7 nujnih opravil za najlepšo trato v soseski

Trava v domačem vrtu naj bo lep kontrast med cvetočimi gredicami, mehko in varno igrišče za otroke ter pomirjujoč kotiček za sprostitev. S pravočasno in pravilno opravljenimi ukrepi pa lahko postane predmet zavisti v vaši soseski.

1. Kako se rešimo težavnega mahu v trati

Mah je velik sovražnik trave. Zelo hitro se razširi in travi odvzema hrano, vodo in zrak. Našo trato lahko popolnoma zaduši, če ga ne odstranjujemo pravočasno.

Če v svoji trati opazimo mah, uporabimo specialno sredstvo Plantella Proti mahu 3v1. Potresemo ga po vlažnem mahu zjutraj ali zvečer. Ko čez nekaj dni počrni, ga pograbimo. Nato dosejemo novo travo.

Za takojšnji učinek uporabimo sredstvo Plantella Proti mahu, ki je v tekoči obliki. Ta deluje že v enem dnevu, samo enostavno direktno poškropimo po mahu. Prav tako ne škoduje trati. Uporabimo koncentracijo 50 mL / 1 L vode. Mah se v roku nekaj dni posuši in takrat ga pograbimo stran. Nikoli ne grabim zelenega mahu, ker ga tako le raznesemo po celi zelenici.

3 MIN ZA VRT: Kako izkoreninimo mah v trati

2. Kako se lotimo zračenja trate?

Svojo zelenico moramo zgodaj spomladi in jeseni prezračiti, s čimer bomo omogočili globoko rast korenin ter zmanjšali zbitost tal.

Najprej trato povsem na kratko pokosimo. Nato z vilami ali vertikulatorjem tla preluknjamo in nasipljemo Plantella Kremenove peske, ki jih z metlico pospravimo v luknje med travo.

3. Pravilno gnojenje trave

Trava je intenzivna kultura, zato jo moramo pogosto kositi. To pa pomeni, da ji s tem vsak teden odvzamemo ogromno hranil. Sama jih ni zmožna nadomestiti, zato postaja čedalje bolj bleda, šibka in redka. Dobro prehranjena trava je lepša, bolj zelena in močnejša, pa tudi bolje kljubuje vremenu, boleznim in plevelom.

Najbolje je za dognojevanje uporabiti Plantella Formulo 365 za travo, ki je tehnološko napredno membransko dolgo delujoče gnojilo. Membrana omogoča postopno sproščanje hranil v količini, ki jo trava potrebuje, tako najlepši videz domače trate dosežemo samo z 1 x gnojenjem letno.

Lahko pa uporabimo tudi Plantella Specialno gnojilo za trato, s katerim dognojujemo 3 x letno, prvič marca ali aprila, drugič maja ali junija in tretjič septembra.

4. Setev trave na prazna mesta

Vsako leto lahko odmre ¼ trate. Z dosejevanjem izboljšamo gostoto in zmanjšujemo težave z mahom ter plevelom.

Ker v naravi ni trave, ki bi bila sama po sebi primerna za vrtno trato, uporabljamo mešanice semen Plantella za sencosoncepolsenco ali posebne razmere in lege, ki omogočajo, da je trava odporna proti mahu in boleznim, trpežna na teptanje in hojo, enakomerna, gosta, hitro rastoča, dolgotrajna ipd.

Najmanj dela bomo imeli z izborom mešanice semen Contessa, saj ta semena hitro odženejo. Obložena so namreč s posebnim ovojem hranil za hitro začetno kalitev, istočasno pa ta plašč zagotavlja, da se s semeni ne hranijo ptice. Najbolje je sejati v oblačnem in brezvetrnem vremenu.

5. Pravilna in redna košnja

Z redno košnjo poskrbimo za pravilno rast. V povprečju kosimo 1 x tedensko, v času intenzivne rasti pa tudi 2x na teden.

Kosimo na približno 3 cm višine – poleti pa pokosimo na višino 4 cm. Vedno pa naj velja, da porežemo največ tretjino dolžine trave.

Zavedati se moramo: prenizka košnja trato oslabi, previsoka pa ne spodbuja rasti stranskih poganjkov, zato postane trata redkejša in bolj občutljiva na obremenitve.

6. Ali pravilno zalivate trato?

Trava bo lepa le, če od pomladi do jeseni ne bo pogrešala vode. Ali potrebuje vodo, najhitreje ugotovimo tako, da stopimo nanjo: če se travne bilke takoj za tem ne poravnajo, se lotimo zalivanja.

V hladnejših dneh travo zalivamo sredi dneva. Poleti, ko je vroče, pa zalivamo zjutraj ali zvečer, da trave ne poškodujemo ali povzročimo ožiga.

Zalivamo raje bolj poredko in takrat obilno, da voda res prodre v globino tal. Če zalivamo 2x na teden, bomo potrebovali približno 10 L vode na m2.

7. Jesensko gnojenje za boljši začetek v prihodnjem letu

Trava raste še dolgo v zimo, a takrat kaj hitro oslabi zaradi visoke vlage, malo svetlobe in mraza. Postane tudi dovzetna za bolezni.

Zato je ključno, da trato jeseni pognojimo s Plantella Jesenskim gnojilom za trato. Ta vsebuje več fosforja za razvoj gostih in krepkih korenin. Tako travi omogočimo lažje prezimovanje, spomladi pa bo trata bolj gosta, enakomerno zelena in primerna za hojo.

Koledar opravil za sanjsko trato

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: