Vzgojite svoje jagodičevje

Čas branja: 3 min

Mnoge družine so se v zadnjem času odločile, da na vrtu, terasi ali balkonu pridelajo vsaj nekaj domačega sadja. Glede na to, da drevesaste sadne vrste potrebujejo več prostora za rast, nam odlično rešitev nudi jagodičevje. To namreč uspeva tudi na relativno majhnem prostoru.

Kako ustvarimo lasten jagodnjak?

Pri načrtovanju družinskega jagodnjaka damo prednost jagodičevju, ki ga imamo radi in ga bomo z veseljem obirali, presežek pa zamrznili ali uporabili za marmelado in druge dobrote.

Ob zasaditvi se moramo zavedati, da so rastline trajnice z zelo različno življenjsko dobo. Jagode naj bi imeli na enem mestu dve do tri leta, maline, robide, ribeze in kosmulje največ do 12 let. Ameriške borovnice imamo lahko tudi več kot trideset let. Po tej dobi je potrebno rastline presaditi na drugo lokacijo. Jagode zaradi hitrega kolobarjenja raje sadimo v zelenjavni vrt.

V povprečju je prebivalec Slovenije v letu 2021 pojedel 109 kg svežega sadja na leto, od tega približno 1,4 kg jagodičja, medtem ko v Belgiji na primer oseba poje več kot 4 kg jagodičja letno.

Ob sajenju posebno skrb posvetimo tudi tlom. Zemlja za jagodičaste rastline naj bo lahka, rahlo kisla in humusna. Jagodičja nikoli ne sadimo v težka glinasta tla. Če imamo vrt na težjih tleh, potem za jagodičje pripravimo višje gredice ali grebene.

Jagode

Jagode so prvo sadje spomladi, zato lahko s številom rastlin malce pretiravamo, posebno, če jih radi uživamo tako sveže kot predelane.

Vitalna rastlina enkrat rodne jagode nam bo konec maja postregla tudi z do pol kilograma sočnih plodov

Med rastlinami naj bo vsaj 25 cm prostora, zato sadimo približno 7 rastlin na m2, kar pomeni, da bomo tu nabrali več kot 2 kg plodov. Iz 70 rastlin jagod, ki nam bodo zavzele približno 10 m2, bomo pridelali približno 20 kg jagod. Količina in kakovost jagod se s starostjo rastline zmanjšuje, zato je priporočljivo, da rastline vsaki dve leti zamenjamo z mladimi. 

Maline

Dvakrat rodne maline obiramo najdlje časa, vse od pomladi pa tja do prve pozebe, zato s številom rastlin ni potrebno pretiravati. 

Posadimo 3 rastline na tekoči meter, nato pa iz vsake rastline vzgojimo po približno 3 poganjke, ki jih pritrdimo ob postavljeni opori. Tako bomo imeli na tekoči meter 9 poganjkov, na katerih lahko ob ugodnih pogojih pridelamo 3 – 6  kg plodov. Verjetno bodo trije tekoči metri oziroma približno 10 rastlin (30 poganjkov) malin zadovoljilo potrebe družine ljubiteljev malin.

Sveže maline so hitro pokvarljive, a iz njih lahko pripravimo skoraj vse, od marmelad, malinovca in preliva za sladoled ali pa jih enostavno zamrznemo ter porabimo pri raznih slaščicah. 

Borovnice

Ameriške borovnice posadimo v obrobni del družinskega sadovnjaka. Kot pri ostalem jagodičevju, moramo tudi pri borovnicah paziti, da ima substrat dovolj kisel pH, zato uporabimo Bio Plantella Zemljo za ameriške borovnice in ekološko gnojilo Bio Plantella Nutrivit za ameriške borovnice

Posadimo lahko različne sorte in sezono obiranja podaljšamo, obenem pa se na ta način izognemo presežkom. Dva grma zgodnje sorte ‘Duke’ bosta potešila naša pričakovanja. Če vrt dopolnimo z dvema rastlinama srednje pozne sorte ‘Liberty’ ali ‘Bluecrop’ in zaključimo sezono s pozno sorto ‘Elliott’, bo ameriških borovnic dovolj za vse.

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

Jagodičevje na balkonu

Jagodičevje lahko z malo razmisleka umestimo celo v svoj okrasni del vrta ali pa z njimi popestrimo svoje balkone.

Za sajenje v lonce izberemo kompaktne oz. mini sadike, ki zrastejo v višino le do 1 m  in njihovi poganjki ne potrebujejo opore. Take sadike sadimo v večje lonce ali korita na balkonih in terasah, saj rabijo malo prostora in so dokaj nezahtevne za vzgojo.

Danes lahko izbiramo med že kar nekaj sortami t.i. kompaktnih ali mini malin in robid, kot so npr. Little black prince®, Little sweet sister®, itd. Jagode lahko zaradi svoje nizke rasti posadimo skoraj med vse okrasne trajne rastline, najbolje pa uspevajo med zelišči in dišavnicami. Pazimo le, da jih ne posadimo v senco, saj bodo jagode sladke le, če bodo imele dovolj sonca. 


Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

Uporabniki priporočajo Plantello

Jagode z balkona

Obožujem gnojilo Nutrivit za jagode. Vrtičkam na balkonu.

MONIKA CUNDRIČ
Priporoča: Bio Plantella Nutrivit za jagode

Za zdrave jagode in v polnem razvoju

Že v mesecu marcu so naše jagode s pomočjo Plantelle Nutrivit za jagode zdrave in v polnem razvoju.

JURE AŠKERC, Laško
Priporoča: Bio Plantella Nutrivit za jagode

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: