Vzgojite sami svoje pelargonije

Čas branja: 2 min

Pelargonije veljajo za eno najstarejših in najbolj priljubljenih okenskih in balkonskih rastlin. Njihova zgodovina sega daleč nazaj, vse do časov starodavnih kultur, ko so bile cenjene zaradi svoje čudovite lepote in aromatičnih lastnosti. Danes ostajajo pelargonije nepogrešljiv del mnogih vrtov, okenskih polic in balkonov. So priljubljene zaradi svojih privlačnih cvetov in enostavne nege, kar jih naredi dostopne za vse ljubitelje cvetja, ne glede na nivo izkušenj pri vrtnarjenju.

Izbira prave sorte

Na trgu je na voljo bogata paleta sort, ki se razlikujejo po barvi, obliki in vonju cvetov ter po višini in načinu rasti rastline. Pri izbiri sorte je pomembno upoštevati svoje želje in lastnosti vašega vrta ali doma. Če imate na voljo sončno teraso ali senčno okensko polico, lahko izberete primerno sorto, ki bo uspevala v teh pogojih.

Pelargonija Big5 Neon Pink India
Pelargonija Big5 Malva
Pelargonija Big5 White angel

Prav tako bodite pozorni na višino sorte, saj so na voljo tako nižje kot tudi višje rastoče sorte, ki lahko ustvarijo različne vizualne učinke v vašem okolju. Pomembno je tudi preveriti zahteve posamezne sorte glede na podnebne pogoje, saj nekatere sorte bolje uspevajo v hladnejših, druge pa v toplejših krajih.

Sajenje in presajanje pelargonije

Pelargonije uspevajo v dobro odcednih tleh, ki imajo pH vrednost nekje med 6,0 in 7,5. Pred sajenjem lahko zemljo obogatite z organskimi gnojili ali kompostom, kar bo spodbudilo zdravo rast rastlin.

Korita do vrha napolnimo z visokokakovostnim substratom Plantella Balkonia, ki s svojimi petimi komponentami poskrbi za popolno prehrano in zdrav razvoj mladih rastlinic. V 60 cm dolgo korito posadimo tri rastline. Sadike izlončimo in preverimo njihove korenine, ki naj bodo bele, močne in naj gosto preraščajo koreninsko grudo. Take korenine so zagotovilo za dobro začetno rast in odličen nadaljnji razvoj. V substratu naredimo jamico, vanjo položimo sadiko ter jo previdno obsujemo. Pomembno je, da ne pritiskamo in ne sadimo pregloboko, saj na pregloboko posajeni pokončni pelargoniji spodnji listi gnijejo, po rastlini pa se lahko razširi siva plesen.

Korita do vrha napolnimo z visokokakovo-stnim substratom Plantella Balkonia, ki s svojimi petimi komponentami poskrbi za popolno prehrano in zdrav razvoj mladih rastlinic.

V 60 cm dolgo korito posadimo tri rastline. Sadike izlončimo in preverimo njihove korenine, ki naj bodo bele, močne in naj gosto preraščajo koreninsko grudo. Take korenine so zagotovilo za dobro začetno rast in odličen nadaljnji razvoj. V substratu naredimo jamico, vanjo položimo sadiko ter jo previdno obsujemo.

Pomembno je, da ne pritiskamo in ne sadimo pregloboko, saj na pregloboko posajeni pokončni pelargoniji spodnji listi gnijejo, po rastlini pa se lahko razširi siva plesen.

Posajene rastline temeljito zalijemo. Za začetno rast je potrebno, da imajo rastline dovolj hranil. Če smo izbrali pet komponentno zemljo za okenske in balkonske rastline Plantella Balkonia, nam hranil prvi mesec ni potrebno dodajati, saj jih substrat vsebuje dovolj. V nasprotnem primeru pa moramo rastline že od vsega začetka dvakrat tedensko dognojevati s tekočim Plantella Specialnim gnojilom za pelargonije, ki je obogateno z vitamini in vsebuje kombinacijo glavnih hranil in mikrohranil za vse vrste pelargonij.

Pelargonije uživajo v soncu

Pelargonije so preproste rastline, ki najlepše uspevajo na sončnih legah. Na polsenčnih in senčnih legah običajno cvetijo nekoliko manj obilno kot na sončnih legah. Pisano listne pelargonije razvijejo svoje žive barve predvsem na soncu, medtem ko sorte s polnimi cvetovi potrebujejo lego, ki je zaščitena pred prekomernimi padavinami.

Pred neposrednim popoldanskim soncem potrebujejo tudi zaščito, saj jim lahko povzroči ožige na listih.

Pelargonije ne marajo preveč vode

Kljub temu, da so pelargonije precej odporne na sušo, je redno zalivanje ključnega pomena, še posebej v vročih poletnih mesecih. Zalivajte jih zmerno, vendar pogosto, pri čemer se izogibajte namakanju listov in cvetov, saj lahko to prispeva k razvoju bolezni. Da bi spodbudili novo cvetenje in ohranili estetski videz rastline, redno odstranjujte odcvetele cvetove. To spodbuja tvorbo novih brstov in podaljšuje cvetenje pelargonij. Za čim daljše cvetenje v jesen redno uporabljamo Plantella Specialno gnojilo za pelargonije.

Za stimuliranje rasti in zmanjšanje stresa ob ohladitvah vodi za zalivanje dodajte stimulator rasti in vitaminski kompleks Bio Plantella Vita, ki izboljša tudi razraščanje korenin in zagotavlja bujno cvetenje.Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

Uporabniki priporočajo …

S Plantello smo zadovoljni!

Izdelke Plantella pri nas doma dobro poznamo, jih uporabljamo že nekaj let, tako na vrtu kot tudi na balkonu itd., in smo z njimi zadovoljni. 👍👌

PETRA VIRANT, Šentvid pri Stični
Priporoča: Plantella Cvet in List za balkonske rože

S Plantello so balkoni lepši!

Plantella naredi rožice sijoče, da bujno cvetijo in nam lepšajo dneve. Če bi zlate roke bile dovolj, potem ne bi imela razloga, da iz srca pohvalim najboljša hranila za balkonske rožice.

MARIJA GRILC, Žalec
Priporoča: Plantella Balkonia

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: