Zakaj je sončna svetloba pomembna za zdravo rast sobnih rastlin?

Za zdravo rast rastlin je potrebna sončna svetloba. Naravna svetloba pa ne uravnava zgolj rasti rastlin, temveč z dolžino dneva oz. noči vpliva tudi na kaljenje semen in tvorbo cvetov. Z izborom pravih rastlin, ki jo v stanovanju postavimo na pravo mesto, lahko svoje bivališče okrasimo z zdravimi in bujnimi lepoticami, pravi Jan Robin, ponosni lastnik male urbane džungle.

Tudi v stanovanju lahko vzgojimo bogato rastlinje

Že v šoli smo se naučili, da je za razvoj rastlin potrebna fotosinteza.  To je temelj vsega živega na Zemlji. Središče fotosinteze je klorofil ali listno zelenilo, s pomočjo katerega rastlina sončno energijo pretvori v kemično. Če gremo povsem v biokemijsko razlago, se iz ogljikovega dioksida v zraku in iz vode v tleh sintetizirajo bogati ogljikovi hidrati. To pomeni, da je sončna svetloba bistvena za razvoj vsega živega.

Sončna svetloba je za razvoj rastlin bistvena

Skozi leta oz. stoletja so se rastline prilagodile različnim podnebnim razmeram. Rastline v puščavi so zaradi pomanjkanja vode morale razviti zelo dolge korenine, medtem ko so talne tropske rastline z velikimi listi borijo za sončno svetlobo. Da bi v stanovanju rastline kar se da dobro uspevale, moramo, kolikor je seveda mogoče, svetlobne razmere prilagoditi rastišču rastline v njenem naravnem okolju. Če torej kupimo kaktejo, je ne moremo vzgajati na severni okenski polici, saj bo bolje uspevala na toplejšem in s soncem obsijanem oknu na južni strani stanovanja. Prav tako bo propadla praprot, če jo postavimo na močno žgoče sonce.

Različne rastline potrebujejo različno količino svetlobe

Ne zanemarimo vpliva letnih časov na količino sončne svetlobe

Zavedati se moramo, da se svetloba spreminja tudi z letnimi časi. Za rastline, ki izhajajo iz toplejših krajev, moramo v zimskem času poskrbeti drugače kot za rastline, ki so prilagojene na domače podnebje. Za večino rastlin pa velja, da jih moramo v zimskem času postaviti na okenske police, kjer dobijo največ možne sončne svetlobe. Bolj ko so rastline oddaljene od okna, manj svetlobe dobijo, morebitne zavese pa še dodatno zmanjšajo njen izkoristek.

Kako merimo sončno svetlobo

Intenzivnost sončnega žarčenja določamo z enoto luks. Medtem, ko lahko v poletnem sočnem dnevu brez oblaka izmerimo vrednost svetlobe vse do 100.000 luksov, je ob oblačnem dnevu osvetljenost samo 5000 luksov. Oz. če si predstavljate, da je na okenski polici brez zaves vrednost nekje 20.000 luksov, je na oddaljenosti 2 metrov od okenske police osvetljenost še samo 1200 luksov. Kar pa pozimi, ko so dnevi krajši, še dodatno onemogoči razvoj rastlin, zato propadejo.

Kako se pomanjkanje sončne svetlobe kaže na rastlinah?

  1. Rast se ustavi ali pa rastline rastejo ekstremno počasi.
  2. Novi listi so manjši od obstoječih.
  3. Novi poganjki so nenadno dolgi in tenki.
  4. Rastline z belimi vzorci (variegate) pozelenijo.

Če želimo, da bodo naše rastline dobro uspevale, moramo upoštevati njihove potrebe po svetlobi.

JUŽNA STRANVZHODNA/ZAHODNA STRANSEVERNA STRAN
veliko sonca, veliko toplotepolsenčno, manj toplotemanj sončne svetlobe, hladneje
kakteja, sukulenta, robustna palma    pileja, poprovka, difenbahija, monstera, potos, taščin jezik, rumenkasti spatifilvijolica, orhideja, praprot, bršljan

Seveda pa nič ni črno-belo. Po vsej verjetnosti imate tudi sami rastlino, za katero naj bi veljalo, da ne mara sonca, vendar se je izkazalo, da super uspeva tudi na soncu. To je znak, da se rastline čez čas lahko prilagodijo različnim razmeram.

Včasih sončna svetloba lahko tudi škoduje

Tako kot lahko premalo svetlobe škoduje, določenim rastlinam lahko škoduje preveč sonca in jih pogovorno rečeno »ožge«. To se predvsem rado zgodi s tistimi, ki jih čez poletne mesece prestavimo iz notranjega okolja na odprt in zelo sončen prostor. Pri takšnih rastlinah bodimo še posebej pozorni in jih na sončno svetlobo postopno prilagajajmo. Pri tem lahko uporabljamo različne zastirke, ki preprečijo, da bi rastline doživele prevelik šok.  

Rastline je potrebno tudi presaditi in jim zagotoviti novo hranljivo zemljo

Kako do najlepših sobnih rastlin?

Dobri pogoji za pravilno in močno rast sobnih rastlin se začnejo že pri sajenju oz. presajanju sobnih rastlin. Za večino sobnih lepotic je postopek sledeč: Na dno večjega lončka nasujemo drenažni sloj iz glinopora, črepinje ali drobne kamenčke. Povrh nasujemo manjšo plast novega substrata Plantella Premium zemlje za okrasne rastline, ki se odlikuje z rastlinskimi bio vlakni  in dolgodelujočimi hranili. Vsebuje tudi kakovostne šote, kar pomeni dobro odcednost in pravilno zadrževanje vode in hranil v območju korenin. Po potrebi pred presajanjem rastlino z lončkom vred namočimo. Lonček, v katerem je do sedaj rasla rastlina, stisnemo z vseh strani, da se prst odlepi od lončka in previdno izlončimo tako, da objamemo sredinski del rastline na predelu med listi in koreninami.

Ne pozabimo na hranila in nego

Plantella List

Redno dognojevanje je prav tako pomembno, zato uporabimo tekoče gnojilo z dodanimi vitamini Plantella List. Poleg vseh potrebnih hranil vsebuje še morske alge. Te delujejo kot biostimulanti in zmanjšajo šok pri problemu manjše količine sončne svetlobe, da rastline bolje preživijo zimske dni. Da bodo listi lepi in zdravi, jih negujemo z naravnim balzamom na oljni osnovi, ki širi listne pore, preprečuje prijemanje umazanije in prahu na rastlinah z gladkimi listi, s čimer jim omogoča, da laže dihajo. Čistim in zdravim listom povrne naraven sijaj in zdrav videz.

Katera rastlina je tista prava?

Da bi si v bivalnem prostoru ustvarili kar se da najboljše pogoje za bivanje je koristno, da prostor opremimo z različnimi sobnimi rastlinami. Ne samo, da nam bodo polepšale prostor ampak bodo tudi čistile zrak, izboljšale mikroklimo in naše počutje. Preverite štiri tipe sobnih rastlin, ki jih morate imeti doma.

Avtor: Jan Robin, INSTAGRAM @bitanistbyheart

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: