Vzgojite sladki krompirv svojem vrtu

Batata (Ipomoea batatas L.) oz. sladki krompir je večletna vrtna kultura tropskega in subtropskega klimatskega področja, s poreklom iz srednje in južne Amerike, pripada pa botanični družini slakov. Čeprav ga na angleško govorečem področju popularno imenujejo tudi sladki krompir, batata v resnici ni v ničemer povezana s krompirjem. Kot zelenjava so najbolj cenjeni kultivarji s temno povrhnjico, rumenim ali oranžnim mesom in sladkim okusom.

Batata je odličen izvir pomembnih vitaminov, še posebno iz skupine A in B, vsebuje pa še veliko vitamina C, vlaknin, kalija, beta-karotenov, magnezija, železa, biotina in fosforja. Ima visoko prehransko vrednost, poleg tega pa je primeren tudi za diabetike.

Vzgoj sladkega krompirja je enostaven

V naših pogojih se najpogosteje vzgaja vegetativno, s sadikami, ki so pravzaprav ukoreninjeni poganjki iz korena odrasle rastline.

Za rast in razvoj potrebuje 3 do 5 mesecev brez mraza, sadike pa na prosto presadimo, ko mine nevarnost zimskih pozeb. Na celini je to okoli 15. maja, na primorskem pa okoli 15. aprila, pod pogojem, da temperatura tal ni pod 10 °C.

Sadike se vzgajajo v zaprtih prostorih pri visoki temperaturi in zračni vlažnosti, za presajanje pa so primerne po 2 mesecih.

Batato lahko pridelujemo v celinskem in primorskem delu Slovenije, najboljša pa so lažja tla z dobro drenažo.

Zemljo za sajenje sladkega krompirja pripravimo že jeseni

S pripravo gredic, kjer boste gojili batato, je najbolje začeti že jeseni, s prekopavanjem do globine 30 do 40 cm. Najbolje bo obrodila na odcednih, peščeno-ilovnatih tleh.

Mesec pred sajenjem tla pognojimo z organskim gnojilom Plantella Organik in pelete rahlo prekrijemo z zemljo. Uravnotežen delež organskega dušika, fosforja in kalija bodo omogočili kvalitetno rast batate.

Od sajenja do obiranja plodov ta vrtnina potrebuje okoli 3 do 4 mesece oziroma 100 do 150 dni, kar je v veliki meri odvisno od tipa tal ter hranil in vlažnosti v tleh.

Za sladki krompir brez strun

Da preprečimo poškodbe sladkega krompirja zaradi luknjic, ki jih povzročajo strune, na vrtu uporabimo Bio Plantella Stop strune vabo.

V pokrov vabe namestimo ampulo s feromonom. ampule ne odpiramo. Zakopljemo jo v zemljo do prvega navoja. Feromon v vabi privablja odrasle samčke hrošča pokalice. Ker so hrošči slabi letalci, ne morejo zapustiti vabe, kar preprečuje razmnoževanje ličink strun. Vendar pa je rešitev malenkost bolj zapletena, saj ima hrošč večletni razvojni cikel.

Ličinke lahko ostanejo v tleh med 3 in 5 leti preden se prelevijo v odrasle hrošče. Zato lahko ostanejo v tleh ličinke iz prejšnjih let, ki še vedno povzročajo škodo. Za njihovo obvladovanje lahko uporabimo prerezana jabolka in podobno.

Feromon v vabi deluje približno 3 mesece, nato pa zamenjamo staro ampulo z novo Bio Plantella Stop strune Feromonsko vabo. Uporaba vabe je enostavna in ne vsebuje insekticida.

S Plantello do zdravega sladkega krompirja

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: