Za bogate in sočne jagode je potrebno kolobarjenje vsaki dve leti

Čas branja: 3 min

Za pridelavo jagod velja, da je intenzivna, relativno zahtevna in po tehnologiji bliže pridelavi vrtnin kot klasični trajni pridelavi sadja v sadovnjakih. Osončena, dobro pripravljena, z organsko snovjo bogata tla so osnova za uspešno pridelavo. Eden izmed najpomembnejših ukrepov pri pridelavi jagod je priprava tal, vključujoč redno dvoletno kolobarjenje. Na tak način bodo jagode rodile obilno, plodovi pa bodo sočni in bogati.

O pomenu kolobarja in njegovi neverjetni moči pričajo zapiski oziroma poslikave še iz časa Egipčanov. Pri izboru rastlin ter načrtovanju primernega kolobarja ima velik pomen usmerjenost kmetije ter izbrana tehnologija pridelave. Kmetije, ki se ukvarjajo z intenzivno pridelavo jagod v zavarovanih prostorih, najpogosteje v kolobar vključujejo zelenjadnice, ki jim tako kot jagode predstavljajo pomemben vir dohodka. Zato pridelava v ekonomično zahtevnih zavarovanih prostorih pogosto prisili pridelovalce v to, da kolobar ne pripravijo optimalno.

Škoda je vsestranska

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je Poskodbe-zaradi-neprimernega-kolobarja.jpg
Poškodbe, ki nastanejo zaradi neprimernega kolobarjenja

Raziskave so pokazale, da se pogosto pojavi zasičenost tal s škodljivimi mikroorganizmi, prerazmnožijo se škodljivci, tla se izčrpajo.

Za jagodnjak je značilno, da v tla izloča avtotoksine, ki zavirajo rast jagodnjaka, ki ga nadaljujemo za jagodnjakom.

Rastline so se na to prilagodile s tem, da tvorijo pritlike, s katerimi se v naravi razmnožujejo nekaj deset centimetrov stran od matične rastline in ne tik ob njej.

Sistematičnost kolobarja

Pridelovalci, ki pridelujejo jagode na večjih površinah, se pogosto dogovorijo s sosednjimi kmeti, ki pridelujejo žita ali travne mešanice. Kolobar tako sestavijo skupaj ter površine izkoriščajo menjaje. Rastline, ki jih vključimo v kolobar z jagodo, razdelimo v dve skupini.

  1. Za obdobje po izkrčitvi nasada priporočamo setev prezimnih enoletnih posevkov, ki tla prekrivajo pozimi ali trajne posevke (detelje, trave).
  2. Leto pred ponovno zasaditvijo površine z jagodo pa v kolobar vključimo neprezimne posevke (bela gorjušica, ajda, facelija), ki tla obogatijo z organsko snovjo, preprečijo razmnožitev plevelov ter nato pozimi propadejo.

V kolikor možnosti menjave površin z drugimi pridelovalci nimamo, sami pa si težko privoščimo neizkoriščene površine v smislu pridobivanja pridelka, v kolobar vključimo na primer zelišča in solato, a ne radiča, ki privablja voluharja.

Najmanj primerna člena v kolobarju z jagodo sta krompir ali paradižnik, saj predstavljata gostitelja jagodi zelo nevarne bolezni – jagodna koreninska gniloba (Phytophtora cactorum).

Za družinski jagodnjak

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je nutrivit_jagode-1024x1024.png

Na jagodnem vrtu je malce drugače, saj pridelava ni tako zelo intenzivna. A vseeno priporočamo, da rastline vsaki dve leti pomladite. To lahko naredite tako, da pri vrtnarjih kupite sadike ter jih potem, ko ste novo gredo dobro pognojili z organskim gnojilom kot je Bio Plantella Nutrivit za jagode, posadite nekje 25 cm narazen.

Če vam je delo na vrtu v veselje in izziv, si lahko svoje sadike brez težav vzgojite sami. Jagodnjaki namreč vsako leto v času barvanja plodov razvijejo tako imenovane pritlike, katere se ob stiku s tlemi zelo enostavno ukoreninijo. Ko razvijejo dovolj močan koreninski sistem, povezavo do matične rastline prekinete in jih po želji presadite.

Jagode pa ne bodo imele težav z začasnimi sosedi, zato lahko brez strahu v jeseni med jagode posadite česen ali čebulo, kar bo obojestranska korist. Manj bo težav. Na tak način boste spomladi istočasno pobirali jagode in mlado čebulo oziroma česen. Brez skrbi, vonja se jagode ne bodo navzele.

V kolikor vam kakšno leto kolobar nikakor ne uspe sestaviti optimalno, lahko z vmesnimi posevki na primer rukole omilite posledice. Rukola in ostale predstavnice družine križnic namreč vsebujejo glukozinolate, ki na tla delujejo razkuževalno. Če se pojavi bolezen, kot je bela ali rdeča listna pegavost, uporabimo sredstvo Bio Plantella Univerzalni fungicid. Ta deluje kurativno, kar pomeni, da uniči bolezen, ki se že pojavi na rastlini.

Spomladi in poleti temperature kar vabijo na piknike in če boste na vrtu nabrali svežih jagod, mlado čebulo in postregli še z domačim metinim sokom, boste nedvomno zelo priljubljen gostitelj.


Z brezplačnimi nasveti strokovnjakov do bogatega pridelka jagod

Vodič: Okusno in zdravo jagodičevje z domačega vrta

Načrtujte in oskrbujte jagodičevje na domačem vrtu. S pomočjo nasvetov zbranih v vodiču boste v zdravih in okusnih jagodah, malinah, borovnicah in ostalem jagodičevju, polnem svežih vitaminov, uživali vso sezono.

Prenesite brezplačni vodič >>>


Plantellino spletno predavanje: Samooskrba z jagodičevjem

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI:

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik