Bolezni in škodljivci: težave v vrtu pozno poleti

Marljivo vrtnarjenje od zgodnje pomladi kaže odlične razultate, saj od lastnih sadik spomladi pa vse do poznega poletja, ko pobiramo plodove lastnega truda, ni večjega izpada zaradi bolezni ali škodljivcev. Mnogim vrtninam ali okrasnim rastlinam lahko celo podaljšamo rast in rodnost, če rastline učinkovito zaščitimo bred boleznimi in škodljivci.

Bolezni, ki nam v poznem poletju povzročajo težave:

Pepelasta plesen

 • Paradižnik najpogosteje ogroža paradižnikova pepelovka Oidium lycopersici
 • Jajčevce in papriko napada Laveillula taurica

Pri pepelasti plesni se simptomi okužbe kažejo v obliki rumenkastih peg. Vidna je tudi bela prevleka (konidije in micelij glive).

Ko je listje  okuženo s pepelasto plesnijo, rumeni in se zvija, nato pa se suši. Pri papriki odpada listje, pri paradižniku pa visi na steblu. Najnevarnejše so konec poletja in v začetku jeseni. 

Paradižnikova plesen

Ko so suhi in vroči dnevi, plesni ni. Ko pa se prično prva deževja ter vlažna jutra in noči, se paradižnikova oziroma krompirjeva plesen na paradižniku hitro pojavi na zelenjavnem in okrasnem vrtu.

Napade vse dele rastline, steblo, plod ali gomolj. Ta bolezen se začne najprej na krompirju, potem pa se seli na druge kulture. Na listju se pojavijo pege nepravilnih oblik, ki so v začetku svetlo rjave, pozneje pa potemnijo in nekrotizirajo. Na plodovih se pojavljajo bolj svetlo obarvane in povezane pege.

Učinkoviti ukrepi proti boleznim rastlin:

 • Upoštevamo kolobar in dobre sosedske odnose
  Pravilo je, da so rastline iz iste družine (paradižnik, krompir, paprika, jajčevci, tobak…) pogosto napadene od istih bolezni in zajedalcev. Torej, izhajajoč iz tega spoznanja priporočamo, da nikoli ne sadite skupaj ali eno ob drugi rastline iz iste družine, ker tako olajšate prenos bolezni z ene na drugo. Več o kolobarjenju in dobrih sosedih na vrtu
 • Rastlinam dvigujemo odpornost na bolezni
  Proti pepelastim plesnim in peronospori je najboljša zaščita dosledna preventiva. Iz izkušenj vemo, da pravočasna preventiva zmanjša možnost okužbe.  Da okrepimo rastline rastline redno škropimo z Bio Plantella Vital, ki vsebuje ekstrakt skrbno nabrane njivske preslice, izredno bogate s silicijem, kalcijem in kobaltom ter optimalne količine ostalih mineralov in vitamin E.
  Silicijeva kislina utrjuje celično membrano rastlin, ki s tem postane odpornejša, žveplove spojine pa okrepijo rastlino.  Zaradi bogate vsebnosti omenjenih mineralov je  poljska preslica dobro poznana kot odlično sredstvo za zatiranje bolezni na sadnih rastlinah, zelenjavi in okrasnih rastlinah.
 • Pravilno zalivanje, prehranjevanje in odstranjevanje okuženih delov rastlin
  Čim opazite okužbo s plesnijo, takoj  odstranite z vrta vse okužene dele rastline, najbolje jih je zažgati, s čimer bomo preprečili širjenje bolezni. Ko zalivate paradižnik, ga nikoli ne škropite po listih, ampak zalivajte ob steblu, pri tleh.
  Rastline redno krepite z biostimulansom Bio Plantella Organsko za paradižnike in druge plodovke. To so tekoči izvlečki morskih alg, ki rastlinam omogočajo odličen razvoj. Hranila krepijo koreninski sistem, spodbujajo rast in cvetenje. Naravni kalij pa pomembno prispeva k razvoju zdravih plodov in sočnemu ter aromatičnemu  okusu. Uporaba je preprosta, s pokrovčkom odmerimo 10-15 ml na liter vode.

Škodljivci, ki nam povzročajo skrbi v poznem poletju

Lisne uši

Škodo povzročajo s sesanjem sokov, s čimer direktno izčrpavajo rastline,  ki imajo zato tipično zvite liste (malo nakodrano). Uši izločajo lepljivo snov (medeno roso), na katero se naselijo glivice sajavosti, ki  slabo vplivajo na fotosintezo in na videz ploda.

Preberite več o listnih ušeh in učinkovitem zatiranju

Tripsi

Sesanjem rastlinskega soka uničujejo  liste – zvijajo se in dobijo srebrnkast videz. Prezimujejo na plevelu ali v zgornjem sloju tal. Obstajajo različne vrste tripsov, ki delajo škodo na zelenjavi in okrasnih rastlinah.

 • Tobakov trips – odrasli hrošči so veliki komaj 0,8 – 1 mm, slamnato-rumene do rjave barve. Napada med vrtninami: zelje, čebulo in por, a nato še sosednje vrtnine: paradižnik, papriko, kumare, bučke in lubenico.
 • Kalifornijski trips – velik je okoli 1 mm, tipične oranžno-rumene barve.  Napada krizanteme,  poleg njih še gerbere, vrtnice, afričke vojolice, ciklame in druge cvetlice, a med vrtninami najbolj škoduje papriki, solatnim kumaram in solati.
 • Trips na gladiolah – odrasli tripsi so veliki samo 1 mm in črne barve. Poleg gladiol napada kale, nageljne, irise, amarilis, frezije in narcise.

Strune in ogrci

Delajo škodo na podzemnih delih rastlin (gomolj, koren rastline). Na gomolju krompirja delajo strune ozke hodnike, medtem ko ogrci majskega hrošča delajo  površinsko plitve vdolbine. Na mladim jesenskih sadikah  vrtnin pregriznejo vrat korena  ali korenine, zato rastline propadejo. Ogrci obožujejo vlažna tla, zato se masovno pojavljajo v deževnih dneh.

Tukaj preberite, kako zaščititi rastline pred strunami

Gosenice

Na zelenjavi, največ na zelju, cvetači, brokoliju.., na sadnih in okrasnih rastlinah, posebno vrtnicah, vidimo zavite, porozno požrte liste, na spodnji strani listov lahko opazimo jajčeca, pa tudi gosenice.

Učinkoviti ukrepi proti škodljivcem na rastlinah

 • Za zatiranje listnih uši uporabimo naravni insekticid Bio Plantella Flora verde. Narejen je iz naravnega piretrina iz cvetov dalmatinskega bolhača ali ivanjščice.
  Pomembno je škropiti takoj, ko škodljivce opazimo. Ker je kontaktni insekticid, moramo škodljivca zadeti, škropimo obvezno tudi na spodnji strani listov. Za najboljši učinek škropimo zjutraj ali zvečer, kar ponovimo po 3 dneh. Uničeni škodljivci bodo odpadli ali pa jih bo odpihnil veter.
 • Zaščita rastlin pred strunami in ogrci je najučinkovitejša, ko odstranjujemo odrasle insekte iz zemlje. To preprečuje direktno škodo, odlaganje jajčec in posljedično razvoj. Pomagamo si z zakopanimi jabolki, kumarami ali krompirjem, ki učinkujejo kot vabe, ki jih napolnjene s strunami sproti odstranjujemo iz tal. Proti ogrcem v vrtu si lahko pomagamo z agrotehničnimi ukrepi, kot so: dosledno kolobarjenje, zgodnja setev, primerno gnojenje in obdelava tal. Posebej učinkovita je tudi past Bio Plantella Stop strune, ki jo vkopljemo v zemljo.
 • Proti gosenicam na vrtninah, sadnih in okrasnih rastlinah škropimo z naravnim sprejem iz timijana in brina Bio Plantella Thymi. S tem z rastlin odganjamo metulje, zato preprečujemo, da bi se na rastlinah pojavile gosenice.
  Škropljenje še 2-krat ponovimo po 3 dneh, vsekakor pa po vsakem dežju.
 • Gosenice učinkovito zatiramo z naravnim insekticidom Bio Plantella Kenyatox. Narejen je iz naravnega piretrina iz cvetov dalmatinskega bolhača, podobnemu naši ivanjščici. Pomembno je škropiti takoj, ko škodljivce opazimo.
  Ker je to kontaktni insekticid, moramo škodljivca zadeti, škropimo obvezno tudi na spodnji strani listov. Za najboljši učinek škropimo zjutraj ali zvečer, kar ponovimo po 3 dneh. Uničeni škodljivci bodo odpadli ali pa jih bo odpihnil veter.
 • Proti širokemu spektru rastlinskih škodljivcev je priporočljivo koriščenje Bio Plantella Rumenih lepljivih plošč. Lepljive plošče s skrbno izbrano nianso rumene barve, ki nezaustavljivo privlači številne rastlinske škodljivce, kot so: češnjeva muha, razni zavrtači, jabolčni zavijač, oljčna muha, sadna osa.
  Nanje se lepijo tudi listne uši, cvetni ščitasti molji, bolhači, bolhe, razne muhe, posebno čebulne muhe. Kada se škodljivec približa plošči, se zalepi na hitro lepljiv premaz entomološkega lepila.

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.


Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: