Vzgojite svoje češnje brez črvov

Češnje na domačem vrtu predstavljajo enega izmed najljubših in prvih pridelkov domačega sadovnjaka v sezoni. Tako zelo se veselimo slastnih plodov, a ko ugriznemo v češnjo in dobimo še mesni dodatek, nas veselje mine. Pomembno je pravočasno ukrepati in zajeziti škodljivce v sadovnjaku. Kljub temu, da je pot do bogatega in kakovostnega pridelka lahko zahtevna, je vsaka češnja vredna truda. Ker cene češenj na trgu vztrajno naraščajo, je lastna pridelava še toliko bolj smiselna in nagrajujoča.

Češnje so bogate z antioksidanti

Antioksidanti pomagajo v boju proti prostim radikalom in zmanjšujejo tveganje za kronične bolezni. Vsebujejo vitamine A, C in E ter minerale, kot so kalij, železo in magnezij, ki krepijo imunski sistem in spodbujajo zdravje srca. Češnje so znane tudi po svojih protivnetnih lastnostih, kar lahko pomaga pri lajšanju bolečin v sklepih in mišicah. Prav tako izboljšujejo kakovost spanja, saj vsebujejo melatonin, naravni hormon, ki uravnava spalni cikel.

Češnje so pogosto prisotne na prazničnih mizah in v tradicionalnih receptih, kot so češnjevi zavitki, marmelade in kompoti. Prav tako imamo v Sloveniji dolgo tradicijo pridelave češenj, kar je še en razlog več, da se potrudimo in na svojih vrtovih vzgojimo te čudovite sadeže.

Češnjo gnojimo trikrat

Za boljšo rast češnje dognojimo zgodaj spomladi z organskim gnojilom kot je Plantella Organik, ki ima certifikat za uporabo v ekološki pridelavi, saj je le ekološka pridelava edina primerna za družinski samooskrbni sadovnjak.

Z dušičnimi gnojili jih prvič dognojimo v času cvetenja, nato pa še v obdobju debeljenja plodičev. Za to uporabimo visokokoncentrirano mineralno dušikovo gnojilo Plantella Urea, ki ga enakomerno potresemo po celi površini pod krošnjo drevesa.

V tem času lahko izvedemo tudi korekcijsko rez dreves. Češnje najbolje rodijo na osnovi enoletnih rodnih šib, dolžine več kot 15 cm. Rast novih poganjkov spodbujamo s primerno rezjo. Z drevesa odstranimo vse suhe plodove (mumije), ki so lahko žarišče novih okužb z monilijo.

Bolezni pri češnjah

Vsako leto je priporočljivo izvajati zaščito proti boleznim, tudi če je drevo popolnoma zdravo. Tako  povečamo možnosti za dobro letino. V začetku aprila,  ko se začnejo brsti odpirati, je češnje priporočljivo poškropiti s pripravkom Plantella Baker, ki izboljšuje naravno odpornost, fotosintezo in sprejem hranil v rastlino. Tako bomo češnjo zaščitili drevo pred luknjičavostjo, listno pegavostjo in monilijo.

Cvetna monilija lahko povzroči veliko škodo
v deževnih pomladih

Priporočljivo je tudi beljenje debel, lahko že pred pomladjo, preden se začnejo brsti napenjati Priporočam belež Bio Plantella Protekt, ki za nekaj dni upočasni odganjanje češenj, kar je lahko odločilnega pomena pri pozebah, in zmanjšuje možnost pokanja lubja pri nizkih temperaturah.

Takoj po cvetenju, ko s cvetov začnejo odpadati venčni listi, je potrebno češnje poškropiti s sredstvom proti moniliji, ki ga nabavimo v kmetijski apoteki. Če je v času cvetenja vreme vlažno, jih poškropimo že v cvet. Tako preprečimo možnost škode zaradi monilije na cvetju in na celih poganjkih. Po dveh tednih škropljenje ponovimo.  

Češnjeva muha je najpogostejša

Večina vrtnarjev pozna napad češnjeve muhe in seveda s tem povezano prisotnost črvičkov v plodovih češenj. Škodljiva muha napade po cvetenju. Raje ima srednje in pozne sorte. Zapomniti si moramo, da leže jajčeca na plodove, ko se ti začnejo barvati, torej ko prehaja barva iz zelene v rumeno. Koliko bo črvivih plodov, je odvisno od več dejavnikov.

Češnjeva muha leže jajčeca
Črvivost plodov

Če redno zatiramo škodljivo muho, jih bo seveda manj. Prav tako jih bo manj v hladnem ali še bolje vetrovnem in deževnem vremenu, ker takrat muha ne leti. Izpostavljene in zračne lege z ustrezno rezano in odprto krošnjo imajo pozitiven učinek v boju proti škodljivcem. 

V času barvanja plodov na obod krošnje obesimo Bio Plantella Rumene lepljive plošče, po 4 plošče na posamezno drevo, na vsako stran drevesa eno.  Tako ujamemo škodljivca še predno doseže notranjost krošnje in plodove. Za lažje navezovanje na veje je priložena žička.

Pomembno je redno menjavati plošče in spremljati ulov škodljivcev.

Če so napadi resnično hudi, pa se poseže po sistemičnem insekticidu, ki je registriran proti češnjevi muhi. Po obiranju vabe odstranimo, da se nanje ne lovijo ostali insekti.

Plodova vinska  mušica (Drosophila suzukii) lahko povzroči še večjo škodo, še zlasti ob toplem in vlažnem vremenu v času zorenja češenj. Za zatiranje uporabimo insekticide z zelo kratko karenco, še bolje pa je namestiti doma narejene vabe.

Kako naredimo domačo vabo za plodovo vinsko mušico

Vrh plastenke pobarvamo z rdečo barvo ter na njem naredimo luknjice premera 4 – 5 mm. V plastenko nato do polovice nalijemo vabljivo tekočino (1/3 kisa, 2/3 soka). Postaviti moramo večje število vab, vendar ne ob češnjah, ker bi s tem še privabili mušico, ampak kakih 10 m stran od drevesa. Lahko uporabimo 3 – 4 vabe na drevo.

Črne češnjeve uši zavrejo rast mladih poganjkov in tako zmanjšajo delež cvetnih brstov. Kasneje povzročajo sajavost plodov. Drevesa poškropimo pravočasno, pred obiranjem, tako da upoštevamo karenco. Tako za plodovo vinsko mušico in črne češnjeve uši namestimo Bio Plantella Rumene lepljive plošče.


Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: