami dosegli vse dele grede. Naredimo tako visoko, da se nam pri obdelovanju ne bo treba sklanjati, dolžina pa je odvisna od prostora in naših želja.
  • Na zakoličenem prostoru odstranimo travno rušo in jo prihranimo kot organski material, ki bo prišel prav kot sestavina. Če je možno, poleg ruše odstranimo še zemljo do globine 25 do 30 cm. Tudi to zemljo bomo uporabili za gradnjo, zato jo shranimo. Če grede ne bomo takoj oblikovali, zemljo damo na stran in prekrijemo s folijo, da se na njej ne razraste plevel.
  • Na izbrani površini sestavimo leseno, kamnito, pleteno  ali drugačno ogrodje. Notranjo stran lahko zaščitimo s folijo.

S čim napolnimo visoko gredo?

  1. Cca. 20 cm spodnji sloj grede je drenažni, zato položimo veje v obliki mreže. Ta sloj bo služil za preprečevanje zastajanja vode. Na debelejše veje naložimo še tanjše in dračje.
  2. Na veje položimo obrnjene kose travne ruše. Na rušo namečemo zemljo, ki smo jo izkopali na začetku, čez pa še  kakšen organski material, npr. slamo, listje…
  3. Dodamo plast komposta, ki ga prekrijemo s koščki lepenke ali slamo, da privabimo deževnike.
  4. Dodamo 10 – 15  cm kakovostne prsti Bio Plantella za visoke grede, ki jo pognojimo z organskim gnojilom Plantella Organik.

Na tako pripravljeni visoki gredi lahko sadimo praktično vse vrtnine. Prostor maksimalno izkoristimo, ker ni vmesnih poti. Pri sajenju pa upoštevamo dobre in slabe sosede in koristne rastline, dišavnice in cvetlice. Najboljše, da  v eno gredo posadimo vrtnine kot na eno poljino v vrtu.

Tla, bogata s hranili

Tudi na visoki gredi vrtnine potrebujejo hranila. Potrebe po hranilih so različne, saj tiste, ki  tvorijo velike plodove, kot so: jajčevci, paradižniki, paprike, krompir, zelje potrebujejo veliko več hranil kot solatnice, špinačnice ali čebulnice. 

Spomladi je najbolje gnojiti s kakovostnim organskim gnojilom Plantella Organik, saj ima zelo visoko vsebnost organske snovi, vsa glavna hranila (NPK) in mikrohranila ter pomembne fulvinske in huminske kisline, ki so del humusa.

Plodovke in krompir potrebujejo več kalija kot solatnice ali čebulnice, zato pognojimo z organskim gnojilom Plantella Organik K, saj vsebuje veliko naravnega kalija. Tudi med rastjo rastline potrebujejo veliko hranil, zato jih med sezono večkrat dognojujemo z organskim tekočim gnojilom Bio Plantella Vrt iz morskih alg. To je pomembno posebej v času tvorjenja plodov, saj tako poskrbimo za velike in sočne plodove, bogate s sladkorji in vitaminom C.

Na majhnih površinah uporabimo organska gnojila, prilagojena posameznim skupinam vrtnin, glede na potrebo po hranilih. Odvisno od vrtnin, ki jih gojimo, uporabimo bodisi Bio Plantella Nutrivit Univerzal bodisi Bio Plantella Nutrivit za paradižnik in plodovke . Še posebej pa je priporočljiva uporaba prilagojenega gnojila Bio Plantella Nutrivit za visoke grede.

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

V visoki gredi, narejeni po navodilih in ob  dosledni oskrbi vrtnin, bomo uspešno vrtnarili  5-6 let, po tem času pa se zemlja izčrpa in material bo potrebno pripraviti na novo.

Gnojenje zemlje v visokih gredah je potrebno obnavljati vsako leto, ker s pridelki odnesemo iz vrta tudi hranilne snovi.Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

Uporabite Plantello za vzgojo vrtnin v visokih gredah

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: